BISKUPSKO REĐENJE o. ZDENKA KRIŽIĆA GOSPIĆKO-SENJSKIM BISKUPOM: POZDRAV PREDSJEDNIKA HBK Ž. PULJIĆA MONS. KRIŽIĆU

Dragi biskupe Zdenko,

Obred je završen. Polaganjem ruku i svetim pomazanjem Vi ste osposobljeni preuzeti dužnost  koju Vam je papa Franjo namijenio, a Providnost odvijeka odredila. Još od krila Vaše majke Ive i otca Ivana u Johovcu, u Bosni ponosnoj. Zbog toga se ovom svetom činu raduje Božji puk Gospićko-Senjske biskupije koji Vam je povjeren, svećenici i redovnici na koje ćete se oslanjati i s njima Riječ Božju lomiti i euharistijom vjernike hraniti. Radujemo se posebice mi Vaši kolege biskupi s kojima ćete se družiti, planirati i zajednički nositi križ odgovornosti za povjereno stado hrvatskog naroda.

Od srca čestitam na ukazanom povjerenju koje Vam je očitovao papa Franjo u Godini milosrđa, na kraju Godine posvećenog života i 500. obljetnice rođenja prve naučiteljice Crkve, svete Terezije Avilske. Ovaj događaj pun je simbolike koji nas ispunja pobožnom znatiželjom. Vašim biskupskim grbom ponazočujete identitet Gospićko-senjske biskupije, a karmelskim križem označujete uspon na Kristovu goru s krjepostima vjere, ufanja i ljubavi. Zvijezdom pak mora i plavim nebom upućujete na Mariju koja je kroz stoljeća bila našem puku utjeha, nada i orijentir života.

Tu su još dva osobita simbola koja privlače pozornost i traže kontekstualnu ergzegezu. To je zlatni križ prvog krbavskog biskupa Mateja Marutiju s početka 13. stoljeća, s Vašim geslom uzetim iz spisa sv. Terezije Avilske: Bog sam dostaje! Kad se, naime, velika naučiteljica Crkve iz 16 stoljeća uvjerila i u duši osjetila da Bog nije dalek i nejasan, nego vidljiv i prepoznatljiv u liku i imenu Isusa Krista, raspetoga i uskrsnuloga, uobličila je ovu poznatu istinu, koju ste i Vi, dragi preuzvišeni Križiću, kao sin njezine karizme odabrali kao svoje biskupsko geslo. Uvjeren sam kako ona neće uložiti pritužbu zbog autorskog prava, već će angažirati silno mnoštvo spašenih i odabranih da priteknu u pomoć u Vašem radu na  blagoslovljenom tlu Lijepe Naše.

Stoga, neka je blagoslovljeno Vaše služenje na ovom povijesnom dijelu Like, Gorskog Kotara, Krbave i Primorja. Nakon Vašeg dičnog predšasnika mons. Mile Bogovića, koji je kao prvi biskup novoosnovane Gospićko-Senjske biskupije svojim predanim radom obilježio početke ovog stoljeća, Vi ćete nastaviti nositi križ krbavskih biskupa područjem povjerene Vam biskupije. Znam kako očekivanja onih kojima ste poslani mogu stvoriti određene strepnje. Lijepo je bilo čitati u Vašem razgovoru nakon imenovanja kako ste nakon pristanka „došli kući i pošli u kapelicu kako bi tamo našli smiraj, pouzdanje i hrabrost. Jer, osjetili ste potrebu staviti pred Boga ono što Vas očekuje..” Lijepo svjedočanstvo „Terezijinog sina”  koji zna da snagom vjere u trenutcima nemira i dvojbi nastupa „Onaj koji je dostatan“. Uostalom, On sve vodi i upravlja. A Crkva je Kristovo djelo, pa svu svoju brigu prepustite i povjerite Njemu.

Vaše služenje i poslanje usmjereno je u prvom redu prema Gospićko-Senjskoj biskupiji i Riječkoj metropoliji. Ali, svetim Redom ono je na otajstven način umreženo i u zajedništvo s drugim biskupima i biskupijama našeg naroda, a i šire. Zajedništvo apostolskih nasljednika i djelitelja svetih tajna, naime, nije obično nego sakramentalno. I utkano je u otajstvo biskupske službe. Neka Vam svijest o tom sakramentalnom zajedništvu dadne dostatnu snagu i hrabrost. I imajte na pameti kao je puno onih koji Vas prate svojim molitvama: Od Vašeg časnog i zaslužnog predšasnika mons. Mile Bogovića kojem izričem veliku zahvalnost za sve što je učinio i što će još učiniti, do svećenika, redovnica i redovnika i zauzetih i odanih vjernika laika koji će Vam pomagati u Vašem radu i nastojanju.

Još jednom čestitam što ste prihvatili kao biskup služiti Bogu i narodu u ovoj partikularnoj Crkvi Gospićko-Senjske biskupije. Vaš pastirski rad i služenje preporučujemo zagovoru i pomoći Gospe Nuncijate, sv. Jure neustrašivog Božjeg viteza, svetog Josipa i blaženog Alojzija Stepinca, kao i svih hrvatskih svetaca i blaženika. Izričem Vam i srdačnu dobrodošlicu u zbor Hrvatske biskupske konferencije sa željom da u zajedništvu ostvarimo ono što Gospodin od nas danas očekuje.

Neka Vam je sretno i blagoslovljeno, dragi biskupe Zdenko. A Gospodin koji Vas je odabrao u časnu službu episkopata neka Vas blagoslovi i čuva. Živjeli!

Zadar, 23. svibnja 2016.

Predsjednik HBK,

Mons. Želimir Puljić,

zadarski nadbiskup