SVEČANA VEČERNJA UOČI SVETKOVINE SV. STOŠIJE – Propovijed mons. Ž. Puljića

Čuli smo apostola Pavla u čitanju u kojem u zanosu i zaljubljenosti u Isusa Krista kaže, Tko će nas rastaviti od njegove ljubavi. Upravo ta ljubav, ta zaljubljenost u Isusa Krista, bila je snaga i našoj zaštitnici Svetoj Stošiji, da idući na lomaču, pjeva u zanosu, Bogu zahvaljujući što je mogla tako Bogu svoj život darovati. Mi smo ovu Svečanu večernju započeli njoj u čast dragom nam himnom ‘Popjevkom veselom, blagdan objavite’. Ona, kao osobita Božja miljenica, ušla je u molitvu kanona gdje molimo da Gospodin i nama podari mjesto u društvu svojih svetih mučenika Ivana, Stjepana, Agneze, Cecilije i Stošije.

U ovoj Godini milosrđa, osobito upadaju u oči njezina velika djela ljubavi prema utamničenima i svima koji su oskudijevali. Kad su joj predbacili da pomaže utamničene kršćane, ona je odgovorila: ‘Jest, pazila sam ih kao zjenicu ok. Ako bi koga uhvatila malodušnost, hrabrila sam ga. Ako je tko bio tužan, tješila sam ga. Cjelivala sam noge nevoljnima, kako izmoreni i iscrpljeni ne bi klonuli’. Poput svog voljenog Učitelja, znala je kako nam je ići ovom zemljom dok nam Gospodin daruje život, čineći dobro. A milosrđe je, kao što jedna molitva Crkve kaže, izričaj najuzvišenije ljubavi prema bližnjemu. Jer milosrđem i praštanjem Bog očituje najviše svoju moć. Zahvalni Bogu što u Stošiji imamo divan uzor i divnu zaštitnicu, izvrstan primjer, i mi ćemo večeras ovom Svečanom večernjom njoj odati počast i moliti neka i nama u ovoj Godini milosrđa bude poticaj kako ostvariti program i planove koje je Sveti otac Franjo predvidio za ovu godinu.

Drago mi je što u ovoj svečanoj prigodi u čast naše zaštitnice mogu među nama pozdraviti sutrašnjeg predvoditelja slavlja, đakovačko – osječkog nadbiskupa mons. Đuru Hranića, koji je jutros bio na susretu s predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović u Vukovaru i učinio sve da stigne k nama i bude na ovoj Večernjoj. Uz nazočnu braću svećenike, osobito pozdravljam novoustoličene članove Stolnog kaptola sv. Stošije, s prepozitom mons. Josipom Lenkićem na čelu te s dvojicom začasnih kanonika, mons. Jurjom Bateljom, članom časnog zagrebačkog prezbiterija te don Stanislavom Wielinskim, duhovnikom u sjemeništu ‘Zmajević’, člana Pelplinske biskupije u Poljskoj. Pozdravljam i braću redovnike i redovnice u Godini posvećenog života, koja završava za koji tjedan na blagdan Gospodinova prikazanja, na Svijećnicu. Nećete mi zamjeriti ako osobito pozdravim među nama najstarijeg člana ovog zadarskog prezbiterija, koji je nekidan imao 93. rođendan. Tko bi mu dao toliko godina? Ovdje nazočnog mons. Janka Segarića! Pozdravljam i sve vas koji ste se okupili na Svečanoj večernjoj, posebice vas koji ćete primiti svečane plakete za očitovanu vjerničku hrabrost i ljubav prema potrebnima, bolesnima i klonulima, upravo u duhu onoga što je činila sveta Stošija i na što nas potiče papa Franjo u ovoj Godini milosrđa. Među onima koje ćemo večeras obdariti plaketom nalaze se i tri zbora koji svojim glasovima uveličavaju sjaj liturgije. Time želimo izraziti osobitu zahvalu našim pjevačima diljem Nadbiskupije, za njihovo aktivno animiranje svetog bogoslužja. Pridružimo se i mi večeras glasovima naših pjevača, pa skupa skladno molimo i pjevajmo.

† Želimir Puljić, nadbiskup

Katedrala sv. Stošije, 14. siječnja 2016.