PREDSTAVLJANJE KNJIGE ‘RIVELLIJEVA ZAVJERA LAŽI’ – Uvodna riječ nadbiskupa Ž. Puljića

1. Drago mi je u ovoj prigodi predstavljanja knjige o ”Rivellijevoj zavjeri laži” koju je priredio prof. dr. Juraj Batelja pozdraviti sve vas koji ste došli na predstavaljanje, a posebice domaćina ovog skupa veleučenu Rektoricu Vican, te predstavljače knjige docenta prof. Zlatka Begonju i autora prelata Jurja Batelju koga sam ovih dana zbog osobiti zasluga i povezanosti s našom nadbiskupijom uvrstio među počasne kanonike Kaptola sv. Stošije.

Što reći u ovoj uvodnoj riječi o dičnom sinu roda našega, o tom gorostasu koji blista na obzorju Crkve Katoličke i hrvatske povjesnice? I što bi nama večeras u Zadru poručio ovaj duhovni knez dvadesetog stoljeća kojega je sveti Ivan Pavao II., 3. listopada 1998., proglasio blaženim u marijanskom svetištu u Mariji Bistrici?

On, koji je živio u vrlo teškom i kompleksnom povijesnom vremenu, u tri susljedne diktature koje su bile sve gora od gore, za nas je postao simbol, znak i sintagma. Kad je preuzeo upravu zagrebačke crkve, iz Njemačke se širio zadah nacizma i fašizma, a iz Rusije bezbožna ideologija komunizma. On se žestoko usprotivio jednoj i drugoj i trećoj ideologiji te postao simbolom branitelja Božanskih, ljudskih i narodnih prava. Izložio se opasnostima koje su mu plele i smišljale spomenute ideologije. On je službu evanđelja ispunio trpljenjem i patnjom, a svoju životnu poruku zapečatio smrću. Draža mu je bila tamnica negoli sloboda, i to samo zato da bi obranio slobodu Crkve i njezino jedinstvo. Nije se strašio okova kako ne bi bile okovane riječi Evanđelja. Hrvao se s moćnicima da zaštiti nemoćne. Povijest Crkve i svijeta upisat će ga u niz najhrabrijih biskupa Europe onog tragičnog vremena. Njegova osobita hrabrost u teškom i mračnom razdoblju bila je vrlo prepoznatljiv i jasan znak vjernosti Kristu, Crkvi Katoličkoj i Petru komu je Isus predao ključeve Kraljevstva nebeskog. A proročka sintagma hrabrosti i vjernosti učinila ga je vidljivim svjetionikom i prepoznatljivim izvorom nade za potlačene i ugrožene ljude i narode polovicom onog mračnog XX. stoljeća.

2. S pravom je sveti Ivan Pavao II. u času proglašenja blaženim rekao kako je ”u njegovom liku sažeta tragedija Europe obilježena velikim zlima fašizma, nacizma i komunizma”. A on, u komu je ”zablistala punina katoličkog odgovora” na povijesna zla spomenutih ideologija, mogao bi mirne duše stati na čelu milijunskih žrtava koje ”dođoše iz nevolje velike, pa opraše svoje haljine u krvi Jaganjčevoj” (Otk 7, 14). Jer, odlikovala ga je kako je zborio sveti Ivan Pavao II. ”neupitna vjera u Boga”, ljubav i ”poštivanje svakog čovjeka”, iskazano i potvrđeno ”praštanje klevetnicima i neprijateljima”, te osobito očitovano ”jedinstvo s Crkvom na čelu s Petrovim nasljednikom”.

Stepinac je stoga nama danas poruka: Poruka Istine i dobrote, poruka vjernosti Bogu i čovjeku, poruka ljubavi prema svim ljudima i prema svome rodu. ”A u ljubavi prema hrvatskom narodu ne dam se ni od koga natkriliti”, piše na njegovom grobu u Zagrebu gdje nezaustavljivo dolaze moliti mladi, odrasli, stari, radnici, intelektualci, svećenici, redovnici, biskupi iz domovine i svijeta. Na tom grobu uče se vjerovati, nadati, ljubiti i praštati. Uče se kako biti mirotvorci i mironosci. Neka nama ovo predstavljanje knjige o ”zavjerama laži” pomogne još bolje i jasnije otkriti ovog divnog biskupa, s visokim osjećajem “pomazanog sluge” koji je pozvan i poslan naviješćivati sužnjima oslobođenje, tužnima radost, a svima proglasiti godinu milosti Gospodnje i dan odmazde Boga našega. Želim svim ugodno druženje.

† Želimir Puljić, nadbiskup

Zadar, Dvorana Sveučilišta, 13. 01. 2016. u 19,00 sati