BOŽIĆNA ČESTITKA PREDSJEDNIKA HBK POGLAVARIMA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić čestitao je Božić vjernicima Srpske Pravoslavne Crkve. Čestitke je uputio patrijarhu gospodinu Irineju, mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom o. Porfiriju i episkopu dalmatinskom gospodinu Fotiju.

U svojoj čestitci patrijarhu Irineju nadbiskup Puljić prisjetio se njihovog prošlogodišnjeg susreta u katedrali Svete Stošije kad je nadbiskup istaknuo kako taj susret nadilazi lokalne prostore te dodao da usprkos ožiljaka zbog ratnih stradanja mi kršćani smo pozvani širiti ljubav, snošljivost i praštanje. Nadbiskup Puljić u čestitici nastavlja: “Ovo vrijeme pred Božić podsjeća na ”vrijeme spasenja i pomirenja o kojem su sanjali drevni patrijarsi i proroci” (K. Boromejski). Po njima je, naime, ”Bog više puta i na više načina govorio ocima po prorocima, i konačno u ove dane progovorio u Sinu svome” (Heb 1, 1).

Bog, dakle, nije napustio čovjeka, nego mu je poslao svoga Sina, Isusa Krista, čiji su dolazak navijestili proroci, a Djevica ga Marija u Betlehemu rodila. Svojim utjelovljenjem, mukom, smrću i uskrsnućem on je svijet iznova posvetio, te svoje posvetiteljsko djelo ”nastavlja i danas u Crkvi koja je trajno sveta” (LG 39). Zbog toga poziva Pavao Kološane neka ”žive kako se pristoji svetima” i neka se “kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni” obuku u “srdačno milosrđe, dobrotu, poniznost, krotkost i strpljivost” (Kol 3, 12). I dok u božićnom Djetetu spoznajemo Boga, budi se u nama čežnja za nebeskim dobrima. Neka nas ta čežnja vodi k njemu jedinom Spasitelju i Otkupitelju čovjeka. Želim Vam, Vaša Svetosti, čestit Božić i sretnu Novu 2016. godinu, koja neka bude ispunjena mirom i svakim Božjim blagoslovom. Hristos se rodi!”, stoji u čestitci predsjednika HBK.