FORUM PLUS: PROJEKTI QUO VADIS U BRATISLAVI, LAUDATO TV I FEMM PROGRAM U HRVATSKOJ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Realizirani projekti bila je tema trećeg dana održavanja susreta Foruma mladih katolika Hrvatske za društvenu uključenost u Zadru u utorak 29. rujna u svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru. Susret organiziraju Studentski katolički centri Split, Dubrovnik i Zagreb, a održava se pod geslom ‘U svijetu, ali ne od svijeta’. Okupio je oko trideset mladih iz cijele Hrvatske. ‘Forum+’ je inicijativa mladih katolika iz različitih dijelova Hrvatske, odgovor na potrebu veće povezanosti i suradnje s ciljem uspješnijeg djelovanja u sredinama gdje se mladi nalaze. Cilj Foruma je umrežavanje aktivnih mladih katolika iz cijele Hrvatske, informiranje, edukacija, poticanje na nove inicijative i uključenost u hrvatsko društvo u skladu s kršćanskim vrednotama. Kako bi pomogli rađanje novih ideja za poboljšanje života mladih, organizatori putem predavanja domaćih i inozemnih predavača i radionica upoznaju sudionike s raznim duhovnim sadržajima i projektima protkanima katoličkim vrijednostima. Prvi Forum+ održan je u Splitu 2012. g., zatim u Dubrovniku i Osijeku. Forum je mogućnost da se mladi susretnu, izmjenjuju razmišljanja, iskustva, raspravljaju i donose odluke za daljnje inicijative. Slovo F u logotipu označava Forum, a znak plus ostale ciljeve: informiranje, edukaciju, umrežavanje i inicijativu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Monika Hricakova, predsjednica kuće Quo Vadis u Bratislavi, predstavila je rad tog prostora koji djeluje u sklopu župne zgrade u središtu Bratislave pokraj crkve Presvetog Trojstva. Kuća Quo Vadis – vizija koja motivira, kao duhovni centar djeluje pet godina i nakon mraka komunizma kad je taj prostor bio pust i negativno ‘označen’, sad javno djeluje kao obnovljeni katolički dom kojeg svakodnevno pohode mnogi kao privlačno mjesto okupljanja mladih ljudi. Tu se pruža ohrabrenje, podrška, razmjenjuju ideje, dogovaraju projekti djelovanja. „Želimo svjedočiti kršćanstvo. Ako imate strast za Kristom, imate i motivaciju. Želimo biti duhovno srce Bratislave i središta grada. Bog se brine o svemu, također i o materijalnim potrebama“ rekla je Hricakova, istaknuvši da im je Bog proviđao sve potrebno za uređenje tog doma kako bi funkcionirao: ljude, inventar, novac.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U domu Quo Vadis je i velika knjižnica s brojnim knjigama koje se tu u tišini mogu i čitati. U dvoranama se održavaju razna predavanja, duhovni susreti i obnove. Imaju oko stotinu volontera koji prođu i potrebnu formaciju. U tjednu su otvoreni od 15 do 21 sat, jer ih pohodi uglavnom radna mladež, dođu mladi nakon završenog posla. Mnogima je baš taj prostor odabir kao najdraži kafić u gradu, a kavu tu plati svatko po vlastitom nahođenju. „To povjerenje stalno funkcionira kao isplativo. To može biti rizik, ali mi smo u plusu. Želimo pokazati da Bog postoji i da je blizu. Važno je biti u Božjem projektu. Lijepo je svjedočanstvo i kad naši prostori usred Bratislave navečer svijetle a mladi razgovaraju, razmatraju, mole“ rekla je Hricakova, potaknuvši mlade da slijede snove i prepoznaju nadahnuća koja Bog želi da uz njegov blagoslov ostvare. Financiraju se donacijama, a župa im je taj prostor kojeg oni održavaju i kojeg su obnovili, dala na korištenje bez mjesečnog plaćanja najma. Korist je obostrana.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aktivistica Lea Potočar, studentica psihologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, predstavila je projekt ‘Femm’ o ženskom reproduktivnom zdravlju. Edukativna i medicinska komponenta tog programa tumači ženama kako bolje razumjeti svoje tijelo i nadzirati procese u njemu. Istaknula je da su hormoni ti koji reguliraju svaki organski sustav u našem tijelu, pa tako i reproduktivno zdravlje i ženski ciklus. Zato je važno uravnoteženo djelovanje hormona i da se luče u dovoljnoj količini. Na hormone utječe životni stil, a njihov nedostatak može dovesti do teškoća sa zdravljem. Femm nudi informirani izbor, odluku donesenu na temelju informacija, opcija i razumijevanja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Femm je pro-life iz zdravstvenih i znanstvenih razloga. Odluke o reproduktivnom zdravlju trebaju biti donesene na informiranom izboru. Pokazujemo koji medicinski protokoli standardiziraju važne napretke u reproduktivnoj endokrinologiji, omogućujući precizne dijagnoze i tretmane“ rekla je Potočar. Postoji program certifikacije za edukatore, kojeg je Potočar završila u Londonu. Najavila je skori osnutak Femm-a kao nevladine organizacije u Hrvatskoj, kako bi mogli aplicirati za projekte u dobivanju sredstava i poticaja da ih ostvare. Početkom ove godine počela je obuka Femm edukatora i liječnika. Program Teen Femm započinju provoditi u četiri osnovne škole u Zagrebu. Projekt je počeo u Americi, prenosi se i srednjoškolkama. Podrazumijeva odnos edukatora i klijenta koji mu se može obratiti u bilo koje doba, prati osobu koja ima pitanja ili teškoća u svezi reproduktivnog zdravlja i promiču prirodno planiranje obitelji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ksenija Abramović, direktorica Laudato TV-a, predstavila je taj projekt koji u ostvarenju svog programa uvelike okuplja mlade. LTV se mladima obraća posebnim emisijama koje priprema, „Zajedno u mladosti“ i „Božanstvena komedija“.

Ines Grbić