FORUM PLUS: PREDSTAVLJEN YOUCAT INSTITUT IZ NJEMAČKE

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Međunarodni YouCat institut sa sjedištem u Augsburgu u Njemačkoj predstavio je u utorak 29. rujna Christian Lermer iz uprave tog instituta u svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, na Forumu mladih katolika Hrvatske za društvenu uključenost. Ključne riječi YouCat djelovanja su znati, dijeliti, sresti i izraziti. „Potrebno je upoznati svoju vjeru i steći njeno cjelovito poznavanje, dijeliti je s drugima u grupama za razgovor, preko interneta, susretati se s drugim mladim kršćanima te izraziti vjeru vidljivim činjenjem nečega“ rekao je Larmer. Kao promicatelj uspješnog djela u cijeloj Crkvi, a temelj je djelovanja tog instituta, YouCat-a, katekizma za mlade, Larmer je pojasnio razloge zašto katolik treba katekizam. „Katekizam je praktična egzegeza, važna za Crkvu i Sveto Pismo. Egzegeza je tumačenje Biblije. Katekizam je tumačenje Crkve. To je uporabno sredstvo za kršćanina, jer katekizam pomaže u čitanju Biblije“ rekao je Larmer, istaknuvši da samo čitanje Biblije nije dovoljno, jer svatko nešto može objasniti na način kako on to želi, a pozivajući se na Bibliju. „Bibliju se čita pravilno i razumije ispravno samo ako je čitaš s Crkvom, ili, očima Crkve. Katekizam daje ispravni fokus“ rekao je Larmer. Katekizam je važan zbog razumijevanja biti vjere i svjedočanstva u živom odnosu. „Trebamo puno svjedoka vjere. Oni moraju biti sposobni, mjerodavni svjedoci koji imaju aktivni odnos s Kristom i živim Bogom. Moraju biti dobro informirani o poimanju Božje volje i njegovih načina s ljudima“ rekao je Larmer. Istaknuo je kako je svatko vrijedan, kršćanin je nasljedovatelj Isusa. „Pozvani smo razumijevati otajstva i svi imamo obvezu objave vjere. Zato moramo biti dobro informirani o tom ‘poslu’“ rekao je Larmer, istaknuvši da je YouCat potreban kako bi mladi saznali više i zbog misterija vjere. „Kateheza je i mistagogija – ulazimo u tajne vjere, osobito sakramenata. Bez kateheze, pouke, vjernici ne bi znali što čine. Kateheza znači – u jednoj ruci imati Bibliju, a u drugoj katekizam“ rekao je Larmer, upozorivši i na opasnost da ljudi vjeru izjednačuju s nekom vrstom subjektivnog osjećaja. Zato YouCat institut uspoređuje Crkvu s hardwareom, a pomoć u tumačenju njenog nauka je katekizam kao software za mlade generacije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Naziv YouCat je skraćena složenica od riječi mladi (Youth) i katekizam (Catechism). YouCat je pravi katekizam, vjerodostojna i pouzdana knjiga za učenje o vjeri, koja je nakon svoje objave nadahnula tiskanje i drugih sličnih priručnika. YouCat je odobrila Austrijska biskupska konferencija i pregledala Kongregacija za nuk vjere u Rimu. Riječ mladi odnosi se na ‘mladenački jezik’ knjige i moderni dizajn. To nije pojednostavljena verzija vjere, pa je mogu čitati i odrasli. YouCat doprinosi novoj evangelizaciji i sadrži niz navoda, uputa i pojašnjenja koja pomažu čitatelju da razumije istine i nauk Katoličke Crkve. „YouCat škola je novi način učenja o vjeri. Mladež nije površna, kako se misli. Mladi žele znati što zaista vrijedi u životu. Čovjek mora znati što vjeruje. Mora poznavati svoju vjeru“ istaknuo je Lermer. Kad se uspostavi odnos s Kristom, tada mjesto zauzima YouCat, izvrstan vodič za kršćanski život. YouCat Institut nastoji pokazati da je bit kršćanstva osobni odnos s Kristom. To nisu katekizam ni YouCat. Ali, katekizam je sredstvo koje čovjeku pomaže upoznati svoju vjeru. „Zato se trebaš zapitati, kako mogu postati istinski prijatelj s Isusom. Što mogu učiniti da odnos s Isusom postane najvažniji odnos u mom životu? Pokušaj biti blizu Isusu. Ne dopusti da ti dan prođe bez molitve. Čitaj Sveto Pismo. Učini nešto da pokažeš svoju ljubav prema Isusu. Daruj nekome osmijeh, barem jednom odaberi najteži put i reci: To je zbog tebe, Isuse. Daj važnost sakramentima. Svaka misa je poziv Krista, tvog najboljeg prijatelja. Često se ispovijedaj: ako si prekinuo neki odnos, počeo novi posao, osjećaš se depresivno… Svjesno se odluči za Isusa. Predaj mu svoj život, učini to u molitvi“ iznio je niz poticaja Lermer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zadaće YouCat instituta su koordinirati i usmjeravati globalno širenje YouCata, reklamirati ga na susretima mladih diljem svijeta, raditi na njegovoj internetskoj promidžbi među katolicima, istaknuti promicatelje: svećenike, katehiste, učitelje koji rade s YouCat-om, poticati stvaranje YouCat studijskih grupa i debatne krugove u razmjeni stavova o vjeri, što je bila želja i umirovljenog pape Benedikta XVI., imati otvorena vrata za mlade i organizirati događaje gdje se okupljaju, pozvati crkvene zajednice da u pastoralu koriste YouCat kao sredstvo pouke, razvijati nove medijske materijale kao podršku YouCat-u.
Program YouCat Instituta, YouDePro, predstavio je Ivan Vrlić, suradnik YouCat instituta, jer oni svoje projekte žele ostvarivati u konkretnoj suradnji s mladima i uz njihov aktivni doprinos. Nadahnuće za YouDePro je poruka pape Franje na Svjetskom susretu mladih u Rio de Janeiru 2013. g.: ‘Znate koje je najbolje sredstvo za evangelizirati mlade? To je druga mlada osoba’. „Da bismo to slijedili, YouCat fundacija je počela s međunarodnim studentskim programom koji omogućuje mladima diljem svijeta da počnu s vlastitim katehetskim projektima i time podrže novu evangelizaciju. Sudionici toga su vođeni i poučeni u različitim radionicama i visoko profesionalno trenirani da postanu ‘kršćanski poduzetnik’ i donesu ideju YouCat-a u njihove zajednice“ rekao je Vrlić. Razvojni projekt YouDePro (YouCat Developement Project) počeo je 2014. g. sa studentima iz Libanona, Indije, Filipina, Argentine, Brazila i Njemačke. Ove godine, sudionici dolaze iz SAD-a, Irske, Hrvatske, Indonezije, Nigerije i Kenije, koji rade na osmišljavanju raznih projekata za mlade na YouCat institutu u Njemačkoj, što se onda preporuča primijeniti u mjesnim Crkvama. „Vrlo smo uzbuđeni kako će oni obogatiti YouCat sa svojim vitalnim osobnostima i ljubavlju prema Kristu i Crkvi“ rekao je Vrlić.

Ines Grbić