ZADAR: TRIBINA – ’40 DANA ZA ŽIVOT’

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Postoje stvari koje ćete moći naučiti samo od najslabijih među vama. I kad ih ubijete, vi ste ti koji gubite. Gospodin se brine za njih, ali vi ćete patiti zauvijek’ jedna je od poruka američke pro-life aktivistice Gianne Jessen iz govora kojeg je održala u zgradi australske vlade, a bio je predstavljen na tribini ’40 dana za život’ u srijedu 23. rujna u dvorani zadarske katedrale sv. Stošije. Povodom početka jesenske kampanje te inicijative, zadarska podružnica ’40 dana za život’ priredila je tribinu o temi ‘Zločin abortusa’ na kojoj je gostovao Elvis Duspara, kolumnist portala Dnevno i Nacija.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prisutne je htio upoznati s porukama Jessen koja svijetom promiče borbu za život djece od začeća. „Svakih petnaest sekundi u Europi ubije se dijete u utrobi majke. To je legalizirani zločin. A majčina utroba je najzaštićenije, sveto mjesto na zemlji gdje se čovjek nalazi i gdje započinje njegov ovozemaljski život“, rekao je Duspara. Upozorio je kako se taj zločin svodi na govor o pravu žene koja ima pravo činiti što je volja sa svojim tijelom, no Božji duh ne može reći ‘ubij dijete’. Pretpostavka je da se u Hrvatskoj godišnje ubije deset tisuća djece, odobreno zakonom iz 1978. g. Istaknuo je i neosvještenost žena koje to učine, dotle da se tom zločinu tepa, pa se kaže ‘Bila sam na abiću’. Pohvalio je incijativu ’40 dana za život’ rekavši da su se po molitvi tih volontera dogodila velika djela u hrvatskim bolnicama; mnogi liječnici počeli su koristiti priziv savjesti i ne izvršavati pobačaj. Plodovi te inicijative u Americi gdje je počela su veliki. Duspara je upozorio kako su tamo abortiranu djecu prinosili sotoni i da bi neki političari napredovali.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Cijela moja namjera u ovom životu je učiniti da se Bog smiješi“ poručuje Gianna Jessen. Nju je majka htjela pobaciti kad je s njom bila trudna sedam i pol mjeseci. To je učinila u klinici ‘Planned parenthood’, najvećem pružatelju ‘usluga’ pobačaja u svijetu. Majci je predložena metoda fiziološkom otopinom koja se ubrizgava u majčinu utrobu. Dijete guta tu otopinu koja ga spaljuje izvana i iznutra i majka porodi mrtvo dijete unutar 24 sata. No, na šokantno iznenađenje svih, Gianna je čudesno preživjela i rodila se živa u bolnici za pobačaje, 1977. g. u Los Angelesu. Izvršitelj pobačaja morao je potpisati njen rodni list u kojem piše: ‘Rođena tijekom abortusa fiziološkom otopinom’. Gianna kaže kako su klinike tog izvršitelja pobačaja dio najvećeg lanca klinika u svijetu i godišnje zarađuju 70 milijuna dolara. Njegova izjava je ‘Abortirao sam više od milijun djece, i to smatram svojom strašću’. Do 2002. g., u SAD-u se život djeteta koje bi preživjelo pobačaj dovršilo davljenjem, bacanjem ili ostavljanjem da umre. Da to spriječi, George Bush je 5. kolovoza 2002. g. ozakonio akt o zaštiti živorođenih.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

No, još je jedno čudo da je Giannu medicinska sestra kolima Hitne pomoći prebacila u bolnicu. „Ja sam već od začeća omražena. I sad sam omražena, jer proglašavam život. No, i Krist je bio omražen. I kažem, ‘Niste me uhvatili. Tihi holokaust me nije pobijedio’. Moja misija je ubrizgati humanost u tu debatu koja se naziva ‘problem’ koji je stavljen na ladicu“ poručuje Gianna. Ističe da je od još više ljudi voljena, a posebno od Boga. „Ako je ubojstvo pravo žene, koja su onda moja prava? Toga dana nije bilo nijedne radikalne feministkinje koja je ustala i vikala kako se ugrožavaju moja prava. Zapravo, moj život se gasio u ime ženskih prava. Sva moć za koju moćni misle da je posjeduju nad slabijima, koja arogancija. Zapravo, ne posjeduju ništa. Božje milosrđe ih održava, čak i kad ga mrze“ poručuje Gianna. Upoznala je svoju biološku majku i oprostila joj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U četvrtoj kampanji u Hrvatskoj do 1. studenog Zadar je među deset gradova koji u njoj sudjeluju. U Zadru volonteri mole svakog dana ispred Opće bolnice od 9 do 15 sati. Zadarska podružnica iznijela je podatak da je u Zadru sigurno jedan život spašen; u zadnjoj kampanji u korizmi trudna djevojka svaki dan je dolazila ispred bolnice gdje se volonteri molili. Oni nisu znali koja borba je u njoj, a na kraju su im to otkrile djevojka odustavši od pobačaja i njena majka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Djelovanjem inicijative ’40 dana za život’ u svijetu je, koliko je poznato, od pobačaja spašeno više od 10 300 života. Više od 110 zaposlenika u klinikama za pobačaje se obratilo i dalo otkaz, a šezdeset klinika za pobačaje je prestalo s radom. U Hrvatskoj je inicijativa počela prošle godine u korizmi, bdjenjima ispred KBC “Sestre milosrdnice” u Zagrebu. Od tada je u drugoj kampanji za život u Hrvatskoj sudjelovalo šest gradova, a u trećoj deset. Spašeno je trinaest djece od pobačaja i u hrvatskim bolnicama je zabilježen pad pobačaja.
Ines Grbić