SVETKOVINA BEZGREŠNOG ZAČEĆA U SJEMENIŠTU ZMAJEVIĆ: MISNO SLAVLJE, Propovijed, mons. Želimir Puljić

1. Odmah na prvim stranicama Biblije Marija je zasjala kao obećana zora palim ljudima. Njezino ime sretan je spoj egipatske riječi “myr” što znači “ljubljena” i hebrejske riječi “iam” koja korijenski potječe od riječi “Bog”.  Marija = Mirjam značilo bi “od Boga ljubljena”. A to bi odgovaralo onom pozdravu anđela Gabrijela: “Zdravo, milosti puna !” = što znači od Boga ljubljena!  Ne treba se onda čuditi što sv. Ivana Damašćanski u zanosnom govoru o Mariji veli da je “ona najveća novost pod suncem”, “čudo nad čudesima”, “na nebo uznesena i zauvijek proslavljena”.

U današnjoj službi čitanja u brevijaru biskup Anzelmo piše: “Djevice, tvojim je blagoslovom blagoslovljena sva priroda.. Nebo, zvijezde, zemlja, rijeka, dani i noći, sve se, Gospođo, raduje jer je po tebi obnovljeno i obdareno neizrecivom milinom.. Zahvaljujući tvojoj milosti, Marijo, vesele se i kliču pravednici i čestitaju svi anđeli. Ženo, puna i prepuna milosti, tvojim blagoslovom blagoslovljena je sva priroda..”

2. Zdravo Marijo milosti puna, Gospodin s tobom, blagoslovljena ti među ženama. To je odgovor vjerničkog puka. To je molitva onoj koja je sveta i puna milosti. To je vapaj nas prognanih “sinova Eve”. Ona je, naime, jedina bila izuzeta od ljage istočnog grijeha i nju je anđeo Gabrijel pozdravio riječima “milosti puna”.  Ona je jedina sačuvala nevinost i ljepotu zemaljskog raja. Na nju nisu prešle posljedice istočnog grijeha. Zato Mariju sveti pisci i naučitelji Crkve prikazuju i oslikavaju kao “tajanstveni kovčeg” koji se u sveopćem potopu svijeta jedini sačuvao od propasti. Marija je uz Isusa u središtu Crkve i nju se štuje i doživljava kao mati, koja njeguje, pazi, štiti. Otuda i oni brojni naslovi u lauretanskim litanijama: Majko dobrog savjeta, Djevice vjerna i milostivna, vrata nebeska, pomoćnica kršćana, zdravlje bolesnih, utočište grešnika.

Mariju treba ne samo štovati, diviti se njezinom odabranju i njezinoj suradnji u djelu spasenja. Mariju treba i nasljedovati u njezinoj vjeri, molitvi, poniznosti i poslušnosti. Velikim piscima iz patrističkih vremena Marija je bila omiljena tema propovijedi i razmatranja. Sv. Efrem je volio govoriti o dvije žene, dvije Eve pri čemu je isticao da nas je prva Eva svojim neposluhom i svojom nevjerom unesrećila, a druga (Marija) svojim posluhom i svojom vjerom usrećila. Sv. Ivan Damašćanski u zanosnoj propovijedi o Mariji piše: “Zdravo da si ti jedina Majko Božja, veličanstveni i prekrasni urese neba, zemlje i podzemlja; da si zdravo jedina Majko Božja koja si od svakog svjetla svjetlija, i od svake čistoće čistija, od svake plemenitosti plemenitija i od svakog bogatstva bogatija”.

3. Stoga himan na dan Bezgrešne pjeva : “Ti kćeri višnje svjetlosti, Ti diko roda ljudskoga, Tvoj Sin te evo sačuva, od ljage grijeha istočnog… Početak svijeta boljega, golubice ti ponizna, Ti budi blagovjesnica, svem svijetu mira Božjega!”  A sveti pisci i naučitelji Crkve prikazuju je i oslikavaju kao “tajanstveni kovčeg” koji se u sveopćem potopu svijeta jedini sačuvao od propasti. I slikaju je kao “bijelu golubicu” koja je letjela iznad blatnih zemaljskih  površina te se nije nikada “okaljala” u mulju zemaljskih  strasti i požuda. Marija je veličanstvena duga mira  koja se pojavila nakon općeg potopa kao jamstvo pomilovanja i izmirenja čovjeka s Bogom. Po Mariji, koju nam je Isus ostavio za majku, ljudi mogu opet postati djecom  Božjom.

Ovo je uistinu poseban dan koji je po Mariji postao poveljom o ljudskoj časti i dostojanstvu. Stoga, neka je blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista, koji nam je darovao ovaj blagdan. Zato je sveti Franjo Asiški nazivao Gospu “vrhovnom glavaricom”, a sv. Ivan Marija Vianey je govorio kako ga u njegovu radu i naporu krijepi “Velika Gospođa”, kako je od dragosti nazivao BDM.  Sv. Alfons Liguori svaku svoju propovijed završao je pohvalom onoj koja nam je rodila svjetlo i spasenje. Sveti Ivan Pavao II cijeli je svoj pontifikat posvetio njoj: Totus tuus – Sav sam tvoj! Mi pripadamo narodu koji osobito štuje Mariju pa joj se utječu i mladi i stari i z sveg srca pjevaju: Sva si lijepa o Marijo! Ljage istočne nema na Tebi! Ti si slava Jeruzalema! Ti si radost Izraela! Zato, neka je blagoslovljena Marija koja je spremno surađivala u djelu spasenja, pa i nama omogućila zaslugom njezinog Sina postati djecom Božjom. Amen!

 Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

 Zadar, Sjemenište, 8. 12. 2014.