ZADAR: SVEČANA VEČERNJA UOČI BLAGDANA SV. ŠIMUNA – Propovijed mons. Želimira Puljića

1. Okupili smo u ovom dragom nam svetištu svetoga Šime kako bismo svečanom Večernjom njemu u čast objavili gradu i nadbiskupiji da započinje njegova svetkovina. Na takve svečanosti osobito se pazilo u prošlosti o čemu nam rječito govori povijest liturgijske godine. A da bi se narod što bolje pripravio za svečanost blagdana, upriličivale su se trodnevnice ili devetnice koje su obično završavale svečanim uočnicama i pohvalama blagdanima i svetkovinama u čast. I mi ćemo se večeras našom pjevanom molitvom pridružiti milijunima štovatelja koji su u ovom Gradu, a i diljem svijeta iskazivali počast ovom osobitom Božjem miljeniku, svetom Šimunu. A da bismo osjetili malo tog svečanog duha pohvala i zahvala, donijet ću vam izvatke iz drevne molitve koja je nastala na kršćanskom Istoku u 6. stoljeću, a nazivali su je na grčkom jeziku „Akatistom“. Uz svečane spjevove u čast Bogorodici, svecima i blaženicima, vrlo je poznat onaj slavenski Akatist Kristu Čovjekoljupcu. Osobitost tih pohvala je i u dobrom spoju biblijskih i dogmatsko-teoloških sadržaja povezanih s osobnom molitvom čovjeka-grješnika. To je ono što takve spjevove čini vrlo prikladnim za tihu meditaciju i razmatranje, kao i za zajedničko bogoslužje. Poslušajmo neke od tekstova posvećenih sv. Šimi:

Izabran si za blagovjesnika, sveti pravedni starče Šimune, kako bi objavio Krista ljudima. Prinosimo ti stoga pohvalne pjesme jer ti uživaš posebnu naklonost Gospodina kojeg si u naručju svome nosio. Moli za spasenje onih koji ti s ljubavlju večeras kliču: Raduj se, pravedni starče Šimune. Raduj se, jer si u svojim staračkim sjedinama istinsku mudrost  sjedinio, te kao muž pravedan i bogobojazan Duhom Božjim svjedočio. Raduj se, jer si prema Božjim zapovijedima neporočno hodio, te cijelim svojim životom  Gospodinu ugodio. Raduj se, što te sila Duha Božjega ponukala da dođeš u hram baš kada su roditelji Isusovi tamo stigli da izvrše ono što je propisivao Zakon. Tada si uzeo dijete i u Duhu spoznao da je to Krist, obećani Spasitelj svijeta.

2. Osjećamo, braćo i sestre, u ovom spjevu jednostavno prepričan biblijski događaj, obogaćen radošću spoznaje da je Onaj, koga Starac u rukama drži, Spasitelj svijeta. No, ta spoznaja ide dalje pa blagoslivljajući njegovu Majku dodaje: “Ovaj je postavljen na propast i uzdignuće mnogima u Izraelu; i bit će znak osporavan da se otkriju namisli mnogih srdaca”. Zadivljeni tim proroštvom mi te večeras ovako hvalimo: Raduj se, preblaženi i pravedni starče Šimune, što si uz pomoć Duha Božjeg prepoznao Krista, ne samo tjelesnim, nego umnim i duhovnim očima. Prečista Majka Djeva Marija slušala je tvoje proroštvo i divila se svemu što je rečeno o djetetu, pa je sve to u svom srcu pohranila. Ti si, naime, kao vjerni stražar između Staroga i Novoga zavjeta bdio i iščekivao Spasitelja. Onda si mu ususret pohrlio, pa predvidio i muku njegovu još dok je djetešce bio. Raduj se, preblaženi starče Šimune.

Ti si svim narodima svijeta navijestio pripravljeno spasenje, a onima koji su sjedili u tami i sjeni smrtnoj, najavio si svjetlost koja će im zasjati. Zato, slaveći spomendan svetoga Starca, mi ovako kličemo: Raduj se, preblaženi starče Šimune, jer si u dubokom miru iz ovog vremenitog života u vječni pokoj ušao. I tamo se zauzimaš za sve koji ti se s vjerom utječu, mole tvoj zagovor i pomoć traže. Slaveći tvoju proslavu na nebesima, mi ti na zemlji ovako kličemo: Raduj se, preblaženi starče Šimune, što prebivaš u vječnoj slavi s Kristom, koga si u naručju svome nosio. Raduj se, zaštitniče malenih, čuvaru svetoga hrama, uzore svećenika, utjeho i nado svih koji se pripremaju poći s ovoga svijeta. Raduj se, preblaženi i pravedni starče Šimune! I moli za nas. Amen.

† Želimir Puljić, nadbiskup

Zadar, crkva sv. Šime, 7. 10. 2014.