KATEDRALA SV. STOŠIJE, MISA NA BOŽIĆ – Propovijed mons. Želimira Puljića

1. Prije dvije tisuće godina dogodio se Božić u maloj zemlji Palestini, u gradu Betlehemu. Marija zaručena s Josipom rodila je dijete kojem dadoše ime Isus. O tom otajstvenom Božjem dolasku na zemlju govore nam čitanja predviđena za ovu svečanost. Evanđelist Luka odveo nas je noćaš u Davidov grad Betlehem, te izvijestio o anđelima, pastirima i drugim protagonistima tog osobitog događaja. A anđeo Gospodnji, kojem je bilo povjereno objaviti Isusovo rođenje i njegovo značenje, pristupio je pastirima i javio im ”blagovijest i veliku radost za sav narod”. A dok im tumačio kako ga mogu pronaći i prepoznati, pridružila mu se silna nebeska vojska koja je pjevala: ”Slava Bogu na visini, a na zemlji mir ljudima miljenicima njegovim” (Lk 2, 14). Ovu divnu anđeosku pjesmu već od drugog stoljeća imamo kao sastavni dio misnoga slavlja s nizom hvalbenih zaziva: ”Hvalimo te, blagoslivljamo te”. I klanjamo ti se, jer u Tebi, maleni Isuse, prepoznajemo utjelovljenog Boga, koga u našem narodnom govoru Božićem zovemo. Mali Bog, dakle, u velikom otajstvu. Koje li veličine i neshvatljive tajne o kojoj nam zbore liturgijska čitanja?!

2. Ova pučka misa vidjeli smo donosi Prolog iz Ivanovog evanđelja koji nas vodi na početke stvaranja. A onda otkriva i tumači kako je Vječna Božja Riječ, koja je postojala prije vremenâ i po kojoj je sve stvoreno, utjelovila se, te u vremenu i prostoru čovjekom postala. Taj smo događaj obilježili noćas s pjesmom, svečano i pobožno. Ovo razmišljanje o Božjem utjelovljenju završavam stihovima pjesme koja je nastala u tišini noći, a obilježena je divljenjem, vjerom i radosnom mirnoćom. ”Tiha noć, sveta noć. Ponoć je, spava sve. Samo Marija s Josipom bdi. Divno djetešce pred njima spi. I rajski ga resi mir”. Ova Gruberova ”himna” svetoj otajstvenoj noći ima svoju osobitu poruku. Govori nam o tišini i šutnji koja pomaže ljudima otkriti Božje lice u djetetu Isusu. Takva nam je tišina potrebna danas kao zrak i voda. Jer, napisao je filozof Kierkegaard ”svijet je obolio od buke i galame”. A knjiga Mudrosti ovako govori o Božjem silasku: ”Dok je mirna tišina posvuda vladala i noć brzim tijekom stigla do sredine svoga puta, jurnula je tvoja svemoguća riječ s nebesa, s kraljevskog prijestolja” (Mudr 18, 14-15).

3. Pjesma o tihoj noći, kao i opis iz knjige Mudrosti daju nam naslutiti kako Bog voli tišinu i dolazi tamo gdje je ona nazočna. Neka nam sveto božićno vrijeme bude prigoda otkrivati ljepotu obiteljske tišine i radosne trenutke liturgijske mirnoće. A Marija Bogorodica u tomu je izvrstan primjer. Ona je uzor tihe i sabrane žene koja sve te događaje pohranjuje i prebire u svom srcu. Ne, na trgu i ulici, u buci i galami, na internetu i televiziji, nego u svom srcu. Marija, dakle, šuti, razmatra, klanja se i moli. Pred veličinom otajstvene zbilje koja će se i ove godine dogoditi među nama, pridružimo se, poštovani gledatelji i slušatelji, anđeoskim korovima i pjevajmo radosno i odano: ”Teb’ Isuse hvalimo, sveto Trojstvo slavimo, Majku tvoju častimo, svetu Djevu Mariju”.

4. Vama nazočnima u našoj prvostolnici, kao i svima vašima kod kuće želim čestit Božić-sveto Porođenje Isusovo. Čestit Božić našim svećenicima i Bogu posvećenim osobama; predstavnicima građanske vlasti; kulturnim i javnim djelatnicima; članovima hrvatske vojske i policije; obrtnicima, ratarima i pomorcima; svim kršćanima koji za 13 dana po julijanskom kalendaru slave  Kristovo rođenje; djelatnicima obavijesnih sredstava; učiteljima, odgojiteljima i bolničkom osoblju; našim braniteljima, starcima i bolesnicima; svim djelatnicima-laicima po našim župama, kao i svima koji se zdušno bore za slavu Božju i za čast Crkve njegove: čestit Božić-sveto Porođenje Isusovo.

Koristim prigodu iskreno zahvaliti svima koji su mi pismeno ili usmeno izrazili svoje čestitke i dobre želje u prigodi božićnih blagdana. Isus Krist je po utjelovljenju ušao u naše obitelji i u našu osobnu povijest. Njegovo je ime ‘Emanuel’, Bog s nama. On je jedini Spasitelj jučer, danas i uvijeke. Njegova su vremena i vjekovi. I nema drugog imena pod kapom nebeskom u kojem nam se spasiti, osim imena Isusa Krista, rođenog od Djevice Marije u Betlehemu na današnji dan. Njemu slava u vijeke vjekova. Amen.

 P. s. Dok budemo molili ispovijest vjere, pokleknut ćemo kod riječi ‘utjelovio se po Duhu Svetom’ kako bismo izrazili svoje strahopoštovanje pred tim nadpo-vijesnim događajem; kao i našu vjeru i zahvalnost zbog Božjeg dolaska u ovu našu dolinu suza. Jer, ‘s neba siđe dolje radi grješnika, rodi se u štali radi čovjeka.

 † Želimir, nadbiskup

Zadar, Katedrala sv. Stošije, 25. 12. 2014.