ZADAR: SVEČANA VEČERNJA UOČI SVETKOVINE SV. STOŠIJE – Pozdrav mons. Želimira Puljića

Pozdrav na Večernjoj svete Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije

Svečana pjesma u čast našoj nebeskoj zaštitnici orila se zadnjih devet dana priprave u našoj prvostolnici i diljem dijeceze. Tom svečanom himnom puk je Zadarske nadbiskupije pozdravlja svoju zagovornicu, uzvišen ures grada i nadbiskupije, koju se ovdje časti već punih 12 stoljeća.

Osobita mi je čast pozdraviti među nama dvojicu naših uzoritih kardinala, zagrebačkog nadbiskupa kard. Josipa Bozanića i  nadbiskupa Vrhbosanskog kard. Vinka Puljića, koji je u našem gradu proveo devet godina kao duhovnik u našem sjemeništu. Vašim dolaskom, uzorita gospodo, slavlje naše zaštitnice dobilo je još svečaniji izgled. I ja se kao srebrni biskup osjećam osobito počašćen Vašom nazočnošću. Hvala Vam na tom izrazu bratske solidarnosti.

S radošću pozdravljam među nama:

– sutrašnjeg propovjednika mons. Slobodana Štambuka, negdašnjeg dičnog studenta i odgojitelja u sjemeništu Zmajević;

– kotorskog biskupa mons. Iliju Janjića,

– vladiku križevačkog mons. Nikolu Kekića,

– te mons. Vjekoslava Huzjaka, biskupa najmlađe naše bjelovarsko-križevačke biskupije, kao i svećenike koji su dopratili naše kardinale i biskupe;

– Generalnog Tajnika HBK, mons. Enca Rodinisa i Tajnika HBK mons. Fabijana Svalinu. Veseli me što se ovom slavlju priključio moj brat fra Ilija iz New Yorka koji je sav svoj svećenički vijek proveo među našim ljudima Kanade i Amerike.

– Članovima našeg stolnog kaptola sv. Stošije, s prepoštom mons. Pavlom Kerom na čelu, čestitam današnji blagdan.

– Pozdravljam braću svećenike iz naše nadbiskupije i drugih biskupija, posebice redovnike i redovnice u Godini posvećenog života.

Pozdravljam sve vas koji ste se okupili na ovu svečanu Večernju u čast naše nebeske zaštitnice, kao i Vas koji ćete večeras primiti ”plakete” za očitovanu vjerničku hrabrost i ljubav prema potrebnima, bolesnima i klonulima, kao i zauzimanje u obranu ugroženih i ‘koji glasa nemaju’.

Poseban pozdrav i zahvala našim pjevačima za njihovo aktivno sudjelovanje i animiranje svete liturgije. Pridružimo se njihovim glasovima pa molimo i pjevajmo: Popijevkom veselom blagdan objavite, Stošiju blaženu, Zadrani, častite!

 Mons. Želimir Puljić,

nadbiskup zadarski

 Zadar, Katedrala sv. Stošije, 14. 01. 2015.