MISA NA USKRS – PROPOVIJED NADBISKUPA ŽELIMIRA PULJIĆA

Nedjelja Uskrsnuća Gospodnjega  2014. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA“Vi znate što se događalo po svoj Judeji.. kako Isusa, koji je prošao zemljom čineći dobro i ozdravljajući sve kojima bijaše ovladao đavao, (njega) smakoše i razapeše. Ali, Bog ga uskrisi u posljednji dan. Mi smo tome svjedoci!”  Apostol Petar nas izvješćuje da se to dogodilo “u prvi dan tjedna, u ranu zoru”. Događajem Kristovog uskrsnuća i silaskom Duha Svetoga otpočelo je vrijeme Crkve koje još traje, a “Duh Božji divnom providnošću upravlja tijek vremena i obnavlja lice zemlje” (GS 26). To je razlog zbog čega se od početka Crkva sabirala na taj dan blagovati Euharistiju i slaviti događaj spasenja. Tog jutra, naime, “u  ranu zoru” dogodilo se nešto nečuveno i još nezabilježeno u ljudskoj povijesti: Raspeti i pokopani Krist je uskrsnuo. Kristovo uskrsnuće nije samo predmet povijesne autentičnosti. Ono je i predmet vjere jer nadilaze ljudske moći. Ono je zahvat samoga Boga u zemaljsku stvarnost. Ono je prijelaz iz stanja smrti u drugi život, izvan vremena i prostora. Zato ono ostaje u srcu otajstva vjere i postaje kamenom temeljcem apostolskog naviještanja. Uskrsli Krist  je nepomućeno svjetlo u povijesti ljudskog mraka i tame. On je njezino središte i njezino osmišljenje.

Evo, već 13 stoljeća ovim pitomim podnebljem naše ‘Iaderae Christianae’ odliježe hrvatska uskrsna pjesma: Kraljice neba raduj se ! Vi znate što se sve događalo na ovom prostoru; kakve su sve vojske prolazile ovim krajem i kakve su sve zasjede bile postavljane po ovom krševitom i obalnom kamenjaru, samo da se vjeru zatre, a narodni spomen izbriše. Očevi naši nisu se dali pokolebati. Ustrajali su u svim burama i olujama. Ostali su vjerni Kristu, Crkvi i svom narodnom imenu. A, vi znate da nije bilo lako. Nije bilo lako pred polumjesecom turskog osvajača u 15. i 16. stoljeću, kao što nije bilo lako pred zvjezdom petokrakom u XX. stoljeću. Zavodnik i neprijatelj križa i evanđelja “kao ričući lav” obilazio je stoljećima ove prostore, zavodio i odvodio, plašio i progonio. No, naš čovjek ispunjen vjerom u Uskrsloga i u najtežim trenucima znao da će “minuti bol i nestati jad”, da iza oluje uvijek sunce grije. 13 stoljeća katolička vjera uspješno je stvarala kulturu ovoga Grada na koju smo ponosni i od koje danas živimo.  Na početku trećeg tisućljeća Crkva Zadarska svjedoči i propovijeda istu radosnu vijest našega spasenja: Uskrsnuo je kako je rekao, aleluja ! Ponešena snagom Duha Svetoga, ona se ne umara poticati i činiti dobro, te upirući svoj pogled prema nebu pjevati usrdno i žarko: “Znamo da si doistine, uskrsnuo Božji Sine!”

Sretan Uskrs svim vjernicima ove starodrevne nadbiskupije u kojoj kršćanstvo nazočno od prvih stoljeća postojanja. Sretan i blagoslovljen Uskrs najprije onima koji su stari i bolesni pa će ovaj blagdan dočekati u svojim krevetima kod kuće ili u bolnicama. U godini obitelji u našoj Nadbiskupiji želim sretan Uskrs svim ucviljenim i ranjenim obiteljima. Neka im Gospodin ispuni dušu nadom i vjerom koju nam je Uskrs donio. Sretan Uskrs svim kršćanima koji danas skupa s katolicima slave Uskrsnuće Gospodnje. Sretan Usrkrs predstavnicima građanske vlasti; kulturnim i javnim djelatnicima; hrvatskoj vojsci i policiji; obrtnicima, ratarima i pomorcima; učiteljima i odgojiteljima mladih naraštaja; liječnicima i bolničkom osoblju; mladićima i djevojkama, koji će u ovoj godini primiti darove Duha Svetoga u sakramentu svete Potvrde; svim aktivnim djelatnicima-laicima po našim župama: pjevačima, bratimima, ministrantima, članovima pastoralnih vijeća, katoličkih društava, djelatnicima obavijesnih sredstava.  Svim vjernicima, koji ispovijedaju Kristovo uskrsnuće, neka je blagoslovljen  Uskrs!

Otajstvom Kristovog uskrsnuća započelo je doba novog stvaranja. Taj je događaj toliko je značajan da će apostol Pavao uskliknuti: “Da Krist nije uskrsnuo, uzaludno bi bilo naše propovijedanje”. Uskrsnuli je nepomućeno svjetlo u povijesti ljudskog mraka i tame. On je Put,  Istina i Život. On je središte i smisao svega. I nema, uistinu, pod nebom drugog imena dana ljudima po kojem se možemo spasiti, osim imena Isusa Krista. U toj vjeri sve vas ovdje nazočne, kao i sve vas koji nas pratite preko valova radio Zadra, od srca Vas pozdravljam i želim sretne uskrsne blagdane uz obilje uskrsne milosti, s evanđeoskim pozdravom: Uskrsnuo je Gospodin kako je rekao, aleluja!

†  Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Zadar –katedrala, 20. travnja 2014.