PROSLAVA 40. OBLJETNICE SVEĆENIČKOG REĐENJA APOSTOLSKOG NUNCIJA U RH I ZADARSKOG NADBISKUPA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Budimo odvažni i kreativni u razmišljanju o strukturama, načinima i metodama evangelizacije. Ne možemo se ograničiti samo na čuvanje slavne duhovne prošlosti koju smo naslijedili od svojih otaca u vjeri. Ne smijemo se zatvoriti ni pred kim“ poručio je apostolski nuncij u RH Alessandro D’Errico u homiliji koncelebriranog misnog slavlja na četrdesetu obljetnicu svoga svećeničkog ređenja, koju je proslavio s pukom i svećenicima Zadarske nadbiskupije u nedjelju 23. ožujka u katedrali sv. Stošije u Zadru. Slavlje koje je pjevanjem animirao Katedralni zbor sv. Stošije s regens chorijem Žanom Morovićem, predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMons. Puljića za svećenika je 24. ožujka 1974. g. u vrijeme Prve Večernje Navještenja u kapelici Propagande u Rimu zaredio kardinal Agnello Rossi, tadašnji prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda. U zadarskoj katedrali suslavili su i svećenici zaređeni s mons. Puljićem: prof. dr. Petar Vrankić iz Augsburga i mr. don Jakov Grgić, svećenik u mirovini u Crikvenici.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAObljetnica ređenja je trenutak milosti za upraviti pogled u budućnost te obnoviti obvezu svećeničkog služenja, rekao je nuncij, izražavajući radost što obljetnicu svoga ređenja koje je bilo u katedrali Averske biskupije, pokraj Napulja, kao papin predstavnik slavi u Hrvatskoj koja je draga Svetom Ocu i Svetoj Stolici.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU homiliji je istaknuo poticaje pape Franje kako je vrijeme velikih izazova i nove evangelizacije i za zemlje poput Hrvatske, u većini tradicionalno kršćanske. „To iziskuje da svi, bez izuzetka, osjećamo odgovornost da dobro upotrijebimo primljene talente. Svi se odmah trebamo otvoriti djelovanju Duha i svjesno razmisliti o svom odgovornom svjedočenju za Crkvu. Papa poziva da se prepustimo djelovanju Duha; da ostavimo ustaljene navike i stavove ‘uvijek se radilo tako’ (Evangelii Gaudium, 33)“ rekao je nuncij, istaknuvši misao pape Franje kako sanja o misijskom opredjeljenju – biti sposoban promijeniti svaku stvar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERATo je Crkva u pokretu, otvorena horizontima svijeta, u službi zajedništva i kulture susreta. Crkva otvorenih vrata, simbol svjetla, prijateljstva i povjerenja; Crkva usmjerena na navještanje i svjedočenje radosti Evanđelja. „To je san koji nadbiskup Puljić i ja osjećamo kao dužnost koju trebamo prihvatiti bez sustezanja; i zatim ga moramo ponovno predložiti vama, u zajedništvu s braćom biskupima koji s puno pažnje slijede nadahnute pastirske smjernice koje papa daje svojim naučavanjem i primjerom svoga života“ poručio je mons. D’Errico.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANuncij je u svoje i u ime mons. Puljića zahvalio Bogu za milosti kojima ih je pratio u daru sudjelovanja u službi Krista Glave i izgradnji njegova Tijela, Crkve. Zahvalno se prisjetio zajednica koje je susreo u župama i pokretima kojima je služio u Italiji u prvim godinama svoga svećeništva, prije odlaska na Tajland, koji je bio prva postaja njegovog služenja u papinskim predstavništvima. „Rado se molim za zemlje u koje me poslao najprije sveti otac Pavao VI., zatim Ivan Pavao I., Ivan Pavao II., Benedikt XVI., i papa Franjo. S nadbiskupom Puljićom sjećamo se svih osoba koje su nam dragocjeni oslonac i molimo za njih, a to su: biskupi, svećenici, redovnici, redovnice, vjernici laici, misionari, predstavnici civilnih vlasti i drugih vjeroispovijesti“ rekao je nuncij D’Errico, istaknuvši potrebu intenzivnije usredotočenosti pažnje na ono što Gospodin traži u svećeničkom služenju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Duboko smo svjesni svojih ograničenosti. Dobro uočavamo da nismo dostojni tako zahtjevnog služenja. S apostolom Pavlom svakog dana nastojimo pronalaziti nadahnuća i potporu u Gospodnjoj riječi: „Dosta ti je moja milost, jer snaga se u slabosti usavršuje“ (Kor 12, 9). Često nam dolaze na pamet Isusove riječi: „Ne izabraste vi mene nego ja izabrah vas, i postavih vas da idete i rod donosite i rod vaš da ostane“ (Iv 15, 16). S druge strane, tješi nas pomisao na tolike ljude dobre volje koji nas prate svojim molitvama, u svakom trenutku našeg poslanja“ rekao je mons. D’Errico, istaknuvši u svoje i ime mons. Puljića da im je jako stalo do molitve Božjeg naroda u Hrvatskoj kojemu ih je poslao Sveti Otac. „Sigurni smo da ćemo po njoj zadobiti svjetlo i potrebnu snagu za suočavanje s izazovima s kojima se susrećemo na svom putu, u pronalaženju rješenja koja su u skladu s Božjom voljom i smjernicama Svetog Oca“ poručio je nuncij. Njegovo je biskupsko geslo Veni Sancte Spiritus – Dođi Duše Presveti. „Izabrao sam ovaj moto najviše zbog toga što mi je poziv na biskupstvo upućen 1998. g., jer je tu godinu bl. Ivan Pavao II. posvetio Duhu Svetom, za vrijeme duhovnog hoda kojim smo se pripremali za treće tisućljeće. Ponavljam često tu molitvu Duhu Svetom svakog dana. Želio bih je upraviti s vašim nadbiskupom i svima vama, s povjerenjem i jednostavnošću, u siromaštvu duha. Stalno nam je potrebna, jer Duh Sveti  vodi i oživljuje Kristovu Crkvu. Čini mi se da je još potrebnija u našem vremenu, u kontekstu dubokih pastoralnih i misijskih promjena koje papa Franjo neumorno traži od svih kršćanskih zajednica u cijelom svijetu“ rekao je nuncij D’Errico.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPoželio je blagoslov svim pastirima u Hrvatskoj i potaknuo puk da mole zaziv ‘Dođi Duše Presveti’, da Božji duh obnovi ljude i učini ih učinkovitim oruđem nove evangelizacije; da Duh Tvorac i dalje oživljava Crkvu i upravlja korake Božjim putovima.

P3238141Prigodnu riječ slavljenicima uputio je generalni vikar Zadarske nadbiskupije don Milivoj Bolobanić. Zahvalio je Bogu za taj visoki jubilej rada na njivi Gospodnjoj, poželjevši im milosti potrebne za odgovornu službu.

P3238142U osjećaju eklezijalne povezanosti sa svećenicima diljem svijeta, mons. Puljić je naveo i imena svećenika koji su 1974. g. bili zaređeni s njim u Rimu. To su Njiru Ephantus (Kenija), Osuji Cletus, Luigi Nwankwo i Ecke Antonius (Nigerija), Tot Petrus i An Martinus (Vijetnam), Simon Ntamwane (Burundi) i Galo Jurado (Ekvador). Nadbiskup Puljić je zahvalio nunciju na poticajnim riječima, poželjevši da ih Duh Sveti daruje nadahnućima i podržava u odgovornom služenju navještanja i brige za povjerene ljude.

 Ines Grbić

P3238220

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

P3238249

P3238250

P3238260

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

P3238264

P3238254