SVETKOVINA SVIH SVETIH U KATEDRALI SV. STOŠIJE – PROPOVIJED MONS. ŽELIMIRA PULJIĆA

1. Na današnji veliki blagdan, kojeg su naši stari zvali ‘prvim Božićem’, čuli smo lijepe biblijske tekstove koji su vezani uz organ vida, uz oči naše. Prva rečenica knjige Otkrivenja započinje: ‘Ja Ivan vidjeh’, a prva rečenica drugog čitanja iz prve Ivanove poslanice glasi: ‘Gledajte, koliku nam je ljubav darovao Otac; djeca se Božja zovemo i jesmo’. Matejevo pak evanđelje pripovijeda kako ‘Isus uziđe na goru ugledavši mnoštvo’. Gledati i vidjeti upućuje na nešto ispred nas, na budućnost, na nešto što nas usmjerava prema Bogu, nebu i budućnosti. Lakše je, naime, izdržavati patnje sadašnjosti, koje nisu ni male, ni lake, a ni bezazlene, kad imamo oči koje s povjerenjem gledaju u budućnost.

I kao što na Božić pružamo ruke i čestitamo jedni drugima jer je Bog k nama došao, tako bismo mogli i na blagdan Svih svetih jer to je blagdan Crkve nebeske i zemaljske. Njime se slavi uzlazak u nebo onog silnog mnoštva opečaćenih, kako ih Ivan opisuje; veliki broj ljudi odjevenih svetošću, urešenih milošću i uz­dignutih u sfere Božje i nebeske. I kao što je Božić početak Božjeg života na zemlji, svetkovina Svih Svetih najavljuje svečani kraj brojnih osoba koje je Duh Božji pomilovao i odabrao pa se mogu sinovima i kćerima Božjim zvati! Zato nam današnja liturgija čitanja otvara knjigu budućnosti, Ivanovo Otkrivenje, kako bismo očima  duše znali živjeti za budućnost. A ona je u nama započela i traje po sakramentima koje primamo. Čovjekov život, naime, nije zatvoren. Njegov se smisao ne rješava na poprištima zemlje i u granicama povijesti. On cijelim svojim bićem neodoljivo teži naprijed, izvan i iznad granica prostora i vremena.

2. Svi Sveti su svetkovina koja nas na to upućuje; izvan i iznad granica prostora i vremena. To je dan naše budućnosti koja započinje već danas, u našoj sadašnjosti. Jer, Gospodin nam već sada daruje svoju ljubav i čini nas svojom dragom djecom. Zbog toga smo okrenuti prema svetima i posvećenima; usmjereni prema nebu i nebeskom svijetu. Tamo je, naime, naša Domovina i mjesto koje nam nitko oduzeti ne može. Jedino ga sami možemo proigrati, ili ne daj Bože odreći ga se. U tom vidu današnja svetkovina želi nas osokoliti, ohrabriti, podržati da ne klonemo na putu prema svojoj Domovini. A sveti tekstovi koje smo čuli otvaraju nam smisao današnje svetkovine. Ivan apos­tol, koji je napisao prva dva biblijska čitanja, imao je sreću vidjeti i okusiti nebeske čari. Tko pak jednom osjeti, makar i u mislima, ljepotu nebeskih visina taj će se truditi i ovu zemlju učiniti predvor­jem neba. Iz tih ‘visina’, naime, drukčije izgledaju svagdanje nizine. I drukčije se u njima živi.

Ovo je blagdan zajedništva svih: i onih koji su već stigli k svome cilju, kao i onih u čistilištu koji su u fazi priprave za svečani ulazak u nebeske dvore. No, ovo je blagdan i nas koji smo na putu prema nebu. Ovo je svetkovina svih koji su došli čuti Isusov govor blaženstava na Gori. A ona su temelj nečega novoga: Nove kršćanske civilizacije, evanđeoske humanosti, ljudske, obiteljske i socijalne sreće. Nešto što nam je danas najpotrebnije i najaktualnije. Istina, obrisi takve civilizacije često su neprepoznatljivi u okruženju u kojem vlada logika zavisti, ogovaranja, mržnje i nasilja. Zbog toga Isus želi naše suvremene probleme rješavati dobrotom, a ne zloćom, oružjem istine i snagom duha, a ne nasiljem. ‘Logikom blaženstava’ on želi prekinuti spiralu osvete, te zlo pobjeđivati dobrotom i ljubavlju. Tom je strategijom nastupio i počeo osvajati mase. Ni na koga nije potego ni mača, ni biča. Nikoga nije kleo i zastrašivao. Narod mu je hrlio i govorio kako ‘još nitko nije tako govorio’ i tako radio.

3. Providnost nam je udijelila, braćo i sestre, da u ovoj Godini vjere budemo svjedocima takve Božje civilizacije milosti, dobrote, pravde, milosrđa, krotkosti i mira. Svjesni smo velikoga Očevoga dara što se već od našega krštenja ‘djecom Božjom možemo zvati, a još se nije očitovalo što ćemo biti’ (1 Iv 3,2). Svetkovina Svih Svetih podsjeća nas na to naše urođeno dostojanstvo, kao i na sve koji su Isusov zakon prihvatili, usvojili i vršili. Ona nam pripovijeda o mnoštvu onih iz Otkrivenja koji su već stigli ‘pred prijestolje Jaganjca, odjeveni u bijele haljine, s palmama u rukama’. Njih se danas spominjemo i njima se posebice molimo. Sjećamo se danas i svih duša u čistilištu koji su u fazi priprave za svečani ulazak u nebeske dvore. A mislimo i na sve Isusove sljedbenike diljem svijeta koji se bore i trude usvajati njegove zakone i ustavne odredbe opisane u današnjem govoru blaženstava.

I dok razmišljamo kako je lijepo naći se u društvu Isusovih slušatelja, ‘umiješajmo se u duhu u zbor patrijarha, proroka, vijeće apostola, među brojne čete mučenika, u društvo ispovjedalaca i djevica, u zajedništvo svih svetih, kako slikovito piše sveti Bernard u današnjoj Službi čitanja i poziva: ‘Požurimo onima koji nas čekaju i želimo one koji nas žele’ (Govor 2, 5/1968/, 364). A kad se večeras ili sutra u tišini i sabranosti budemo križali nad grobovima svojih milih i dragih, na kojima će izgarati uljanice i svijeće naše zahvalnosti, priključimo se molitvom i srcem u duhu onom silnom mnoštvu spašenih (iz Otkrivenja) koje pada ničice pred prijestoljem Svevišnjega, pa zapjevajmo skupa s njima: ‘Blagoslov i slava, mudrost i zahvalnica, čast, moć i snaga Bogu našemu, u vijeke vjekova. Amen!’ (Otkr 7,9)

 Mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Zadar, 1. studenoga 2013.