SPOMENDAN BL. IVANA PAVLA II. – MISNO SLAVLJE U KATEDRALI SV. STOŠIJE U ZADRU

PA223123„Zahvaljujemo Bogu što smo bili suputnici Ivana Pavla II. koji je očinski i pastirski bio papa cijele Crkve, ali i osobiti prijatelj hrvatskog naroda. Potvrdio je to i pohodima našim gradovima i biskupijama tri puta. Ali, papa nas nije samo pohodio, nego je u nas i vjerovao. Pokazao je da se uzda u hrvatski narod, misleći da možemo doprinijeti europskoj zajednici naroda. Budimo dostojni tog njegovog povjerenja! Nemojmo ga razočarati“ poručio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić na svečanom misnom slavlju koje je na spomendan bl. Ivana Pavla II. predvodio u katedrali sv. Stošije u Zadru u utorak 22. listopada.

PA223080Na njegov blagdan kojeg je Kongregacija odredila, Karol Wojtyla nije rođen ili umro, nego je toga dana na svojoj prvoj pontifikalnoj misi izrekao misli koje su bile njegov program i smjer Crkvi, rekao je mons. Puljić, istaknuvši da je Duh Sveti pozvao Wojtilu na katedru sv. Petra kao osobitog navjestitelja otajstva Crkve. „Dana 22. listopada 1978. g. on je ispovijedio vjeru i očitovao svoju bezgraničnu ljubav prema Isusu. Pozvao je sve koji su se našli na čudesnom putu vjere ili ga traže, dvoume ili sumnjaju, neka poslušaju još jednom njegove riječi. I upravio žarku, poniznu i odanu molitvu Kristu riječima: ‘Učini, Gospodine, da budem vjerni sluga tvoga Veličanstva, da budem sluga tvoje moći koja ne pozna zalaza. Učini me svojim dobrim slugom. Dapače, slugom slugu Božjih!’ Poslije te žarke molitve rekao je glasnim poklikom: Neka se nitko ne boji Krista i njegove moći i zamolio sve da širom otvore vrata Kristu. Neka se njegovoj spasiteljskoj vlasti otvore granice država, gospodarski i politički sustavi, široka područja kulture, uljudbe i razvitka. Neka se ne boje Krista, jer on jedini zna što je u srcu čovjeka. I završio: Molite i za me i pomozite mi da mu mogu odano služiti!“ podsjetio je mons. Puljić, istaknuvši da se Wojtyla, kao aktivni sudionik Drugog Vatikanskog sabora, suvremenicima nije umarao pružati razloge nade glede Crkve, obitelji i čovjeka.

PA223088 1„Neumorno je ponavljao kako je Crkva znak i čuvar transcendentnosti ljudske osobe, te je pozvana putem čovjeka, koji je put Crkve i preko obitelji, koja je Crkva u malom, pružati svijetu dokaze takvog zajedništva. A ono je plod Božjeg blagoslova i ljudskog napora. I ne dolazi samo od sebe“ upozorio je nadbiskup, istaknuvši da je u brojnim povijesnim iskušenjima, kada je bila ušutkivana, isključivana iz javnosti, ograničavana u poslanju i do krvi progonjena, Crkva hrabro branila dostojanstvo braka i obitelji, slobodu i dostojanstvo čovjeka. „To je pozvana činiti i danas kad je, usprkos proklamiranih i usvojenih ljudskih prava, sloboda i dostojanstvo čovjeka ugroženo u začeću i prirodnom završetku života“ rekao je mons. Puljić.

PA223093Na spomendan bl. Ivana Pavla II., u Zadarskoj nadbiskupiji 2012. g. proglašena je Godina vjere,  očitujući time zahvalnost Bogu što smo se našli na istom putu vjere s blaženikom koji je prije deset godina prošao našom Domovinom, a na odlasku sa zadarskog Foruma rekao ‘Ljubljeni puče hrvatski!’, poručio je nadbiskup. „Potaknuti apostolskom revnošću bl. Ivana Pavla II. kojeg će za pola godine ubrojiti među svete, iskoristimo ovo blagoslovljeno vrijeme za proučavanje koncilskih dokumenata i sadržaja Katekizma Katoličke Crkve kojeg je Ivan Pavao II. prije dvadeset godina svečano proglasio kao najvažniji plod Drugog Vatikanskog Sabora. Ne umarajmo se vjerom i dosljednošću pružati razloge nade u nama, osobito zbog Krista kojeg je Ivan Pavao II. u svojoj prvoj enciklici nazvao ‘Redemptor hominis’. On je pravo i istinsko svjetlo naroda, jedini otkupitelj čovjeka koji nosi ključeve povijesti” zaključio je nadbiskup Puljić.

PA223126Pjevanje misnog slavlja pod ravnanjem regens chori zadarske katedrale Žana Morovića animirao je Zbor Ivan Pavao II. Čine ga članovi župnih zborova koji su pjevali na susretu s papom 2003. g., te je spomendan bl. Ivana Pavla II. ujedno i godišnji susret župnih zborova Zadarske nadbiskupije.

Ines Grbić