ŠTO JE PAPA FRANJO REKAO NUNCIJIMA DA ISTIČU U ZEMLJAMA GDJE SLUŽE?

Mons. Alessandro D’Errico, apostolski nuncij u RH, svojom srdačnošću izrazio je bliskost puku Zadarske nadbiskupije čije je izraze pobožnosti pohvalio, a na svečanoj blagdanskoj misi sv. Šimuna koju je u utorak 8. listopada predvodio u crkvi sv. Šimuna u Zadru već je najavio svoj ponovni dolazak u Zadar. Svoju pristupačnost i otvorenost narodu očitovao je činjenicom koju je javno htio podijeliti s vjernicima u svetištu. Naime, nuncij D’Errico i zadarski nadbiskup Želimir Puljić istoga su dana zaređeni za svećenika: 24. ožujka 1974. g. I to su međusobno saznali baš za njegova boravka u Zadru na blagdanu sv. Šimuna.

„Rekao sam nadbiskupu Puljiću da želim taj dan slaviti zajedno s vama u Zadru! Zajedno ćemo proslaviti 40 godina našeg svećeništva“ srdačno je i s osmijehom priopćio nuncij D’Errico, na što je svetištem odjeknuo veliki pljesak i radost već izražene dobrodošlice.

Misao vodilja nuncijeve propovijedi bila je zapis u Lukinom evanđelju da je Šimun ponukan Duhom došao u Hram, a duhovni hod sv. Šimuna je povezao sa smjernicom pape Franje cijeloj Crkvi. Potrebu da izađemo, ponukani Duhom, papa naglašava od početka svog pontifikata. Zaključne riječi mons. D’Errica u svetištu sv. Šimuna su, rekao je nuncij, poruka cijeloj Crkvi u Hrvatskoj.

Što nam poručuje papa Franjo?

„Želim vam preporučiti riječi koje sam rekao u propovijedi. Te su riječi bile savjetovane od Svetog Oca Franje. Vidjeli smo se na dvodnevnom susretu prije nekoliko tjedana. Pogodilo me njegovo inzistiranje na točkama na koje se često vraćao: Crkva sedanas treba kretati! Treba se kretati pod djelovanjem Duha Svetoga. Crkva treba hoditi, biti pokretljiva, ići putevima svijeta, izaći u svijet. Nuncijima koji smo bili okupljeni oko njega je rekao: Govorite, govorite, ponavljajte, ponavljajte to! Inzistirao je na tome. To je projekt Crkve koji nam papa Franjo preporuča za razmatranje i djelovanje. Gledajući čitanja o blagdanu sv. Šimuna, da potaknut duhom ide, učinilo mi se prikladnim predložiti vašem razmatranju te točke poslanja Crkve. Preko Crkve zadarske predlažem te točke cijeloj Crkvi u Hrvatskoj! Papa je rekao: ‘Molim vas, ponavljajte te stvari i dajte moj blagoslov!’.

Zato vam u ime Svetog Oca podjeljujem blagoslov, sa željom da možete nastaviti ići putevima ovoga svijeta, sretni da nosimo radosnu Isusovu vijest do rubnih dijelova svijeta, bolesnih, potrebnih, siromašnih, udaljenih, svima. Moramo biti radosni, kao što je bio sv. Šimun, noseći Radosnu vijest evanđelja danas i uvijeke“ poručio je nuncij D’Errico.

Dar nunciju – Škrinjica sv. Šimuna

Nunciju je darovan dragi poklon, Škrinjica sv. Šimuna u produkciji Laudata. Zadarski nadbiskup Želimir Puljić zahvalio mu je na želji da dođe u Zadar i pokloni se Šimunovoj relikviji, učinivši proslavu još svečanijom. Tim više što je nunciju, kako je rekao, nedavno umro brat Gino. Mons. D’Errico je rekao da ga smrt brata potiče na još intenzivnije promišljanje o vječnosti. Istaknuo je da ga prijateljstvo s nadbiskupom Puljićem dugo veže. Još kao apostolski nuncij u BiH, osjetio je tamošnje poštovanje prema mons. Puljiću kao rektoru sarajevske bogoslovije. Taj je odnos produbljen zbog Puljićeve službe predsjednika HBK, te je nuncij rekao da često razgovaraju o potrebama Crkve u Hrvatskoj. „Radimo u podudarnom nastojanjui surađujemo u pripremi projekata za dobro slavne Crkve u Hrvatskoj i hrvatskog naroda koji je toliko drag Svetom Ocu i Svetoj Stolici“ rekao je nuncij.

Hvala bl. Ivanu Pavlu II. – Mi smo narod Svetog Petra

U pozdravnoj riječi, a povodom Dana neovisnosti, osobito zbog prisutnosti predstavnika Svetog Oca u RH, mons. Puljić je podsjetio kako smo u Domovinskom ratu bili prepušteni agresiji, ali nismo gubili nadu. Krunica oko vrata branitelja budila je vjeru u mir i pobjedu istine i pravde. „Nakon brojnih žrtava i stradanja ljudi i imovine, i nakon bezbrojnih apela i pritisaka, najava europskih zemalja da će priznati Hrvatsku bila je vijest koja je probudila nadu kako se patnjama primiče kraj. Još uvijek smo imali osjećaj da su nas moćnici svijeta ostavili i prepustili da nasilje prevlada, a jači odlučuje. No, isto tako imali smo sigurnost kako nas prati očinska ruka i zagovor velikog pape, sluge Božjeg Ivana Pavla II. koji se nije umarao moliti i poticati da se obustavi ruka koja ubija.

Zahvaljujući zauzimanju Ivana Pavla II. pokrenuli su se neki međunarodni mehanizmi i rat je zaustavljen. Vatikan je bio među prvim državama koji je priznao neovisnost RH“ naglasio je nadbiskup Puljić zaključivši obraćanje nunciju riječima: „Molim Vas, prenesite odanost i zahvalnost ovoga puka, svećenika, redovnika i redovnica, bogoslova i sjemeništaraca Svetom Ocu Franji. Poznato je da smo Marijin narod koji Gospu časti i rado se okupljamo na njezinim blagdanima. Ali, mi smo i narod Svetog Petra koji voli i poštuje Svetog Oca“.

 Ines Grbić