POSVETA CRKVE SV. JERONIMA U MRLJANIMA NA PAŠMANU

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić na blagdan sv. Jeronima u ponedjeljak 30. rujna posvetio je novoizgrađenu crkvu sv. Jeronima u Mrljanima, dijelu župe sv. Mihovila Neviđane-Mrljane  na otoku Pašmanu, za vrijeme svečanog misnog slavlja koje je predvodio u zajedništvu sa 16 svećenika.

Ta je crkva nakon četverogodišnje gradnje započete u vrijeme bivšeg župnika Josipa Lisice bila velika želja i radost toj otočkoj zajednici od 250 stanovnika. Domaći vjernici su, uz sufinanciranje Zadarske nadbiskupije, darovali velika vlastita novčana sredstva kako bi u svome mjestu imali crkvu, nakon što su se okupljali na slavljima u staroj crkvi sv. Ante. Župnik Mrljana don Darko Marušić zahvalio je nesebičnosti župljana koji su darovali sredstva i za oltar, svetohranište, ambon, tri zvona za novoizgrađeni zvonik, klupe, dio ozvučenja. Prema projektu arhitektice Marine Eškinje, crkvu je gradilo građevinsko poduzeće Ibis 92.

U propovijedi je mons. Puljić opisao lik Sv. Jeronima, crkvenog naučitelja kojem je papa Damaz povjerio latinski prijevod Biblije, Vulgatu. U središte života i djelovanja Jeronim postavlja Riječ Božju koja čovjeku pokazuje staze života i otkriva tajne svetosti. Velikog znanja, kritičan i izuzetnih radnih sposobnosti, zadnje 34 godine života proveo je u Svetoj Zemlji, pokraj jaslica u Betlehemu, gdje je molio i studirao Božju Riječ.

„Radikalno opredjeljenje za Boga i Jeronimova ljubav prema Svetom Pismu i Crkvi zaslužuju naše osobito poštovanje. Osobito kad sveti prostor crkve želimo darovati Bogu i posvetiti sv. Jeronimu. On je naš dragi zemljak s kojim se ponosimo. On je zaslužni sin Crkve koji je pronio slavu našeg kraja. Rodio se u 4. st. u gradu Stridonu, na granici Dalmacije i Panonije. Mi ga rado svojatamo, radi njegove poznate izreke: Oprosti mi, Bože, jer sam Dalmatinac“ rekao je mons. Puljić, istaknuvši da je Crkva sv. Jeronima ubrojila među četvoricu velikih zapadnih svetih otaca.

Na želju da nešto učini za Isusa i daruje mu, Božansko Dijete mu je odgovorilo: “Dobro, kad već želiš nešto učiniti, reći ću ti što bi mi mogao darovati. Daj mi svoje grijehe; daj mi nemire svoga srca. Tvoje grijehe, nemire tvoga srca želim staviti na svoja ramena i odnijeti ih” podsjetio je nadbiskup, istaknuvši da je Jeronim, zaljubljenik u Sveto Pismo, smatrao da čovjek već na zemlji prebiva u kraljevstvu nebeskom, kad živi među biblijskim tekstovima, kad ih razmatra i poznaje. „Zato je za vjernika bitno približiti se biblijskim tekstovima, osobito Novom zavjetu. Biblija je sredstvo po kojem Bog svakog dana govori vjernicima, postaje poticaj i izvorište kršćanskog života za sve okolnosti i sve ljude. A čitati Pismo znači razgovarati s Bogom. “Kad moliš, onda razgovaraš sa Zaručnikom. A kad čitaš, On ti progovara” podsjetio je na misao sv. Jeronima nadbiskup Puljić, istaknuvši obvezu usklađivanja života s božanskom Riječi. Krista treba odjenuti u siromasima, pohoditi ga u onima koji trpe, nahraniti u gladnima, dati mu prebivalište u onima bez krova nad glavom.

„Jeronim je dao veliki doprinos i kršćanskom odgoju jer je isticao kako treba odgojiti dušu koja mora postati hramom Gospodnjim. Zato je poticao roditelje da stvaraju mirno i radosno ozračje oko svoje djece, da ih potiču na učenje i rad“ zaključio je mons. Puljić, ohrabrivši mrljanske vjernike u nasljedovanju sv. Jeronima te im zahvalivši za raspoloživo srce u izgradnji crkve za kojom su čeznuli.

Ines Grbić