KRŠĆANSKI HUMANITARNI KONCERT ZA POMOĆ DOMA ZA ODGOJ MLADIH U ZADRU

Kršćanski humanitarni koncert za pomoć Domu za odgoj djece i mladeži u Zadru održan je u subotu 28. rujna u svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru. Nastupili su Apostoli Krvi Kristove iz župe Marije Kraljice Mira u Zadru, Vesna Benić, Josip Segedin i grupa ‘Svjetionik’ iz Baptističke crkve i Gospel ansambl Agape iz Kršćanske adventističke crkve u Zagrebu.

„Kršćani mogu zajedno djelovati i učiniti dobro, osobito najpotrebnijima. Pozvani smo pomoći i ublažiti boli koje prouzročimo jedni drugima. Imamo riječ Boga koja nas rasvjetljuje. Krist nas uči da smo pozvani ljubiti i praštati“ u ime Povjerenstva za ekumenizam Zadarske nadbiskupije rekao je don Marinko Duvnjak, zahvalivši rektoru dr. Anti Uglešiću što je drugu godinu otvorio vrata zadarskog Sveučilišta tom događaju.

Brojne okupljene pozdravio je i pastor Baptističke crkve Teofil Mršić, rekavši da je ta večer otvorena srca prilika pokazati ljubav prema potrebnima. „Najbogatiji je onaj koji daruje. Neka nas Bog kojeg slavimo potakne i dobrota prožme da dragovoljno damo. Kad čovjek čini dobro, sretan je on čineći dobro drugome ali i usrećuje onoga koga daruje, u ime Boga kojeg slavi. To i je cilj koncerta. Sadržaj pjesama štuje Boga, govori o trajnim vrijednostima nakon zemaljskog života. Pjesme su govor svakome osobno, molitva koja poziva da rastemo u ljubavi prema Bogu i bližnjemu“ rekao je Mršić.

Marijan Peršinović, pastor Adventističke Crkve, priopćio je rezultat dobrotvorne večeri – prikupljeno je 6000 kn za studij Kristijana, korisnika Doma. „Djeca iz sustava socijalne skrbi rijetko su studenti. Imamo mladića koji je uspješno završio srednju školu, no kao redovni student nije se uspio upisati uz potporu Ministarstva. Za njegov upis na izvanredni studij Više pomorske škole potrebna je naša potpora“ rekla je ravnateljica Doma Ljiljana Šarić, zahvalivši na odazivu. Dom skrbi i za djecu koja u njemu ne žive, a dolaze iz disfunkcionalnih obitelji i tu provode slobodne aktivnosti.

Potrebe Doma su velike, istaknula je Šarić. Prema uputama EU, inicijativa je širiti udomiteljstvo, da dijete što manje boravi u smještaju u Domu. „To u Dalmaciji još nije zaživjelo. Okrenuli smo se prema lokalnoj zajednici i nudimo nekoliko usluga: jedna je smještaj djece, trenutno ima 15 djece. U poludnevni boravak uključeno je 30 djece koja provode svoje slobodno vrijeme, pruža im se pomoć u učenju, prehrana, topli obroci, školski pribor. Od ove školske godine u dvije škole  provodimo produženi stručni postupak. U OŠ Šimuna Kožičića Benje uključeno je 20 djece. Imaju pomoć u učenju, dobivaju topli obrok i školski pribor. Od ove šk. g. imamo i dvije grupe u OŠ Petar Preradović i jednu grupu u OŠ Šime Budinića. Da bismo opremili te prostore, treba nam puno sredstava koje ne može osigurati Ministarstvo“ rekla je Šarić, dodavši da raznim sportskim i kulturnim akcijama nastoje opremiti informatičkom i drugom opremom dnevni boravak u Domu.

Kristijan je srdačno zahvalio na pomoći. U Dom je došao s 10 godina i pružio mu je lijep život, rekao je. Želja mu je završiti fakultet, zaposliti se i osnovati obitelj.

Sudionici su izveli sljedeće pjesme: Svjetionik: Do nakraj zemlje, Slavit ću Gospoda zauvijek, u svim borbama i Rijeke žive vode; Vesna Benić: On ne spava i Želim; Josip Segedi: Nitko nije kao ti; Apostoli Krvi Kristove: Obećana Djevica, Moja razapeta ljubavi, Neka kliknu tebi hvala.

Gospel Ansambl Agape iz Zagreba ove godine slavi 30 godina djelovanja nizom humanitarnih koncerata diljem Hrvatske, a u Zadru su izveli splet 14 duhovnih skladbi, kao što su: Pobjednik, Ono što On počne to i završi, Snaži me, Boga trebamo i pjesme na engleskom jeziku.

Ines Grbić