OTVOREN I BLAGOSLOVLJEN DJEČJI VRTIĆ ‘GOLUBICA’ KOD ZADARSKIH BENEDIKTINKI SV. MARIJE

Dječji vrtić ‘Golubica’ čiji je osnivač ženska benediktinska zajednica sv. Marije u Zadru, javnosti je predstavljen u utorak 3. rujna, kad ga je blagoslovio župnik katedrale sv. Stošije Josip Radojica Pinčić. Vrtić se nalazi u novoizgrađenom dijelu samostana u središtu grada na poluotoku u Zadru.

Uz Osnovnu glazbenu školu sv. Benedikta u svom prostoru, benediktinke su darovale gradu još jednu vrijednu ustanovu – vrtić kojeg pohode djeca od tri godine do predškolske dobi. Kapacitet od 40 djece čine dvije skupine od 20 djece. Radno vrijeme je od 7 do 17 sati. Zaposlene su četiri odgajateljice i jedna domaćica. Karizma rada s djecom kod benediktinki je iz duha Pravila sv. Benedikta koji je u svoje redove uz odrasle primao i malu djecu za koje su roditelji odlučivali hoće li ih povjeriti sv. Benediktu ili nekome drugome. To se kroz stoljeća širilo kroz Europu, uz propovijedanje, misionarsko djelovanje, učenje u pisanju i čitanju, obrađivanju poljoprivrednih površina. „Djeca su uvijek imala veliku pažnju i brigu koju je sv. Benedikt tražio. To su njegovi mali oblati. Znači, prikazanici. Jer roditelji su ih prikazali na povjerenje sv. Benediktu. To nikad nije prestalo u samostanu sv. Marije. Od davnine su Zadrani povjeravali djecu benediktinkama na čuvanje. Koludrice sv. Marije su uživale veliko povjerenje građana u ulozi odgoja djece“ rekla je opatica samostana Anastazija Čizmin.

Skupine djece se nazivaju Golubići i Leptirići, sa željom da djeca rastu u bezazlenosti, mudrosti, da lete slobodno. Zbog djece s posebnim potrebama ugrađeno je dizalo do četvrtog kata, da takvo dijete nema zapreke u dolasku. „Imamo i listu čekanja. To je dobar znak i početak. Uz službeni program, djeca će upoznavati kulturnu, povijesnu i umjetničku baštinu. Posjećivat će Stalnu izložbu crkvene umjetnosti. Jednom tjedno će koristiti klaustar, što je rijetkost, i za druge. Pohodit će našu ljepoticu, crkvu sv. Marije, klaustar i tako udisati Božji duh i mir. U sjeni Kolomanova zvonika budit će se u njima želja za tajnama koje kriju zvonik, crkva, klaustar i život tisućgodišnjeg samostana u molitvi, radu, pjesmi, radosnom služenju Bogu, Crkvi i narodu. U klaustru će ih dočekati koludrice koje će s njima provesti vrijeme i konkretno se s njima družiti, da upoznaju sestre i baštinu, sve tajne koje se kriju u tim prostorima već tisuću godinu. To neće biti nametnuto nego spontano, da se udiše taj duh, mir, sve što se može pružiti“ rekla je opatica Čizmin.

U nazivu vrtića Golubica sestre je vodila misao kako je Duh Gospodnji lebdio nad vodama dok je stvarao svijet. „To je simbol Duha Svetoga. Duh Sveti u naše ljudske oči stavlja se kao golub. Želimo da Duh Sveti lebdi nad Zadrom, da se nastani u prostoru. Da vrtić bude ispunjen radosnim dječjim dušama, da im taj boravak bude ugodan, da jedva žele doći u vrtić. A druga je: Sv. Benedikt je u viziji vidio preminuće, odlazak s ovog svijeta svoje sestre Skolastike, da njena duša ulazi u raj u obliku golubice. Uvijek, što god radimo, povezujemo s Biblijom, sv. Benediktom i to se ostvaruje, koliko je moguće, u sadašnjem vremenu“ rekla je Čizmin.

Vrtić je otvoren i za djecu drugih vjeroispovijesti i ateista. „Mi moramo puno raditi na jedinstvu, na širini, dubini, povezanosti s pravoslavnima i svima ostalima. Jednom na svjetskom kongresu benediktinki i benediktnaca, Ivan Pavao II. nam je rekao: ‘Ako tko ima smisla i karizmu da radi na ekumenizmu, onda ste to vi. Jer nemate ništa što vas razdvaja. Ekumenizam je u vama i s vama i izvolite raditi“ rekla je Čizmin. U svečanosti blagoslova sudjelovali su djeca i roditelji, svećenici te predstavnici županijske i gradske vlasti s gradonačelnikom Božidarom Kalmetom. Svi su poželjeli da to bude mjesto odgoja za vrednote gdje će djeca rasti do punine čovječnosti te stjecati znanje i vještine u spoznanju dobra i istine.

Ines Grbić