SUSRET HRVATSKIH MISIONARA – POZDRAV NADBISKUPA PULJIĆA – SJEMENIŠTE ‘ZMAJEVIĆ’, ZADAR, 2. SRPNJA 2013.

Prije tridesetak godina članovi nacionalnog vijeća Papinskih misijskih djela (PMD) razmišljali su o mogućnosti ljetnih susreta aktivnih i bivših misionara i misi­onarki s nacionalnim i dijecezanskim ravnateljima PMD-a. Prvi ovakav susret dogodio se u Splitu 1987. godine. A onda se nastavilo po biskupijama diljem Hrvatske i BiH. Susreti su održavani  tijekom ljetnih mjeseci, od srpnja do rujna. U Zadru je takav skup održan od 19. do 21. srpnja 1994. u kojoj nas je mjesec i po dana kasnije pohodio blaženi Ivan Pavao II. i predvodio ‘Misu stoljeća’ na Hipodromu u Zagrebu.

Uz zaslužene dane odmora koje traži posao evangelizacije, na ovakvim ljetnim susretima  aktivni i bivši misionari i misionarke imaju prigodu također dati osobno svjedočanstvo o misijskom radu i potrebama s kojima se susreću. A odgovorni i zauzeti prijatelje misija u Domovini imaju prigodu čuti i vidjeti jednom godišnje žive svjedoke suvremene evangelizacije. Sami pak djelatnici s istog polja rada u misijskim krajevima diljem svijeta mogu osjetiti ljepotu povezanosti u poslanju koje je Uskrsnuli ostavio kao nalog svojim apostolima kad im je odredio: ‘Idite i propovijedajte evanđelje svima!’

Dok zahvaljujem upravama naših PMD-a iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske što u svom godišnjem planu i programu imaju kao čvrstu točku ovaj ljetni susret misionara i misi­onarki, drago mi je što mogu prenijeti pozdrave zauzetog i vrijednog Predsjednika Vijeća HBK za misije, mons. Slobodana Štambuka, osobito revnog promotora misija i misijskog duha. Pozdravljam nacionalne ravnatelje naših dviju centrala u Zagrebu i Sarajevu velečasnog gospodina Antona Štefana i mons. Ivana Štironju, kao i sve dijecezanske ravnatelje sa starim i novim pročelnikom Zadarske nadbiskupije don Mladenom Kačanom.

Posebice pozdravljam Vas, poštovane misi­onarke i misionari, koji svojim predanim misijskim radom diljem svijeta uvećavate sjaj evanđelja, a svojim nesebičnim služenjem objavljujete ljudima milosrdno lice Očevo. Ponosni smo na Vas jer ste osobiti predstavnici naše domaće Crkve i naroda u krajevima gdje živite i radite. Neka vas u tom poslu i radu nosi snaga Isusova plana i programa  koji želi da se svi ljudi spase i dođu do spoznanja Istine. Dok vas pozdravljam i zahvaljujem na vašoj blagoslovljenoj nazočnosti u mojoj nadbiskupiji, želim vam ugodan boravak i plodno zborovanje na ovim 25. danima misijskog druženja. Dobro došli i dobro se osjećajte u Zadru.

 † Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Zadar, 2. srpnja 2013.