ZAVJETNI BLAGDAN SV. NEDILJICE U VRANI

 Zavjetni blagdan sv. Nediljice, ranokršćanske mučenice, svečano je proslavljen u nedjelju 7. srpnja u istoimenom svetištu u Vrani. Blagdan tradicionalno okuplja tisuće vjernika iz cijele Zadarske nadbiskupije, a činjenicu da nije zamro hodočasnički duh mnogih vjernika koji su i pješice došli u Vranu pohvalio je i vranski župnik Šimun Šindija. Koncelebrirano misno slavlje za vanjskim oltarom u masliniku i parku svetišta predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Kršćani su pozvani donositi mir u nemirni svijet, u obitelji i okruženja gdje žive, poručio je nadbiskup, upozorivši da nas okružuje puno napetosti, nervoze, svađe, suko­ba i agresivnosti. Zato Isus treba naše ruke, srce i noge, kako bi nas poslao da budemo nositelji mira, da budemo Kristovi mironosci, istaknuo je mons. Puljić. „Ne zaboravljajmo da se pomirenjem odgaja za mir, a promaknuće ljudskih prava i vjerske sloboda je put koji vodi k miru. Zato, ako želiš činiti pravdu i mir, brani život i istinu o ljudskom životu. Istina je snaga mira koja zavisi i od tebe. Govori istinu i čini istinu. Ne daj prostora lažima i klevetama. Ako želiš nositi mir, pomaži siromasima i patnicima, jer na njihovom licu odsjeva lik Krista patnika“ poručio je nadbiskup, dodavši da se ljubav i mir za kojim čovječanstvo čezne rađaju u obitelji.

Nema mira bez ljubavi, praštanja i poštivanja ljudskih prava. „No, nikako ne zaboravljaj da je mir Božji dar. Za njega se treba Bogu moliti i žarkim vapajima ga isprositi.  Mir nastaje u srcu čovjeka i odatle se širi na bližnje, obitelji i okruženje u kojem živimo. Mir je praštanje, borba protiv sebičnosti, poštivanje drugoga. Takav nam je mir Isus zaslužio žrtvom svog života na križu. A nas je pozvao da takav mir u sebi nosimo i poslao nas da ga dru­gima donosimo“ rekao je nadbiskup Puljić. U tom je kontekstu i evanđeoski navještaj poslanja 72 učenika, da ponude svijetu poruku mira, veselu vijest o novom životu, novom društvu, kraljevstvu Božjem. Prema tumačima Svetog pisma taj broj ima značenje; u Knjizi postanka spominju se 72 naroda koji žive na zemlji. Poruka slanja 72 učenika je da su spasenje i mir koje Isus donosi i nudi namijenjeni svim narodima na zemlji. Nitko nije isključen. Šalje ih po dvojicu da svjedoče za Isusa.

„Mir ne raste u opakom srcu. U izopačenom srcu ne može biti mira. Nema mira svijetu bez Boga. Potrebne su tamnice, vješala, policajci i suci da se osigura kakav-takav mir. Iz dana u dan na stranicama novina, radio i tv-odašiljača pjeva se miru i o miru. A u svijetu nikad mira. Ujedinjeni narodi, konferenci­je, sastanci; rasprave, govori, prijedlozi političara, male i velike, svrstane i nesvrstane zemlje. A na jednoj strani svijet je tamni­ca, a na drugoj klaonica. Kakav je to mir gdje se umire od straha da nas svaki čas netko ne pokopa bombama? Tamo gdje se priča o slobodi, a živi u ropstvu, nema i ne može biti mira. Mir je djelo pravde i stvarne slobode; na prvom mjestu slobode od zla, slobode od grijeha“ poručio je mons. Puljić, citirajući misao Fultona Sheena: Ne bi bilo ratova na bojnim poljima, da nije bilo ratova u srcima ljudi.

 „Ako želiš mir, spremaj se za rat, govorili su stari Rimljani, osva­jači svijeta. Slično misle i suvremeni osvajači: mir se nosi na kri­lima zrakoplova; nose ga rakete, tenkovi, bombe. Krist govori dru­go i drukčije: mir se nosi u srcu. Mir nije nešto izvan nas, ne raste na poljima, ne kupuje se na tržnicama. Mir je u srcu punom Boga, u ljudima dobre volje. Kako ćemo donijeti mir svijetu, ako nam je nemir u srcu, ako smo u ratu s Bogom, izvorom i zaštitnikom mira. Dok god je čovjek u ratu s Bogom, nema mira ni s kim, ni sa samim sobom“ zaključio je nadbiskup Puljić.

 

Ines Grbić