‘VEČER U KNJIŽARI’ – DR. IVO FADIĆ, RAVNATELJ MUZEJA ANTIČKOG STAKLA

Arheolog prof. dr. Ivo Fadić, ravnatelj Muzeja antičkog stakla (MAS) u Zadru, gostovao je u srijedu 29. svibnja na susretu ‘Večer u knjižari’ u knjižari Verbum u Zadru. Predstavio je taj specijalistički muzej, jedinstvenu ustanovu takve vrste u svijetu, koja je 5. svibnja proslavila svoj Dan Muzeja antičkog stakla. U stalnom postavu Muzeja, u osam tema, zbirka predstavlja više od 2000 cjelovite staklene građe; izloženo je 5000 različitih staklenih predmeta iz doba antike, iz razdoblja od I. st. prije Krista do V. st. poslije Krista. Na susretu koji je moderirala Ines Grbić, dr. Fadić je potvrdio uspješan razvoj te ustanove u četiri godine postojanja otkako su otvorili vrata javnosti. Prve godine njihovog djelovanja, 2010. g., od svibnja do prosinca, Muzej je posjetilo 11 000 zainteresiranih. Već sljedeće godine broj se podignuo na 20 000, a 2012. g. bilo je gotovo 30 000 posjetitelja. Ove godine samo u svibnju MAS je pohodilo 5 000 posjetitelja.

„Kultura počinje biti gledana i kroz kulturni turizam, ne samo ponudu sunca, mora i jela. Kulturne institucije počinju biti prepoznatljive, počinje se inzistirati da sredine dobivaju kulturne sadržaje. S optimizmom gledam na daljnji razvoj. Počeli smo stvarati novi standard muzeja, otvorili smo se za građanstvo, turiste, udruge, razna događanja“ rekao je Fadić. U MAS-u se u prosjeku održavaju do tri događaja u mjesecu. Otvoreni su medijima, u prosjeku svaki drugi dan u mediju je članak o inicijativama u Muzeju, jedinstvenom po vrsti građe, atraktivnoj i lijepoj građi stakla kao segmentu materijalne kulture antike. Osim specijalističke građe, privukli su javnost i radionicama za izradu stakla i suvenirnicom u svom prostoru u kojoj je više od 200 artikala vlastite proizvodnje. Građani ciljano dođu u njihovu suvenirnicu, a svojim suvenirima otvaraju se i prema drugima.

U kulturnim događajima povodom ulaska Hrvatske u EU, Muzej za umjetnosti i obrt, Arheološki muzej i Muzej Mimara u Zagrebu naručili su suvenire MAS-a koji će biti prisutni na izložbama u tim muzejima, s katalozima. MAS će se predstaviti s dvadeset predmeta iz svog fundusa, unikatnom staklenom građom iz cijele Hrvatske, Osijeka, Splita, Pule, Zadra.

Dr. Fadić je na susretu istaknuo i da su stručnjaci iz MAS-a članovi međunarodne udruge za izučavanje stakla čije je sjedište u Parizu. U razmjeni izložbi MAS surađuje sa Slovenijom, surađuju s kolegama u Italiji koji su oformili svoju nacionalnu udrugu, kao i s Muzejem stakla u Erbachu u projektu Alpe-Adria u kojem su Hrvati, Slovenci, Talijani i Austrijanci. Zapaženu izložbu antičkog stakla Hrvatske, još dok je građa bila u Arheološkom muzeju Zadar, 1997. g. ostvarili su kao Transparency Imperiali u gradovima Italije, Anconi, Veneciji, Torinu, u Palazzo Barberini u Rimu. Predstaviti antičko staklo u Rimu je događaj koji je Rimljanima nepojmljiv, da postoji takav fundus izvan Italije, negdje drugdje. Za antičko staklo oni kažu ‘naše staklo’. U tom se uglednom rimskom prostoru održavaju samo veliki događaji, a ta je hrvatska izložba antičkog stakla stalno bila puna posjetitelja. Dr. Fadić je podsjetio na podršku tadašnjeg ministra kulture RH Bože Biškupića koji nije bio za to da se antičko staklo smjesti u prostor kao depadansu Arheološkog muzeja Zadar. Ministar je odredio da to bude muzej, da se mogu samostalno razvijati. MAS je postavio nove standarde i svojim multimedijskim radom, izdavaštvom, tiskaju kvalitetne publikacije, DVD-e, izdali su dva glazbena CD-a. Sve rade u muzeju. Gradu su dali sasvim novu ponudu.

Staklarsku radionicu u MAS-u vodi mladi zadarski puhač Marko Štefanec koji izrađuje replike antičkog stakla. Antonija Gospić radi na plameniku, oboje su položili majstorske ispite za staklara. Ravnatelj i vodstvo MAS-a ulažu u mlade kadrove. Muzej financira nekoliko radnih mjesta iz vlastitih sredstava. Stvorili su naraštaj staklara doprinoseći tako afirmaciji staklarstva kao obrta koji izumire. Rade u kristalnom staklu jer je podatno za puhanje i duže modeliranje. „Staklo je jedno od prvih ljudskih umjetnih tvorevina, sjajan izum. Naš je muzej novi poticaj umjetnicima koji rade sa staklom. Otkrivamo nove ljude, ali smo podrška i umjetnicima koji su već imali izričaj u staklu. Dražen Trogrlić, vrstan kipar i slikar, kod nas je postavio izložbu ‘Zviježđa Mediterana’“ rekao je dr. Fadić. Uoči Božića prirede prigodni koncert i sakralnu temu. „Planiramo pokrenuti osnivanje nacionalne udruge za izučavanje stakla kao što je imaju Nijemci, Francuzi, te osnovati Klub prijatelja muzeja. Imamo literaturu koju mogu koristiti kolege u Hrvatskoj i svijeta. Želimo da muzej postane središte za izučavanje stakla, specijalističke i šire arheološke građe“ zaključio je angažirani arheolog Fadić, svojom stručnošću uvelike zaslužan za takvu koncepciju i uspjeh Muzeja antičkog stakla u domovini i svijetu.

Ines Grbić