NADBISKUPIJSKI SUSRET MINISTRANATA U VRANI

NADBISKUPIJSKI SUSRET MINISTRANATA U VRANI

Ovogodišnji susret ministranata Zadarske nadbiskupije održan je u svetištu sv. Nediljice u Vrani, a okupio je oko 250 ministranata predvođenih svojim župnicima. Susret je započeo Sv. Misom  koju je predvodio pročelnik Povjerenstva za duhovna zvanja i ministrante mr. don Stanislaw Wielinski. U organizaciji susreta su sudjelovali don Šimun Šindija, župnik Vrane, te don Roland Jelić, prefekt Nadbiskupskog sjemeništa “Zmajević”. Pocrtavši da je ministrantska zajednica ures oltara, pročelnik Wielinski je kazao: “Oni su ti koji pomažu svećeniku na svetoj misi. Važno je da služba ministriranja bude dostojna i da svaki ministrant bude dostojan svoje službe. Naglasio je kako je susret poticaj ministrantima u nastavku služenja u župnoj zajednici, te da u Godini vjere želimo potaknuti ministrante da budu znak nade utemeljene na vjeri. Pozvao ih je da budu otvoreni djelovanju Božjeg duha pogotovo kada osjete da ih Bog poziva na duhovni poziv po kojem bi onda postali izravni slavitelji njegovih otajstava.

U svetištu uređenom poput zelenog parka, s bujnim maslinikom, velikim travnatim površinama, svetačkim kipovima i oltarom na otvorenom, u koje prve nedjelje u srpnju, za blagdan sv. Nediljice, hodočaste tisuće vjernika, ministranti su sudjelovali u kvizu i sportskim igrama: malom nogometu, povlačenju konopa, stolnom tenisu i boćanju. Nakon što je u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije na zadarskoj Belafuži udijelio svetu potvrdu 114 krizmanika, u svetište u Vrani stigao je i nadbiskup mons. Želimir Puljić, koji je najuspješnijim ministrantima i ekipama udijelio povelje, knjige i medalje. “Isus Krist je izvor našega života i svega onog što trebamo u životu, stoga, radujte se u služenju Njemu i u pomoći vašim svećenicima” rekao je nadbiskup Puljić.

A kroz molitvu, razgovore, sportska natjecanja i euharistiju ministranti su imali prigodu družiti se i razgovarati sa sjemeništarcima i svećenicima te razmišljati o duhovnom pozivu. Cilj je susreta bio rast u zajedništvu i prijateljstvu s Kristom te poticnja ljubavi prema služenju kod oltara i ljubavi prema Crkvi, nadbiskupiji i vlastitoj župnoj zajednici, kao i posvješćivanje potrebe rada na duhovnim zvanjima.

Ministranti su bili iz 22 župe: Sv. Filip i Jakov, Sukošan, Gorica, Galovac, Biograd (sv. Stošija, sv. Ivan), Radovin, Kistanje, Perušić, Pag, Smilčić, Vir, Veli Iž, Ražanac, Privlaka, Diklo, Kožino, Ploče, Zadar (sv. Ante, Kraljica mira, sv. Josip) i Vrana, te Nadbiskupsko sjemenište Zmajević.