PROSLAVA GOSPE LORETSKE U ARBANASIMA

„Snaga obitelji je u tome što jesmo u odnosu jedni prema drugima, a ne u onome što imamo jedni za druge“ poručio je dubrovački biskup Mate Uzinić na proslavi zavjetne svetkovine Gospe Loretske u istoimenoj župi u Arbanasima u Zadru u petak 10. svibnja. Upozorio je da je ugroženost braka i obitelji gora od svih drugih, ali najgora je ugroženost obitelji u sebi samoj, iznutra. Najvećim problemom i potrebom biskup Uzinić smatra  raditi na stabilnosti braka i obitelji u sebi samoj. „Često vidimo nekog neprijatelja koji nas želi ugroziti izvana. A najveći problem nije neprijatelj izvana, nego iznutra. Stravično je da se u Hrvatskoj, pored toliko deklariranih kršćana, sklapa sve manje brakova, ne želi se preuzimati odgovornost i darovati život, stravično je da se u Hrvatskoj raspada svaki treći brak“ upozorio je mons. Uzinić. U nadilaženju tih ugroza može pomoći pogled na Gospu Loretsku, njeno ponašanje i odnose u njenoj obitelji. „Ni Marijina obitelj nije bila lišena loših vanjskih utjecaja. I oni su imali ekonomske poteškoće, ali imali su i nešto drugo, što ih je uzdizalo – imali su unutarnje jedinstvo, kvalitetu obiteljskih odnosa, i svoj odnos prema Bogu. To im je pomoglo odoljeti izazovima“ istaknuo je dubrovački biskup.

Imati jedni druge!

Sveta nazaretska obitelj imala je malo materijalnog, kao i naši očevi, ali imala je sve jer su članovi te obitelji imali jedni druge. „To treba imati na umu kad su u pitanju odnosi između muža i žene, roditelja i djece. Krizu izvana ne možemo promijeniti, ali se možemo naučiti s njom živjeti. Od svoje kuće i doma napravimo Gospinu kuću. To je dom u kojem se časti Bog, poštuje svaki čovjek i njegovo dostojanstvo, od začeća do prirodne smrti. Takva kuća nije izgrađena od kamena i betona, nego od živih ljudi. I znači odnose među ljudima“ poručio je biskup Uzinić. Sa  žalošću je ustvrdio kako starije članove obitelji isključimo iz zajedništva jer nam više ne mogu dati materijalno. Ali mogu nam dati puno vrijednije: prenijeti vjeru, mudrost iz koje se živi i koja će nam pomoći lakše izgrađivati odnose.

 Zašto su obitelji ugrožene?

 Istinska Gospina kuća je ona koju Gospa nosi sa sobom, u susretima s ljudima, kao s Elizabetom. To je kuća Nazaretskog doma kojeg je Marija animirala, prožimala i može nam pomoći da kroz ono što je Marija nosila u sebi i dijelila, pogledamo u odnose stanovnika Nazaretske kuće i u njima pronađemo poticaj, usmjerenje i nadahnuće za naše odnose. „Obitelji su ugrožene jer previše težimo za materijalnim i sve slobodnijim životom. Obiteljske odnose ugrožava ako nema duha i služenja“ rekao je mons. Uzinić podsjetivši na misao bl. Ivana Pavla II. da je za svoju zaštitnicu uzeo Gospu: Marija koja šuti je glasnogovornica, Marija koja služi je kraljica. „Relativizacija odnosa unutar obitelji je dovela do toga da sve manje ljudi želi sklopiti brak. S druge strane, neki brakom žele proglasiti i ono što nije brak i po naravi braka ne može biti. I četvrti modul zdravstvenog odgoja guši obitelj u njenim odnosima“ upozorio je mons. Uzinić.

Podrška inicijativi U ime obitelji – Zajedno smo jači!

 „Kao kršćani, pozvani smo na sve načine, svim zakonskim sredstvima, boriti se protiv svega što ugrožava obitelj i njeno dostojanstvo, i što ugrožava budućnost mladeži, a time i budućnost naroda na našim prostorima. U tom smjeru ide i građanska incijativa ‘U ime obitelji’ koju su podržali biskupi“ istaknuo je mons. Uzinić. Prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o ustavnom određenju da je brak zajednica muškarca i žene je način uključenja u borbu za zaštitu dostojanstva braka, obitelji i budućnost naše djece, rekao je biskup. Nije lako odoljeti izazovima obitelji ako smo izolirani, sami. Ali kao udruženi lakše ćemo odoljeti, rekao je mons. Uzinić, potaknuvši na udruživanje kršćanskih obitelji i mladeži. Da mladi otkriju bit i vrijednost prave slobode koju je jedino Krist sposoban dati. Biskup je poželio da naši domovi i kuće postanu Marijina kuća i dom u kojima će se prenositi vrijednost života i vjere u obitelji.

 Graditi odnose, a ne materijalno blagostanje!

 Dubrovački biskup je podsjetio da je bl. Ivan Pavao II. 1994. godinu proglasio Godinom obitelji, pod sloganom: Obiteljski dom ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i djece! „Najveći problem obitelji je razdiranje iznutra. To je borba za imati što više stvari, tehnike, kuća, automobila, boljeg standarda. Danas je to želja za novim investicijama. Ta borba je ugrozila i zanemarila odnose između članova obitelji, a oni su najvažniji. Snaga obitelji, kaže Ivan Pavao II., ne počiva na materijalnom blagostanju. Koliko je bogatih a razrušenih obitelji? Snaga obitelji počiva na međusobnom poštovanju i uvažavanju svih članova“ rekao je mons. Uzinić. Podsjetio je da je bl. papa Ivan XXIII. svetište Gospe Loretske pohodio 1962. g., tjedan dana prije početka Drugog Vatikanskog koncila, da bi od Gospe Loretske isprosio blagoslov koncilskom radu. Očito je taj zagovor bio jak i snažan, rekao je biskup Uzinić. Nakon misnog slavlja predvodio je procesiju kroz Arbanase s čudotvornim kipom Gospe Loretske kojem se puk utječe za zagovor brojnih milosti koje bivaju uslišane.

 Ines Grbić