PRVI FESTIVAL DUHOVNE GLAZBE „SVJETLOST DOLAZI“ u HKK ZADAR

Na prvom festivalu duhovne glazbe “Svjetlost dolazi” Zadar održanom u ponedjeljak 25. ožujka u HNK Zadar sudjelovali su izvođači iz cijele Hrvatske sa sljedećim skladbama: Vedran Vegar, Velik je Bog (Knin), grupa Kerigma, Hosana (Vodice), Ivana Šamal, Ti možeš sve (Staro Petrovo Selo), Zoran Hornjak, Vjera (Vukovar), Sonja Agata Bišćan, Tvoj plamen (Donje Svetice, Zagreb), Zbor mladih župe Sv. Tri Kralja, Vi ste sol i svjetlo svijeta (Karlovac), Matija Martinčević, Oče moj (Ivanec), Zvonimir Palić-Jonathan, Nebeski kod (Zagreb), Ivana Jelić, Tvoja sam posuda (Požega), Anita Nježić, Velik si Bog (Krapina), Frama Posušje, Tebi sve ja predajem te izvođači iz Zadra: Apostoli krvi Isusove, Moja razapeta ljubav, Tea Vidaić, Čuvaj me ljubavi raspeta, grupa Svjetionik, Na križu drvenom, Ivan Dražović, Moje vrijeme je u tvojim rukama i klapa Leut, Rajska vrata nam otvori.

Pobjednici tog natjecateljskog festivala su: grand prix Festivala osvojila je grupa ‘Svjetionik’ za skladbu ‘Na križu drvenom’, nagradu stručnog žirija osvojila je Sonja Agata Bišćan za skladbu ‘Tvoj plamen’, nagradu publike Apostoli Krvi Kristove za skladbu ‘Moja razapeta ljubavi’. Nagradu za najbolji tekst dobila je Tea Vidaić za skladbu ‘Čuvaj me ljubavi raspeta’, nagradu za najbolju glazbu Zvonimir Palić Jonathan za skladbu ‘Nebeski kod’, nagradu za najbolji aranžman dobio je Zbor mladih župe ‘Sv. Tri Kralja’ za skladbu ‘Vi ste sol i svijetlo svijeta’.

Članovi stručnog žirija bili su: Nela Šarić, mag. glazbe i operna pjevačica, Ivica Kero, vjeroučitelj i voditelj Zbora mladih ‘Magnificat’ iz župe Bibinje, Ante Frka, skladatelj i dirigent ‘Galeb fest-a’ Sali, skladatelj i producent Tomislav Pehar, prof. glazbe u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II. te kantautor don Zdenko Dundović, povjerenik za mlade Zadarske nadbiskupije. Organizator festivala je Udruga za poticanje glazbene kulture ‘Moderato’ Zadar, a pokrovitelji Zadarska nadbiskupija, Zadarska županija i Grad Zadar. Umjetnička ravnateljica Festivala Vesna Benić i izvršni producent Festivala Mile Kršlović izrazili su veliku radost što je grad Zadar bio domaćin tog vjerskog, kulturnog i glazbenog događaja. Zahvalili su izvođačima na ustrajnosti, trudu i želji da skladbe na slavu Bogu približe i zadarskoj publici, u nadi da će se taj primjer zajedništva u vjeri i pjesmi i dalje izgrađivati. „Cilj nam je da u vrijeme Uskrsa od srca i s radošću izrazimo zahvalnost Bogu. Želja izvođača je da sa skladbama budu na blagoslov svim posjetiteljima koji su podržali taj plemeniti događaj. Zajedničkom suradnjom, voljom i entuzijazmom držali smo se Božje riječi, „Dok god imamo povoljnu priliku, činimo dobro svima” (Gal 6,10), uz pouku sv. Benedikta Moli i radi“ istaknuli su Benić i Kršlović, ravnateljica i producent Festivala.

Ines Grbić