MISA NA USKRS U KATEDRALI SV. STOŠIJE U ZADRU

Uskrs – propovijed

 1. Za vrijeme sinoćnjeg bdijenja rekao sam kako se tijekom ovog čudesnog povijesnog događaja, koji se zbio “rano ujutro u prvi dan tjedna”, isprepliće puno toga što nas nosi iz jednog svijeta u drugi: iz tame u svjetlost, iz smrti u život, od stanja grijeha u stanje milosti i svetosti. A jedinstvenu svečanost tvore: liturgija svjetla i riječi, liturgija vode, krsnih obećanja i euharistija. Početak slavlja pod vedrim nebom pred našom prvostolnicom kao da nam htio  reći: ovo je nebeski događaj; ovo je nadpovijesna stvarnost koju nam Krist svojim križem i uskrsnućem objavljuje. Zato je bdjenje bilo onako raspjevano. Ono je spojilo i povezalo  nebesko sa zemaljskim, te božansko s ljudskim. U toj noći, naime, Krist je raskinuo okove smrti i kao pobjednik od mrtvih ustao.

 Kao spomen na taj dan, prvi dan u tjednu, tj. u nedjelju, vjernici se okupljaju blagovati euharistiju (Dj 20,7) i slaviti događaj spasenja, bez kojega bi uzaludna bila naša vjera (1 Kor 15, 17). Tog dana, naime, “rano u jutro”, još za mraka, umrli i pokopani Krist ustao je iz groba i javio se uplašenim učenicima s utješnim pozdravom: Mir vama! Time je pokazao svoju božansku moć. Crkva o tomu rado propovijeda, te s vjerom pjeva i ispovijeda: “Znamo da si doistine, uskrsnuo Božji Sine!” Svečanost ovog događaja najbolje opisuje hvalospjev uskrsnog bdijenja koji poziva: “Nek uskliknu službenici Božji; neka jekne trublja spasenja; nek se raduje zemlja tolikim obasjana bljeskom”.

 2. I dok ovozemaljskim velikanima sve uglavnom s grobom završava, Isusovo pravo doba kod groba započinje. Istina dok smo u Velikom tjednu slušali izvješća o Kristovom stradanju, čudili smo se i pitali zašto je Bog pripustio strašnu muku i umiranje svoga Sina?! Uskrs međutim pokazuje kako Bog ima zadnju riječ. Po Uskrsu je zasjala pobjeda istine nad tamom i lažima, te pobjeda ljubavi nad zloćom. Dok nam možda još u ušima zvone riječi prijekora: ‘Puče moj, što učini Tebi’, na ovoj uskrsnoj liturgiji slušamo govor satnika koji ispovijeda kako je Isus bio ‘zaista Sin Božji’. Posebice slušamo svjedočanstvo Marije Magdalene i zanosni govor apostola Petra koji navješćuje da je Isus ukrsnuo! Zbog toga svake nedjelje žurimo ususret Kristu jer nedjeljno slavlje otvara nam rajska vrata, a misna pretvorba biva predokusom Božjeg Kraljevstva i navještaj njegova konačnog dolaska: Tvoju smrt, Gospodine, naviještamo, tvoje uskrsnuće slavimo, tvoj slavni dolazak iščekujemo! Dođi, Gospodine Isuse! Dođi i blagoslovi naše obitelji, naš Grad i Nadbiskupiju. Neka tvojim dolaskom bude sve blagoslovljeno.

 Svima koji su u ovo korizmeno vrijeme osjetili blagodati molitve i sakramentalnog života, i koji su aktivno i pobožno sudjelovali u obredima svetog Tjednu, želim blagoslovljene uskrsne blagdane s radosnim usklikom: Uskrsnu Gospodin doista, Aleluja!  Kristovo uskrsnuće je zahvat samoga Boga u zemaljsku stvarnost. Zato ono postaje kamenom temeljcem apostolskog naviještanja. Na početku trećeg tisućljeća Crkva zadarska svjedoči i propovijeda istu radosnu vijest našega spasenja: Uskrsnuo je kako je rekao, aleluja! Ponešena snagom Duha Svetoga, ona upire svoj pogled prema nebu te pjeva usrdno i žarko: Znamo da si doistine, uskrsnuo Božji Sine!’ U toj vjeri sve vas, koji se radujete Uskrsu, od srca pozdravljam i želim sretne uskrsne blagdane! Svima koji su mi izrazili usmeno ili pismeno molitvenu potporu, podršku i uskrsne čestitke od srca zahvaljujem. Posebice zahvaljujem na molitvama koje su se upućivali zadnjih mjeseci za papu Benedikta, a sada za novoizabranog papu Franju.

 3. Osnaženi uskrsnim događajem i mi  znamo i vjerujemo da sve možemo u Njemu koji nas jača (Fil 4, 13). U toj uskrsnoj nadi i radosti svim vama okupljenim u ovoj našoj prvostolnici, kao i svim slušateljima Radio Zadra, želim sretne uskrsne blagdane!

Blagoslovljene uskrsne blagdane želim braći svećenicima, redovnicama i redovnicima, i svim vjernicima naše nadbiskupije zadarske, sa željom da uskrsnom vjerom budemo svjedoci nade i širitelji optimizma i pouzdanja, pa tako pružimo odgovor svakome tko nas upita za razloge nade koja je u nama. Sretan Uskrs predstavnicima građanske vlasti koji su pozvani snagom službe u temelje naše države ugrađivati vrednote mira, tolerancije, pravde, poštivanja i solidarnosti, te odstranjivati sve što rađa malodušjem i pesimizmom.

Sretan Uskrs braniteljima Domovine naše. Oni su svoj život založili za slobodu našu -“dar koji nam višnji Bog je do”. Blagoslovljene uskrsne blagdane želim svim ucviljenim obiteljima, starcima i bolesnicima koji su po svojoj patnji najbliži Kristu patniku. Neka svoju muku i probleme prikazuju za dobro naše Domovine, te bolju i skladniju budućnost naroda. Svi ćemo im za  to biti neizmjerno zahvalni. Sretan Uskrs učiteljima i odgojiteljima mladih naraštaja, liječnicima i bolničkom osoblju,  obrtnicima, ratarima i pomorcima i svima koji u znoju lica svoga zarađujete kruh svoj svagdanji.

 4. Onima koji govore drugim jezicima, a ispovijedaju istu vjeru, izražavam srdačne čestitke na starom jeziku Crkve, na latinskom: Resurrexit Dominus sicut dixit ! Hymnum dicimus Domino Deo nostro, Alleuia!’

 Uskrsnuli Krist je gospodar života i smrti. On nam danas upućuje utješne riječi: ‘Ne bojte se. Ja sam uskrsnuće i život. Tko vjeruje u mene, živjet će ako i umre’. Njegovo je uskrsnuće najsnažnije vrelo našeg optimizma i nade. To je ključni događaj povijesti i ljudskih sudbina. To nije neka ‘utješna filozofija’ za slabe i naivne. Ne, njezin objekt vjere nije povijest, nego nadpovijest, kojom se ‘nadamo i protiv nade’. S pravom stoga možemo govoriti kako je Kristovim uskrsnućem započelo doba novog stvaranja. A Uskrsnuli je postao Put i Istina, središte i smisao vjere i života. U toj vjeri od srca želim svima blagoslovljene uskrsne blagdane s radosnim poklikom anđela: Uskrsnuo je kako je rekao, Aleluia! Svima još jednom želim sretne uskrsne blagdane, te optimizmom i nadom ispunjene dane! Alleluia!

 † Želimir Puljić, nadbiskup

Zadar,  31. ožujka 2013.