CVJETNICA U ZADRU

„Sin Božji dolazi s neba na zemlju, iz krila Očeva i društva Životvorca, u zagrljaj smrti! Strašno i neshvatljivo otajstvo najdubljeg poniženja“ rekao je zadarski nadbiskup Želimir Puljić u propovijedi mise na Nedjelju Muke Gospodnje 24. ožujka, u katedrali sv. Stošije u Zadru, gdje je služeno slavlje nakon blagoslova maslinovih grančica i procesije puka od crkve Gospe od Zdravlja.

„Čini se da premalo poznajemo dimenzije Božanskog Srca. Nadahnut upravo mislima Božjeg milosrđa, papa Franjo, kao dar Duha Svetoga našem vremenu, u više navrata je potaknuo kršćane i ljude dobre volje, neka otvore srca i očituju plemenitost i dobrotu. Upravo onako kako je to pokazao Otac nebeski kad je poslao svoga Sina da nas spasi i otkupi. U toj dimenziji Božje dobrote razumijemo zašto je Isus Petra učinio svojim vidljivim namjesnikom na zemlji. Pošto je iskusio tri pada zatajivanja, Petar je nakon kajanja i uskrsne pobjede tri puta ispovijedio da ljubi svoga Gospodina. Kajanje, oproštenje i ljubav prepoznatljivi je troplet Isusovih učenika i njegove Crkve“ rekao je mons. Puljić, zahvalivši Isusu za njegovu muku, ljubav i praštanje.

„Pomozi nam upoznati naše slabosti, padove i grijehe. I potakni nas sakramentom svete ispovijedi, poput razbojnika s Kalvarije, tražiti samo tvoje kraljevstvo. I to nam je dosta“ potaknuo je nadbiskup, tragom teksta evanđelista Luke, pisca milosrđa, koji je opisao Isusov milosrdni susret s raspetim razbojnikom Dizmom, koji ide s njim u nebo jer ga je zamolio da ga se sjeti u svom kraljevstvu. „Taj primjer spašenog razbojnika pokazuje kako je Isusu stalo do spasenja ljudi, do spasenja nas samih. Dapače, čini se kako mu je stalo više do našeg otkupljenja i spasenja, nego nama samima. I pritom ne gleda na naša bezakonja, već na srce raskajano i ponizno, koje neće prezreti. Takva poruka sadržana je u njegovim riječima: ‘Nisam došao zvati pravednike, nego grešnike’. Velika je radost u nebu zbog grešnika koji se kaje i čini pokoru” rekao je mons. Puljić.

Cvjetnica je ulazak u tjedan muke Gospodina Isusa Krista kako su je opisali prorok Izaija, a teološki orisali apostol Pavao i evanđelist Luka. Prorok Izaija u svojoj trećoj pjesmi o sluzi Jahvinom prikazuje Mesiju koji je za naše spasenje iznio križ na Golgotu, da na njemu umre. „Dok razmišljamo o Mesiji koji pati i umire, gledamo i silno mnoštvo onih koji pođoše za Mesijom. Gledamo mučenike, velikane i heroje povijesti koji su cijenili slobodu duha i nisu se strašili okova, kako ne bi bilo okovano Evanđelje. Divimo se i Bogu zahvaljujemo za njihovo neustrašivo svjedočanstvo“ poručio je nadbiskup.

Nadbiskup je istaknuo da u Velikom Tjednu susrećemo brojne aktere Isusove muke: Judu, na početku Getsemanske agonije pojavljuje se apostol Petar. „Treća ura Velikog petka bila je najkrvavije i najbezumnije ljudsko djelo. Golgotu je toga poslijepodneva oblila krv nevinog Božjeg Jaganjca. Pred neukrotivom svjetinom koja je kao pomahnitala tražila njegovu smrt, priroda se zastidjela, sunce je pomrčalo, a zemlja se potresla. Nikakvo onda čudo što je uznemireno srce naše procesom koji vode ljudi-stvorenja protiv Boga-Stvoritelja. Osobito zbog činjenice što Bog plače i pomoć traži: ‘Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio!’“ rekao je mons. Puljić. Pozivajući vjernike da se uključe u Isusovu dramu i druže s njim u svetom tjednu, nadbiskup je zaključio: Molimo, supatimo s njime, klanjajmo se i razgovarajmo s Isusom.

Ines Grbić