Msgr. Želimir Puljić: “Papa Franjo je jednostavan i jasan pastir”

Msgr. Želimir Puljić: “Papa Franjo je jednostavan i jasan pastir”

Vatikan, (IKA) – U slavlju na Trgu Sv. Petra u Vatikanu u povodu početka službe pape Franje 19. ožujka, među više od 2500 nadbiskupa, biskupa i svećenika iz cijeloga svijeta sudjelovao je i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić.
“Uistinu, lijep je doživljaj biti na toj svečanosti i osjetiti pastira koji govori. Franjo se svakim danom sve više pokazuje jednostavnim i jasnim pastirom u svojoj skromnosti, jednostavnosti, ali i razumljivosti”, istaknuo je mons. Puljić u razgovoru za Hrvatski katolički radio.
“Današnja propovijed o svetom Josipu pokazuje da mu je taj svetac vrlo blizak. Prikazao ga je ne samo kao zaštitnika Crkve, Marijina zaručnika i zaštitnika Svete obitelji, već kao uzor svakom svećeniku, biskupu, papi i svakom vjerniku.”
Nadbiskup Puljić posebno je izdvojio Papin poticaj da budemo obazrivi na sve oko sebe: od ljudi do prirode, ali i snažne geste na Trgu Sv. Petra kada je papa izašao iz automobila i prišao bolesnoj nepokretnoj osobi, poljubio je i blagoslovio: “To je poruka kršćanstva. Ako želimo biti kršćani, ako želimo biti svjedoci i čuvari Kristove poruke – kako je rekao papa – po čemu će nas prepoznati kada dođemo njemu na oči, to je kada sam bio u potrebi i pokazao si mi svoje ljudsko lice.”
Poruka pape Franje, po mišljenju mons. Želimira Puljića, vrlo je jasna: “U središtu naše pozornosti nije Kristov vikar na zemlji, papa, nego je Isus Krist središte. Papa je rekao da je on Božjom providnošću tu da vrši tu službu. Nije on u središtu, već Isus. Papa izvrsno vrši svoju papinsku službu ne svraćajući pozornost na sebe, nego na ono što čini”, zaključio je za HKR mons. Želimir Puljić.