KRIŽNI PUT MLADIH

Zadar-Nin, 21. ožujka 2009.

put9Križni put mladih Zadarske nadbiskupije, jedan od središnjih događaja u Godini mladih, održan u subotu 21. ožujka na relaciji Zadar – Nin u dužini od 17 km posvjedočio je snagu zajedništva i kršćanskog svjedočanstva odazivom od tisuću sudionika. Potvrdio je to i zadarski nadbiskup Ivan Prenđa, rekavši mladima na kraju križnog puta u župnoj crkvi Sv. Anselma u Ninu: “Nemam puno riječi kojima bih vam izrekao svoju radost, zadovoljstvo i priznanje. Ne samo da nas mladi nisu razočarali, nego ste i u nama starijima pobudili veliki osjećaj pouzdanja da se može i u hladnoći u vama doživjeti toliko snage, energije i volje da se pridružite križnom putu. To je vaš velik govor svima nama. Mi ćemo taj govor zapamtiti, mi ga cijenimo i znat ćemo odgovoriti na taj govor. To je sjajan uvod u slavljenički susret mladih Zadarske nadbiskupije u travnju u Jazinama”. Također je istaknuo da sve župe i svećenici mogu biti ponosni te dodao da su svećenici na pobožnosti križnoga puta veliko svjedočanstvo za mlade.

U petosatnom hodu sudjelovalo je tisuću mladih iz 13 zadarskih dekanata, predstavnici 117 zadarskih župa, koje su na raskrižju kod Petrčana dočekali mladi iz Ninskoga dekanata. Odatle je hod nastavljen s Križem mladih koji su naizmjence nosili mladi sljedećih sedam postaja do Nina. Mladi su na postajama čitali prigodne tekstove. Uz izuzetan odaziv mladeži, svećenike, među kojima je bio i nadbiskupijski povjerenik za mlade don Zdenko Dundović, vjeroučitelje, redovnice i redovnike, bilo je i baka i djedova, čak i 70-godišnjaka, te očeva i majki s djecom. Cijelim putem sudionike je pratio jak vjetar, a u Ninu ih je dočekala orkanska bura. “To je Križni put jakih. Hod stazom od jednog do drugog grada veliki je zadatak i poklon s vaše strane Gospodinu. To je i Križni put svjedoka. Hodom kroz naša mjesta bili ste svjedoci svećeničkog i redovničkog života, mladosti, Katoličke Crkve i vjere. Izrekli ste veliki ‘Vjerujem’ i veliki ‘Želim biti tvoj, Bože’ koji si Ljubav s križa prepoznao”, rekao je mons. Prenđa.
Nin je odredište Križnog puta jer je u njemu stasala i rasla hrvatska crkvenost i državnost te stolovalo 78 hrvatskih biskupa niz stoljeća – na to je podsjetio mons. Prenđa, koji je ispratio mlade na prvoj postaji u župnoj crkvi na zadarskoj Belafuži, poručivši im da je taj Križni put dar Gospodinu i milost za njih. Križni put održan je upravo u ovoj godini kad je 30. obljetnica spomena proslave Branimirove godine koja je 1979. u Ninu okupila 250 katolika iz cijele Hrvatske i dijaspore te hrvatske biskupe u obilježavanju 1100 godina međunarodnog priznanja Hrvatske koje se dogodilo 879., kad je papa Ivan VIII. blagoslovio kneza Branimira, biskupa Teodozija i cijeli hrvatski narod. “Mi smo baštinici te vjere, milosti i darova”, poručio je nadbiskup Prenđa.
Na slavnu prošlost Nina podsjetio je ninski župnik Šime Kevrić, istaknuvši geslo Branimirove godine “Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi svetu misu”. Tada je izrađen i zavjetni, Branimirov križ kojem je nalik i Križ mladih izgrađen za Godinu mladih. Mons. Prenđa poljubio je taj križ dočekavši kod ninskog mosta sudionike Križnog puta. S križem ih je poveo preko mosta na kojem je kod ulaznih gradskih vrata izmoljena 13. postaja, nastavili su hod ninskom kalelargom do starohrvatske crkve Sv. Križa iz 9. st., dvorske kapele hrvatskih knezova i kraljeva. Tu je izmoljena 14. postaja Križnog puta a mladi iz Nina preuzeli su Križ mladih i unijeli ga u ninsku župnu crkvu gdje ostaje ovaj tjedan. U crkvi je nadbiskup Prenđa svima uputio završni blagoslov, zaključivši da je taj Križni put plodni zalog utkan u tkivo života cijele nadbiskupije.