PRIPREME ZA PAPIN POHOD U ZADARSKOJ NABDBISKUPIJI

Priprava za pohod Pape Benedikta XVI. Hrvatskoj, 4. i 5. lipnja 2011.

Broj: 764 /2011.                                                                          
Zadar, 28. ožujka 2011.
 

Svim župnim uredima i samostanima

a. Papa Benedikt XVI. u Hrvatskoj

Susret s Papom u Zagrebu, 4. i  5. lipnja 2011. u znaku je gesla “Zajedno u Kristu”. Njegov pohod veliki je znak potpore i poticaja našim obiteljima. On dolazi kako bi im pružio podršku, kako bi ohrabrio svećenike, Crkvu i naš narod. Zbog toga od srca kličemo: Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje! Program Papinog pohoda već je određen, a pripreme za susret u Zagrebu su u tijeku. Uz nacionalni odbor oformljeni su i dijecezanski odbori koji vrše pripreme po biskupijama.

U našoj nadbiskupiji je predviđen susret obitelji u Vrani, u subotu 14. svibnja 2011. U vidu pripreme Nadbiskupijskog susreta obitelji u Vrani, kao i Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji s Papom u Zagrebu imenovan je Organizacijski odbor. Ovaj Odbor će pripremiti program susreta u Vrani, a gledom na odlazak u Zagreb prenosit će župnicima sve potrebite informacije što se tiče susreta s Papom. 

b. Katehetska i molitvena priprema za susret s Papom

Dolazak Pape povezan je s prvim Nacionalnim obiteljskim danom. Zbog toga su u središtu pripreme kateheza o obitelji. Kateheze su zamišljene i kao radionice u kojima bi se kroz razgovor trebalo uočiti što znači egoizam a što žrtva u obitelji, kao i što znači površnost nasuprot ljubavi koja je izraz punog predanja. Papa se posebice želi susresti s mladim vjernicama, uputiti im riječ i s njima moliti. Želi ih ohrabriti u njihovim snovima i potaknuti da se angažiraju i u Crkvi i u društvu. Ured za pastoral mladih tiskao je knjižicu “Zajedno u Kristu” koja donosi građu za pripremu molitvenog bdijenja mladih s papom Benediktom XVI. 4. lipnja 2011. na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

Svako djelo Crkve prati molitva. Zbog toga molim i potičem svećenike, redovnice i redovnike, katehete i sve zauzete vjernike laike neka mole za blagoslov i uspjeh Papinog pohoda Hrvatskoj. Zajednička molitva upućuje nas na zajedničko slavlje, ali i zbližava cijelu Crkvu. Potičem župnike neka pozivaju obitelji i mlade da u svojim domovima mole. Neka barem koriste onaj molitveni listić koji ste im kod blagoslova obitelji dijelili. Uz kratku jutarnju i večernju molitvu tamo mogu naći molitvu prije i poslije jela, kao i molitvu za duhovna zvanja, za Crkvu, Papu i Domovinu. Neka u tomu budu poticaj jedni drugima kako bi oživjela zajednička molitva u našim domovima. Dok se od srca radujemo dolasku pape Benedikta, molimo neka Duh Sveti obdari naše obitelji da budu mjesta molitve i kršćanskih kreposti, poštivanja i osjetljivosti za potrebe bližnjih.

Uz srdačan pozdrav u Gospodinu,

† Želimir Puljić,
nadbiskup zadarski