ZADAR: Osnovna škola Smiljevac i Srednja škola Benkovac pobjednici Vjeronaučne olimpijade u Zadarskoj nadbiskupiji

Osnovna škola Smiljevac iz Zadra (mentorica Anica Galešić) i Srednja škola Kneza Branimira iz Benkovca (Hrvoje Oštrić) pobjednici su Vjeronaučne olimpijade Zadarske nadbiskupije o temi ‘Sveti Vinko Paulski – apostol milosrdne ljubavi’ održane u ponedjeljak 2. ožujka u prostorima Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar i Katoličke osnovne škole Ivo Mašina u Zadru.

Među osmoškolcima smiljevačku ekipu pobjednika čine Tina Radin, Lara Šušić, Sara Valjin i Antonela Pedić. Srednjoškolsku pobjedničku ekipu iz Benkovca čine Anđela Grgić, Klara Vulelija, Franko Gospić, Antonija Plazina i Josipa Čačić.

Na natjecanju za osmoškolce sudjelovalo je još devet osnovnih škola. Drugoplasirana je OŠ Braća Ribar iz Posedarja (Anita Vedrić), a trećeplasirana OŠ Kistanje (Mirjana Delonga). Sljedeći sudionici su iz sljedećih osnovnih škola: Benkovac (Mirjana Buljat), Stjepan Radić iz Bibinja (Marina Jelić), Privlaka (Ankica Blažević), Zemunik (Tomislav Paleka), Bartul Kašić iz Zadra (Jolida Klarić i Ana Kajić), Vladimir Nazor iz Škabrnje (Anita Žunić Rogić) i Sv. Filip i Jakov (Gabriela Vodopija ). 

Na srednjoškolskom natjecanju sudjelovali su vjeroučenici iz još sedam srednjih škola. Drugoplasirana je Klasična gimnazija Ivana Pavla II. Zadar (s. Viktorija Gadža), a trećeplasirana Medicinska škola Ante Kuzmanića iz Zadra (s. Danijela Kovačević). Sljedeći sudionici su Gimnazija Jurja Barakovića iz Zadra (Slobodan Šarić), SŠ Obrovac (Martina Maričić), SŠ Biograd n/m (Lucija Franić), Gimnazija Franje Petrića iz Zadra (Marija Klanac  Jozić) te Škola primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zadra (Anita Šerer Matulić).

Prije natjecanja koje se sastojalo od pismenog i usmenog dijela te Milijunaka, vjeroučenici i mentori okupili su se u sportskoj dvorani Klasične gimnazije Ivana Pavla II. U prigodnom obraćanju sudionicima mr. don Gašpar Dodić, predstojnik Katehetskog ureda Zadarske nadbiskupije, izrazio je priznanje svima za „uloženi trud i zalaganje u učenju opširne građe za olimpijadu“ i stvaranje ozračja u kojem se otvoreno i vedro susreću te u razgovorima izmjenjuju iskustva. „Time stvarate u školama lijepi prostor u kojem se može doživjeti i iskusiti Božja dobrota i ljepota vašeg zajedništva i prijateljstva, a iskaz je radosti vaše vjere, ljubavi i vjernosti Isusu Kristu i njegovoj Crkvi. Ponosni na svoje kršćansko ime, s ovog druženja šaljete poruku da vjera u ljubav rađa ljubav. „Mi smo upoznali ljubav koju Bog ima prema nama i povjerovali joj (1 Iv 4, 16). Vi ste upoznali sv. Vinka Paulskog kao izvanrednog svjedoka i učitelja milosrdne ljubavi. Otkrili ste da je tajna njegovog uspješnog i plodonosnog života u vjeri koja je odgovor na Božju ljubav. Vjera, dar i odgovor pomažu nam spoznati istinu o Kristu kao utjelovljenu i raspetu ljubav, puno i savršeno prianjanje uz Očevu volju i beskrajno Božje milosrđe prema bližnjemu. Vjera usađuje u srce i um uvjerenje da je ta Ljubav jedina stvarnost koja je odnijela pobjedu nad zlom i smrću. Vjera predstavlja  osobni pristanak koji uključuje sve naše sposobnosti, uz objavu besplatne i strastvene ljubavi koju Bog ima prema nama i koja se u punini očituje u Isusu Kristu“ rekao je don Gašpar.   

Istaknuvši da susret s Bogom ljubavi zahvaća ne samo srce, nego i um, don Gašpar je naglasio kako je “upoznavanje Božjeg života put prema ljubavi, a pristanak naše volje uz njegovu sjedinjuje naš razum, volju i osjećaj u sveobuhvatni čin ljubavi. No to nije završen proces, ljubav nije nikada završen i gotov čin“. Podsjetio je na misao umirovljenog pape Benedikta XVI. iz njegove korizmene poruke (2013.) da je svim kršćanima i osobito onima koji se bave karitativnim radom potrebna vjera, „iskustvo susreta s Bogom u Kristu koje će u njima pobuditi ljubav i njihovo srce otvoriti za drugoga. Tako zapovijed ljubavi prema bližnjemu za njih neće više biti zapovijed koja im je naložena izvana, nego će biti posljedica njihove vjere koja se odjelotvoruje kroz ljubav”.

„Kršćanin je čovjek koji je osvojen Kristovom ljubavi i stoga, nošen tom ljubavlju, duboko i stvarno otvoren ljubavi prema bližnjemu. Taj stav rađa se prije svega iz svijesti da smo ljubljeni, da nam je udijeljeno oproštenje, štoviše da nam Gospodin služi, onaj Gospodin koji se priginje da opere noge apostolima i prinosi samoga sebe na križu da privuče čovjeka u Božju ljubav“ istaknuo je Dodić Ratzingerovu misao.

Prisutnima se obratila i s. Blaženka Delonga iz Družbe milosrdnica sv. Vinka Paulskog, djelatna u župi Kistanje. Redovnica je 39 godina. Otišla je u samostan sv. Vinka u Split s 14 godina, ne znajući tada nešto osobito o sv. Vinku. „U to je vrijeme u Cetinskoj krajini odakle potječem bilo normalno da se ide u samostan. Iz moje župe Trilj tada se išlo u sve samostane i sve redove, neko vrijeme je čak župnik određivao gdje će tko, da u svakom bude netko. Mislim da nema reda koji djeluje u Hrvatskoj a da u njemu nema jedna sestra iz župe Trilj“ rekla je s. Blaženka. Njena rođena sestra je već bila kod sestara milosrdnica pa je tamo pošla i s. Blaženka. U njenoj rodnoj župi djelovale su Služavke Malog Isusa, a s. Alis joj je i sada uzor redovnice.

„S protekom vremena, pomalo sam osvjetljavala sliku sv. Vinka kojega sam gledala u samostanskom prostoru. Odlazak u Zagreb u novicijat za nas je tada bio daleko, uhvatio nas je pomalo strah. Tada se i kod mene događa kao kod sv. Katarine i drugih. Bog preko sna daje sliku budućnosti. Sanjala sam da moja generacija, tada nas šest kandidatica, šetamo, molimo i igramo se u nekom vrtu. Odjednom nas je nešto prestrašilo i morali smo preskočiti visoku ogradu. Kad sam preskočila ogradu, odjednom sam bila sama s koprenom na glavi. Osvrtala sam se i zvala druge, no nitko se nije javljao. Kroz kratko vrijeme, mojih pet kandidatica jedna za drugom odustajale su i odlazile iz samostana. Sjetila sam se sna i uvidjela što je to značilo. Tako da sam ja sama u splitskoj kapelici položila redovničke zavjete“ posvjedočila je s. Blaženka.

„Kroz novicijat i kasnije redovništvo uviđala sam veličinu sveca kojeg sam zavoljela, sv. Vinka, sv. Lujzu, Katarinu i mnoge druge sestre. Život me nosio kroz život njegovim stazama, bila sam na mjestima gdje sam bila redovnica i medicinska sestra siromašnima, bolesnicima, u staračkim domovima, izbjeglicama kroz Domovinski rat i sad u Kistanjama. Preko Udruge sv. Vinka, posebno kroz rad s mladima u Marijanskoj Vinkovskoj mladeži osjetila sam blagoslov Bezgrešne od čudotvorne medaljice sv. Katarine. Sv. Vinko mi je postao bliski svetac koji me vodi u svakom danu. Hvala mu. Hvala svima koji ste, upoznajući život sv. Vinka i naših svetaca, upoznali i rad Vinkovske obitelji u Hrvatskoj i sestara milosrdnica koje su kroz povijest raširile svoje srce i ruke u Zadarskoj nadbiskupiji, među kojima je bila i moja treća sestra koja je pošla u milosrdnice i jedno vrijeme djelovala u Zadru“ poručila je s. Blaženka   Delonga, zaključivši molitvom sv. Vinka: „Gospodine, daj mi taj dar da mogu ići ususret srcima. Gospodine, oslobodi me sebičnosti da ti mogu služiti, da te mogu ljubiti, da te mogu osjetiti, u svakom bratu koga susretnem“.

Prigodnu riječ prisutnima uputio je i domaćin natjecanja, don Ante Sorić, ravnatelj Klasične gimnazije Ivana Pavla II. Mr. Sorić je osobito zahvalio vjeroučiteljima koji su odvajali i svoje slobodno vrijeme da bi pripremali djecu za olimpijadu. „Specifičnost vjeronaučne olimpijade nije samo natjecanje, nego susret, druženje, prikupljanje sadržaja o različitim temama crkvenog života i nekih evanđeoskih savjeta. Ove godine vjeroučenici su mogli naučiti puno o životu velikog sveca Katoličke Crkve, sv. Vinka Paulskog. Pobjednici su ne oni koji nauče nešto o njegovom životu, nego oni koji će ga slijediti do Isusa Krista“ rekao je don Ante.

Istaknuo je da se o sv. Vinku Paulskom može puno naučiti osobito kroz redovnice koje godinama djeluju i u Zadarskoj nadbiskupiji. „Sestre milosrdnice su bile prvi svjedoci sv. Vinka Paulskog. Bliski su nam svi sveci koji su bili konkretni u svojim djelima milosrđa. Možemo govoriti o općoj svetosti – i Majka Tereza, Vinko Paulski i svi koji su išli na prvu crtu do čovjeka, osobito onoga potrebnog, malenog, siromašnog, potrebnog prije svega Božje ljubavi a i dobrih, tjelesnih djela milosrđa i danas su nam bliski i potrebni u našim zagovorima i primjerima. U njima najkonkretnije prepoznajemo pastoralnu provedbu Govora na gori odnosno blaženstava, a isto tako i aktualizaciju djela milosrđa“ poručio je don Ante Sorić.

Predsjednice Županijskog povjerenstva za provedbu natjecanja iz vjeronauka su Ljiljana Elek i Marijana Dellavija.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić