TURANJ: Župljanin Milorad Bezinović oprostio se od 40-godišnje službe sakristana

Milorad Bezinović (70), sakristan župe Gospe Karmelske u Turnju oprostio se od svoje 40-godišnje službe marljivog župnog suradnika i sakristana tijekom misnog slavlja koje je u nedjelju 26. siječnja u turanjskoj župnoj crkvi Gospe Karmelske predvodio turanjski župnik Josip lisica. Angažirani župni suradnici dar su svećeniku s kojima surađuju, a kad je netko pouzdani oslonac desetljećima, osobiti je dar župnoj zajednici kojoj služe.

Na misi se izrekla zahvala Bogu za darove župi po služenju Milorada a molilo se i za pokojne župne suradnike. Don Josip je zahvalio Miloradu za požrtvovno služenje, rekavši da je služba sakristana obilježila Milorada te će mu ostati u trajnom sjećanju. „Milorad mi je rekao ‘Ja bih to htio prekinuti, ali nešto je jače od mene, ne mogu. To mi je ušlo pod kožu, u krv’. Borio se s time da prestane, no zdravstveni razlozi su bili presudni. Milorad najbolje zna koliko je iza njega pripreme misa, blagdana i svagdana, priprema za vjenčanja, krštenja, prvih pričesti dok redovnica nije bilo, krizma, zvonjava, blagoslova obitelji, procesija, sprovoda, molitve po obiteljima pokojnika, otključaj crkvu, zaključaj. To samo on zna, koja je to žrtva. Neki put čovjek nije ni raspoložen, a mora. Koliko je svećenika dočekao i ispratio“ rekao je don Josip, navodeći imena turanjskih župnika kojima je Milorad pomogao i uz njih služio. To su Franjo Hrg, Pavao Zubčić, Čedomil Šupraha, Ilija Matanović, Igor Ikić, Marijan Stojanović, Ive Kevrić, Jerolim Lenkić, Marino Ninčević, Marinko Duvnjak i Josip Lisica. „Došlo je vrijeme da i mi Miloradu kažemo hvala za sve što je on činio. Predano je radio, unatoč bolovima koje je imao u koljenima, najnovije i teškoće sa srcem. Završio je službu sakristana 2019./2020. jer mu njegovo zdravstveno stanje više nije dopuštalo da može biti aktivan koliko je inače bio. Svoj prvi potpis u blagajnički dnevnik upisao je 1979. g. za vrijeme tadašnjeg župnika Franje Hrga. Najprije je bio član župnog vijeća. Sve je radio u dobroj nakani, no dogodi se i da čovjek pogriješi, kao u svakom poslu. U svakoj službi bude uspona i padova, kao što svi u životu to prolazimo“ rekao je don Josip. Miloradu je u ime župe predao Zahvalnicu za pomoć i aktivno sudjelovanje u radu župe Gospe od Karmela.

U zahvalnosti za njegov rad, župljani su darovali Miloradu sliku turanjske župne crkve Gospe Karmelske sa zvonikom, „prikaz onoga što je Milorad najviše volio i gdje je s radošću prebivao“, rekao je don Josip. Na slici je i kip Gospe Karmelske „o kojemu je također uvijek brinuo, pogotovo za blagdansku procesiju župne svetkovine, s natpisom: „Oj ti Turnje, najljepši od sela, čuvala te Gospa od Karmela“. „Svaka služba je križ, žrtva, odricanje. No, po križu i trpljenju dođe i radost. Zato Miloradu darujemo i drveni križ s prizorom Isusovog lika s trnovom krunom. Uvijek će biti spreman za pomoći. Lijepo je da je cijela župna zajednica došla zahvaliti Miloradu“ rekao je don Josip.

Milorad je zahvalio župniku Lisici na pažljivom i dirljivom obraćanju. „Želim zahvaliti župljanima na velikoj podršci, na razumijevanju i suradnji, jer trebalo je puno toga tražiti od pojedinaca za potrebe Crkve. Nikad od nikoga nisam odbijen. Kao čovjek, znao sam i griješiti. Ispričavam se ako sam nekoga povrijedio. Ne smatram da sam otišao, uvijek sam tu, na raspolaganju sam svima“ rekao je Milorad i don Josipu simbolično predao ključ župne crkve.

Milorad, zanimanjem automehaničar, primjer pobožnog življenja vidio je i kod svog oca koji je uvijek bio u koru crkve. Milorad je ministrirao od 2. do 8. raz. Kao mladić u svojim dvadesetim godinama bio je začetnik župnog zbora u Turnju. U Turnju je tradicija koja okupi puno naroda da kad netko umre, na dan smrti i dan pokopa, kod večernjeg pozdrava Zdravo Marijo, puk moli za dušu pokojnika. Milorad je jedan od predvoditelja te molitve.

„Župnik ne može sam, potrebna je pomoć drugoga. Da nemam volje, ljubavi i vjere ne bih mogao cijeli život služiti Crkvi. Turanj mi puno znači, ponosan sam na njega i na Gospu Karmelsku kada bude tisuće ljudi na njen blagdan, sastanu se početak i kraj procesije s Gospinim kipom u mjestu“ rekao je Milorad. Tu je nedjeljnu večer u dvorani pokraj crkve počastio župnika i Turanjce, želeći u zajedništvu sa župljanima i na taj način zahvaliti Bogu za svoje nesebično 40-godišnje služenje Bogu, Crkvi i potrebama puka u njihovom sakramentalnom životu.

Milorada je u službi sakristanke naslijedila Danijela Deković, angažirana laikinja iz Turnja, poznata stručnjakinja za glagoljicu koju promiče među mlađim naraštajima te izuzetno doprinosi znanstvenoj valorizaciji crkvene glagoljaške baštine.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić