PISMO NADBISKUPA PULJIĆA VJERNICIMA POVODOM NADBISKUPIJSKOG HODOČAŠĆA BL. ALOJZIJU STEPINCU

Nadbiskupijsko hodočašće bl. Alojziju Stepincu 21. ožujka 2020.

Draga braćo svećenici, redovnice i redovnici, katehete i župni suradnici, braćo i sestre u Kristu!

1.  Kad je sveti Ivan Pavao II., 10. rujna 1994., prvi put službeno došao u Hrvatsku, u zagrebačkoj je  katedrali uz osvrt na primjere svetosti ustvrdio kako je u povijesti hrvatskoga naroda „najsvjetliji lik kardinal Alojzije Stepinac“. Snaga njegova svjedočanstva bila je i ostala nadahnuće brojnim generacijama, pa su bili i ostali vjerni Kristu i njegovu evanđelju. Prije dvije godine obilježili smo 120. obljetnicu Stepinčeva rođenja (u Krašiću 1898.) i 20. obljetnicu proglašenja blaženim u Mariji Bistrici (4. listopada 1998.). Prošle i pretprošle godine brojne su biskupije učinile hodočašća na grob Alojzija Stepinca. Uz to je prošle godine u više gradova i biskupija diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine predstavljena najnovija studijska knjiga o njemu, „Nada koja ne postiđuje“, koju je napisao mostarski biskup mons. Ratko Perić. U tom vidu na nedavnom susretu Svećeničkog vijeća razmatrali smo mogućnost da kao nadbiskupijska zajednica pođemo na grob dragog nam blaženika, u subotu uoči četvrte korizmene nedjelje, 21. ožujka 2020. godine. Ovim pismom, braćo i sestre, najsrdačnije vas sve pozivam priključite se planiranom hodočašću u zagrebačku katedralu gdje ćemo uz grob bl. Alojzija slaviti svečano misno slavlje s početkom u 11 sati. U poslijepodnevnim satima u program našega hodočašća uključit ćemo pohod u mjesto rođenja i smrti našega blaženika u Krašić, te po  mogućnosti i pohod u nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu.

Dragi župnici,

U organizaciji i ostvarenju ovog našeg nadbiskupijskog hodočašća osobito značajnu i zahtjevnu ulogu imat ćete vi, kao voditelji župnih zajednica, kako u prigodi najave i motivacije samih vjernika, tako i u provođenju konkretnih organizacijskih planova. Svakomu od vas već sada preporučujem da na hodočašće potaknete svoje župljane, uključujući vaše suradnike, vjeroučitelje članove župnih vijeća, pjevačkih zborova, ministranata i mladih, kao i članova molitvenih zajednica i skupina koje djeluju u župama. Ukoliko vam se učini prikladnim, pozovite i one koji imaju narodne nošnje da nam se priključe. S oglašavanjem i prikupljanjem podataka započnite odmah, a prijavu hodočasnika dostavite na Ordinarijat najkasnije do 10. ožujka 2020.

2.  Polazak prema Zagrebu treba predvidjeti u ranim jutarnjim satima, a dolazak u središte Zagreba najkasnije oko 10 sati. U 10,30 započet će zajednička pobožnost u katedrali, a u 10,45 procesionalni ulazak skupina u narodnim nošnjama, ministranata, svećenika koncelebranata s predsjedateljem. Svečana hodočasnička sv. Misa započinje u 11,00 sati. Poslije Mise (oko 12,30) bit će moguće zavjetno ophoditi Blaženikov grob, i posjetiti Stepinčev spomen-muzej kraj katedrale. Poslijepodne predviđen je pohod rodnom mjestu Krašiću, ili nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu (voditelji će dobiti uputstvo kamo poći). I u jedno i u drugo mjesto potrebno je doći do 16 sati.

Neka svećenici za koncelebraciju ponesu albu i štolu ljubičaste boje.Oblačenje za misu predviđeno je u sakristiji katedrale. Za liturgijsko pjevanje bit će na vrijeme dostavljeno koja će se misa i pjesme pjevati za vrijeme liturgije. Ovo vrijeme prije hodočašća neka bude prigoda dublje upoznati vjernike s bogatom duhovnom baštinom našega velikana blaženoga Alojzija. Neka se u vidu pripreme za ovo hodočašće nakon obilježavanja blagdana bl. Alojzija upriliči jedanput u tjednu (četvrtkom ili petkom) prigodna pobožnost (klanjanje, krunica, Služba Riječi) s prigodnim svjedočanstvom i poticajima iz života blaženoga Alojzija. U danima priprave na hodočašće valja imati u vidu osobitu snagu sakramenta pomirenja, pa hodočasnike poticati da pristupe svetoj ispovijedi. Dok se već sada počinjemo pripravljati za hodočašće, s nestrpljenjem i radošću čekamo dan kad ćemo se okupiti u katedrali našeg glavnoga grada Zagreba, pa uz grob blaženoga Alojzija moliti osobito Božje svjetlo, nadahnuće i zaštitu. Svima pozdrav i blagoslov u Gospodinu!

✠ Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Zadar, 28. siječnja 2020.