ZADAR: 27. godišnjica oslobodilačke akcije ‘Maslenica’ – Misno slavlje za domovinu u crkvi sv. Šime

Povodom obilježavanja 27. godišnjice oslobodilačke vojno – redarstvene akcije Maslenica, u ponedjeljak 20. siječnja u crkvi sv. Šime u Zadru misno slavlje za domovinu i poginule branitelje predvodio je o. Ivo Topalović, vojni kapelan Zadarske nadbiskupije.

U akciji Maslenica poginulo je 127 branitelja, među njima su svoje živote dali i jedva punoljetni mladići puni ideala te Hrvati iz svih dijelova domovine. Akcija je označila prekretnicu u obrani zemlje, njome su opet bili prometno spojeni i povezani dotada odsječeni sjever i jug Hrvatske.

Osim Vukovara s kojim u agresiji na Hrvatsku ništa nije usporedivo, akcija Maslenica je bila najkrvavija bitka Domovinskog rata, najžešća borba ‘prsa u prsa’. „Molitvom želimo zahvaliti za ljubav koju su branitelji uložili u slobodu naše domovine. Veliki broj njih ostavio je svoje živote, još više je bilo ranjenih, ali njihovom ljubavlju Zadar i Hrvatska osjetili su više slobode. Puno toga se normaliziralo, bilo je manje straha od svakodnevnog bombardiranja. Hrvatska vojska je pokazala svoju snagu, svoju sposobnost i tada se naslućivalo konačno oslobođenje“ rekao je o. Topalović. Istaknuo je da smo kao kršćani pozvani moliti za dobro domovine, za Božji blagoslov narodu i ljudima koji zemljom upravljaju kao i za branitelje preminule u miru i za pokojne branitelje koji su u slobodu Hrvatske, nasljedujući raspetog Gospodina, ugradili najviše što su mogli i imali – svoje živote.

„Hvala braniteljima koji su nam darovali lijepi dar – oni su nam darovali domovinu. Hvala prvom predsjedniku Franji Tuđmanu koji je mudro vodio domovinu u tom vremenu. Hvala generalima koji su svoje znanje prenijeli na mlade koji će teret oslobođenja iznijeti na svojim leđima. Hvala svima koji su disali za Hrvatsku i dio sebe njoj darovali“ poručio je o. Topalović.

Rekao je da „učiti voljeti domovinu treba u nutrini svoga bića“. Čovjeka mogu oduševiti prirodne ljepote zemlje i ljudi, „ali ljubav se uvijek rađa u srcu. U tome nam mogu pomoći branitelji koji su naučili voljeti, koji su za domovinu živjeli, koji su se za domovinu darovali“ naglasio je propovjednik, potaknuvši da pozovemo Boga koji je ljubav neka se nastani u nama, sebe otvorimo ljubavi i krenemo za njom.

Istaknuvši da se u poraću „čovjek na trenutke nađe i pod teretom besmisla, izdan“ i pita se „je li vrijedilo uložiti svoj život. Je li trebalo na taj način ispuniti svoje godine za taj cilj, svoje najljepše godine“, o. Topalović je ohrabrio: „Vrijedilo je. Isus je predao sebe u cijelosti za nas. Bez obzira koliko mi bili dobri ili loši, on računa na nas. Očekuje nas na istom putu. Čeka nas da se susretnemo s njim i da ga nasljedujemo. Vrijedilo je, dragi branitelji, bez obzira što se ponekad osjećamo prevareni, izigrani, prepušteni samima sebi. Iako prolazimo trenutke praznine, ipak ima netko tko nas želi ohrabriti. Ima netko tko nas želi za ruku kroz vrijeme voditi. Ima netko tko nas neizmjerno voli. To je Gospodin“.

Rekavši da se čovjek u vremenu treba naći, „ne smije se izgubiti“, o. Topalović je istaknuo da su branitelji „sebe dali svome vremenu“ i krenuli su stazom Isusa koji je svoj život položio za sve nas. „Zato, ostaje nam trajna zadaća. Ostaje nam domovina. Za domovinu trebamo odgajati generacije koje s nama rastu. Dočekali smo dan u kojoj će se Zvonimirova lađa propeti. Nismo potonuli, naša lađa nije propala. Vi ste generacija koja je slomila čeljusti od željeza, umirila je oluje. No, željezna čeljust nije nestala. Ne može više gristi, ali šapće: razočaranje, slučaj, zaostalost, besmisao“ upozorio je o. Topalović.

Za prebroditi poniženja koja branitelji trpe po takvim riječima, o. Topalović potaknuo je da se stavimo pred križ koji nam otkriva smisao žrtve. „Najsigurnije smo brodili pod znakom križa, osjetili smo sigurnost zaštite Majke s krunicom oko vrata. Tada ste mogli iznijeti sve križeve, otkriti smisao svoje žrtve i smisao života. Bili smo zajedno u tuzi i radosti. Trebamo se truditi dati smisao svom životu nalazeći izvor koji neće nikad presušiti. Trebamo Krista, učitelja istine i života, da bismo upoznali svoje biće, cilj i put kojim do njega stići. Trebamo Krista da bismo prevladali duhovnu bijedu i stekli spoznaju dobra i zla, da bismo okajali grijehe i stekli oproštenja“ zaključio je o. Topalović.

Na misi su sudjelovali pripadnici vojnih postrojbi HV-a i povijesnih postrojbi sa stijegovima, Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, ministar branitelja Tomo Medved, ministar obrane Damir Krstičević, generali, roditelji poginulih branitelja, članovi braniteljskih udruga, predstavnici lokalnih vlasti te učenici iz zadarskih škola. Pjevanje je predvodila Klapa HRM-a Sveti Juraj.

Akcija Maslenica počela je 22. siječnja 1993. u rano ujutro, a njome su oslobođeni zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo, Zrakoplovna baza Zemunik i poslije brana Peruča.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić