PAG: Pohod Jean-Marie Faugèrea, francuskog namjesnika Viteškog reda Svetoga groba jeruzalemskoga Hrvatskoj

General Jean-Marie Faugère, namjesnik Viteškog reda Svetoga groba jeruzalemskoga za Francusku, boravio je u svom prvom pohodu Hrvatskoj povodom potpisivanja Povelje između paških benediktinki i hrvatskih vitezova Svetoga groba jeruzalemskog o suradnji u javnom čašćenju relikvije Svetoga Trna Gospodinova u nedjelju Krista Kralja 24. studenog u zbornoj crkvi Uznesenja BDM u Pagu.

Četverodnevni pohod generala Faugèrea počeo je u petak 22. studenoga. Tijekom svoga boravka u Zagrebu,  Faugère je pohodio zagrebačku katedralu gdje se pomolio na grobu bl. Alojzija Stepinca te je pohodio i Muzej bl. Alojzija Stepinca. General je zamolio zagovor hrvatskog blaženika u zaštiti Viteškog reda kojemu je i on pripadao te je Stepinac i zaštitnik Hrvatske magistralne delegacije.

Središnji dio boravka Faugèrea bilo je sudjelovanje u potpisivanju Povelje u Pagu. Faugère se rado odazvao pozivu Claude Grbeše, magistralnog delegata reda za Hrvatsku, čime je francuski namjesnik počastio paške benediktinke kao čuvarice Svetoga Trna, ali i cijelu Hrvatsku. Francuski vitezovi Svetoga groba čuvari su Isusove krune koju je iz Jeruzalema donijela sveta Helena, majka cara Konstantina. Kruna je stigla u Pariz 18. kolovoza 1239. g., a kralj Luj izgradio je kapelicu gdje je bila pohranjena relikvija Svete krune Gospodinove. Nekoliko godina nakon Francuske revolucije, čuvanje Svete krune povjereno je katedrali Notre Dame u Parizu. „Svakog prvog petka u mjesecu francuski vitezovi Svetoga groba jeruzalemskoga sudjeluju u obredu čašćenja relikvije Svete krune, kao i na Veliki petak. Sretan sam što sam došao u Hrvatsku, jer su hrvatski vitezovi Svetoga groba postali počasni čuvari Svetoga Trna koji je dio Svete krune koja se nalazi u Parizu. Povezuje nas čašćenje Isusove krune i molitva pred tim svetim relikvijama. Francuski vitezovi su i čuvari jednog čavla i fragmenta križa iz procesa razapinjanja Isusa Krista. Dojmila me pobožnost naroda u Pagu koja se razlikuje od onoga što vidimo i živimo u Zapadnoj Europi“ rekao je Faugère, potvrdivši da su Francuska i Hrvatska privilegirani zbog posjedovanja relikvija koje je svojim dodirom posvetio Otkupitelj Isus Krist, kada je podnosio muku za spas svijeta.

Potpisivanje Povelje u Pagu o javnom čašćenju Svetoga Trna, a čin potpisivanja bio je u pratnji generala Faugèrea, veliki je i povijesni događaj koji Pagu i Hrvatskoj pruža i svjetsku perspektivu za koju je vrijedno da ljudi svijeta, a mnogi pohode Hrvatsku, znaju. Sveti Trn je više od 2000 godina postojana relikvija iz Isusovog vremena, tvar koja je bila u dodiru s njegovim tijelom, na Kristovoj glavi, u trenucima Isusovog otkupljivanja grijeha ljudi. Malen je, sve materijalno podložno je mijeni i propadanju, a Sveti Trn preživio je tolika burna stoljeća. Providnost ga je darovala pažnji i čuvanju paških koludrica, zaustavila u vremenu i povijesti i trajno smjestila u paški samostan.

Namjesništvo viteškog reda u Francuskoj ima oko tisuću članova. Osnovano je 1847. g. kada je papa Pio IX. dao novi statut Viteškom redu Svetoga groba jeruzalemskog. U SAD-u je osnovano nekoliko namjesništava, a po broju članova reda slijede Italija, Njemačka pa Francuska. Vitezovi osobito pomažu kršćanima u Svetoj Zemlji gdje financiraju i razne projekte.

U Pagu su sudjelovali i Felice Marcello Prencipe, voditelj sekcije Reda za pokrajinu Friuli Venezia Giulia koji predstavlja namjesništvo za sjevernu Italiju, Marjana Kos, slovenska namjesnica i Mihael Vrhunec, tajnik slovenskog namjesništva. Od hrvatskih vitezova, u svečanom paškom događaju sudjelovali su članovi Vijeća Hrvatske magistralne delegacije: Claude Grbeša, magistralni delegat za Hrvatsku, Petar-Krešimir Hodžić, kancelar, Antun Tomislav Šaban, tajnik, Toma Vuković, rizničar i Karl Barthl, ceremonijar laik.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić