„Mladi za mlade“ – Prvi susret temeljne formacije mladih animatora u Zadru

U subotu 23. studenog u prostorima sjemeništa Zmajević u Zadru održan je prvi od pet susreta temeljne formacije animatora. Ova formacija animatora kao dio projekta „Mladi za mlade“ organizirana je od Ureda HBK za mlade, Salezijanske obitelji i Ureda za pastoral mladih Zadarske nadbiskupije s ciljem da mlade laike osposobi da uspješno odgovore izazovima koji se pred njih postavljaju te tako postanu aktivni u životu svojih župa i kvalitetni suradnici svojim župnicima.
Na samom početku prigodnim riječima obratio nam se nadbiskup mons. Želimir Puljić,  te dodatno ohrabrio i motivirao podsjetivši nas kako se u svakome od nas nalazi Krist, a zatim smo primili njegov blagoslov. Dobrodošlicu nam je poželio i povjerenik za mlade Zadarske nadbiskupije don Zvonimir Mikulić, pod čijim smo budnim okom bili tijekom cijelog susreta.

Tema prvog susreta bila je: Animator – Tko? Što? Kako?, a sudjelovalo je 25 mladih, iz nekoliko dekanata Zadarske nadbiskupije od srednjoškolske i fakultetske dobi do mladih koji se već bave nekim poslom, ali osjećaju da mogu pomoći mladima da svoj vlastiti izbor života utemelje na pravim vrijednostima. Vrlo dinamičan program, koji je započeo u 10h, vodili su animatori instruktori koji su nas detaljno upoznali sa načinom rada, onim što nas očekuje na budućim susretima i na vrlo zanimljiv način prenijeli materiju putem interaktivnih prezentacija. Predavanja i rad u manjim grupama bio je upotpunjen molitvom, igrama, plesom i pjevanjem, stoga radosnog duha nije nedostajalo. Stvorili su  ugodnu atmosferu pa smo tako već na njihovom primjeru mogli vidjeti što to znači biti „mladi za mlade“. Učinili su da kao grupa na prvom susretu budemo kao jedno. Cilj ovog jednodnevnog susreta bio je stjecanje osnovnih informacija o animatoru, animaciji, animiranju i međusobno upoznavanje sudionika, njihovih dosadašnjih iskustava te „stanja na terenu“.  

Biti animator jedan je od načina služenja Crkvi, zbog toga smo sretni što nas je Crkva odlučila prvo saslušati, koračati zajedno s nama mladima, a onda i osposobiti da budemo radosni navjesitelji Riječi. Kako Ivan Pavao II. kaže: „mlade ne treba promatrati kao puki objekt pastirske brige Crkve već ih sokoliti da to budu, aktivni subjekti, protagonisti evangelizacije i graditelji društvene obnove.“ – i mi to doista možemo biti. Zahvalni smo što nam je pružena mogućnost da usvojimo potrebne vještine i znanja za rad s mladima, jer „Bog ne poziva osposobljene, već pozvane osposobljava“, a osmisliti plan života današnjem mladiću i djevojci, računajući sa svim preprekama koje se kriju u pluralizmu i autonomiji, zasigurno nije lako.

lspunjeni i obogaćeni novim iskustvima, nakon zahvalne molitve, budući župni animatori s osmijehom na licu i Kristom  u srcu napustili su prostore sjemeništa do sljedećeg susreta koji će se odvijati istom mjestu od 6. – 8. prosinca, a pridružit će nam se još desetak mladih.

Marija Tokić, sudionica formacije