ZADAR: BLAGDAN SV. KRŠEVANA, ZAŠTITNIKA GRADA ZADRA – Mons. Lenkić: „Krepost postojanosti neodjeljiva je od mučeništva i mučenika“

Blagdan sv. Krševana, zaštitnika Grada Zadra, proslavljen je u subotu 23. studenog Svečanom Večernjom u katedrali sv. Stošije u Zadru koju je predvodio mons. Josip Lenkić, generalni vikar i kancelar Zadarske nadbiskupije.

„Sveti Krševan je znao da neke vrednote nisu roba kojoj mi određujemo trenutnu cijenu i popularnost, stvarnosti kojima mi gospodarimo, koje su predmet naših dogovaranja i popuštanja. To je veličina i slava svetog Krševana – vjernost Kristu do tamnice, do muka, do umiranja i do groba. Sve je to za nas sveti Krševan“ istaknuo je mons. Lenkić, poručivši da je postojanost prva pomisao kad se govori o mučenicima i slavi njihov spomen. „Krepost postojanosti je neodjeljiva od mučeništva i mučenika, ali i od autentičnog kršćanskog i ljudskog života uopće. U tom smislu ona je danas posebno aktualna jer se stalna mijena koju suvremeni svijet neprestano doživljava, toliko odražava na ljude, pa i na kršćane, da svi lako postajemo nestalnima i prevrtljivima. Nasuprot takvom stanju i raspoloženju duha stoje sveti mučenici u svojoj dosljednosti i nepokolebljivoj postojanosti u vjernosti Kristu, a time i svom temeljnom životnom izboru“ rekao je mons. Lenkić, poručivši: „Kršćanski mučenici ne pripadaju soju ljudi koji mijenjaju svoje stavove i odluke ovisno o situaciji u kojoj se nalaze. Ne naginju se ‘kako vjetar puše niti im je životni orijentir i kriterij istine i laži, dobra i zla samo to što ‘svi tako misle’. Kršćanski mučenici uvijek su se držali riječi koje su apostoli izgovorili pred Vijećem u Jeruzalemu, kad su im pokušali zabraniti naviještanje Isusa Krista: ‘Sudite je li pred Bogom pravo slušati vas radije nego Boga. Mi doista ne možemo ne govoriti što vidjesmo i čusmo… Treba se većma pokoravati Bogu negoli ljudima!’.

Propovjednik je istaknuo da su se postojanošću i takvim vrlinama duha i volje odlikovali i naši hrvatski mučenici. Podsjetio je na veličinu bl. Alojzija Stepinca o kojem je mons. Juraj Batelja, postulator Stepinčeve kauze, rekao: „Svjestan da mora propovijedati u zgodno i nezgodno vrijeme, oboružavao se hrabrošću i strpljivošću. Pred Bogom bijaše miran u savjesti, a pred neprijateljima Božjim nije strepio niti je želio ‘biti ičija politička trublja, koja prilagođuje svoj glas časovitim željama i potrebama pojedinih stranaka ili pojedinaca’. Jer bijaše pravedan i pravičan, navjestitelj Božje objave o smislu čovjekova života, bio je spreman poći u smrt, radije negoli zatajiti principe vječnog zakona Božjega“.

„I u naše dane slušamo o progonstvima i mučenjima mnogih kršćana u svijetu samo zbog toga što su kršćani i što se ne žele odreći svoje kršćanske vjere. A nama bi oni, kao i mnogi drugi suvremeni i davni mučenici, trebali biti primjer i poticaj da svakodnevno svoju vjeru hrabro svjedočimo riječima i još više djelima vjere. Pritom se stječe dojam da je danas, u svijetu koji sve manje priznaje Krista, gotovo jednako teško svakodnevno dosljedno ispovijedati i svjedočiti kršćansku vjeru kao i za nju trpjeti i umirati. Čovjeku nije moguće ni jedno ni drugo bez pomoći odozgor. Stoga opravdano možemo tvrditi kako nema boljeg dokaza da Bog u svijetu djeluje i ispunjavajući čovjeka i danas snagom svoga Duha, nego što su brojna svjedočanstva kršćana koji se trude svakodnevno nasljedovati primjer Isusa Krista, kao i onih koji, stavljeni pred izbor, radije biraju smrt nego da ga se odreknu“ istaknuo je mons. Lenkić, poželjevši da nam to bude poticaj da budemo postojani u življenju i svjedočenju vjere.

„Isus nam je rekao da ćemo se iz svih kušnji i progonstava ‘svojom postojanošću spasiti’. Posebno u to treba vjerovati u trenucima kada nas spopadne malodušnost, kada upadnemo u napast da odustanemo od duhovne borbe i prihvatimo lažne kompromise, kalkuliranja i očijukanja s duhom ovoga svijeta koji se protivi Kristovu duhu. Valja imati na umu i da svojom postojanom vjerom možemo spasiti ne samo sebe nego i druge, posebno svoju djecu, svoje najbliže i mnoge s kojima svakodnevno živimo i radimo“ ohrabrio je mons. Lenkić, potvrdivši to i Božjom riječju iz Poslanice Hebrejima: “Okruženi tolikim oblakom svjedoka, odložimo svaki teret i grijeh koji nas sapinje te postojano trčimo u borbu koja je pred nama. Uprimo pogled u Početnika i Dovršitelja vjere, Isusa, koji umjesto radosti što je stajala pred njim podnese križ, prezrevši sramotu te sjedi s desna prijestolja Božjega. Doista, pomno promotrite njega, koji podnese toliko protivljenje grešnika protiv sebe, da – premoreni – ne klonete duhom (Heb 12,1-3)“.

Čestitavši Zadranima blagdan sv. Krševana, višestoljetog zaštitnika i zagovornika pred Božjim prijestoljem, vikar Lenkić je rekao da je „nositi ime nekog Božjega ugodnika, biti povjeren zaštiti nekog sveca, izabrati nekog sveca za zaštitnika svoga grada oduvijek bilo časno i nadahnjujuće za Kristove vjernike. Svetac zaštitnik stoji kao svjedok i garant Božje brige i ljubavi. On je tihi pratitelj života grada i njegovih građana, ustrajni molitelj i zagovornik pred prijestoljem Božjim za potrebe svih. Svetac zaštitnik je svojevrsna okosnica života onih nad kojima bdije, putokaz za nasljedovanje, uzor na kojem se grad i građani nadahnjuju, na čijim se idealima krijepe, čije ih životne postavke usmjeravaju“ poručio je mons. Lenkić.

Foto: V. Sitnica

Nakon Večernje, puk je počastio relikvijar sv. Krševana koji je uz svečev blagdan bio izložen u prezbiteriju katedrale.

Budući da je Krševanov blagdan koji se inače slavi 24. studenoga, ove godine bio u nedjelju koja je svetkovina Krista Kralja i završetak liturgijske godine, blagdan se proslavio u subotu Svečanom Večernjom.

Ines Grbić