ZADAR: SVETKOVINA SV. ŠIME, Večernja misa – Propovijed mons. Ž. Puljića

Sveti Šime ponos je žiteljima Zadra Grada, a u njegov zagovor položena je njihova nada!

(Sir 2,6‐11; Ps 27 (26) 1. 4. 13‐14; Dj 26, 19‐23; Lk 2, 25‐35)

1. Okupili smo u ovom svetištu dragog nam Pokrovitelja Šime gdje na povišenom mjestu iza glavnog oltara vidimo dva barokna anđela od bronce kako na rukama nose srebrnu raku s njegovim očuvanim zemnim ostacima. S osobitim poštovanjem večeras smo slušali Lukino izvješće o tomu kako Šimun primi u naručje Isusa, blagoslovi ga i reče: „Sad otpuštaš slugu svoga Gospodine..“ Mi smo Bogu zahvalni što ova raka čuva njegove svete zemne ostatke. A kako ona spada među najdragocjenije i najvrijednije izloške naše srednjovjekovne baštine, osjećamo se ponosni što su naši očevi stoljećima odano i pobožno častili svetoga Šimu, prisjećajući se njegova svečanoga susreta s Mesijom u hramu: „Poniješe Isusa u Jeruzalem da ga prikažu Gospodinu, kao što piše u Zakonu Gospodnjem“. A taj susret kako ga večeras opisuje Luka pokazuje odsjaj ljudske čežnje i hramske svečanosti. I vraća nas u duhu u božićno i bogojavljensko ozračje koje su evanđelisti tako lijepo prikazali. No, dok u božićnom izvješću pratimo pastire i mudrace s istoka kako idu prema Betlehemu pokloniti se novorođenom kralju, u večerašnjem tekstu iz Lukina evanđelja vidimo mladog Mesiju pohađa ljude: Ide u susret Šimunu i Ani, revnim „stanovnicima hra­ma“.

Njih dvoje u predvečerje i na zalazu svog zemaljskog hoda kliču od radosti i Bogu zahvaljuju na daru života i toga milosnoga susreta. A on  kao „mlado sunce s visine“ (Lk 1,78), koji je tek na pomolu i na početku svoga mesijanskoga poslanja, širi ruke i blagoslivlja ovo dvoje staraca. U ovom simboličnom događaju u hramu, koji nam Luka slikovito opisuje, vidimo ne samo ljepotu liturgijskog čina „prikazanja u hramu“, već i znakovitost susreta stare i mlade generacije na tom svetom mjestu. Poznato nam je da se već tri desetljeća (od 1991.) 1. listopada redovito obilježava kao „Međunarodni dan starijih osoba“. U tom duhu i Vijeća HBK za život i obitelj kao temu nedavne sjednice posvetilo „starijim osobama, te posebice poslanju djedova i baka“. Dok razmišljamo o aktualnosti  liturgijskog čina „prikazanja djeteta Isusa u hramu“, te o poruci toga događaja u kontekstu večerašnjeg slavlje sv. Šime, pitamo se koliko su današnji roditelji svjesni da su njihova djeca Božja svojina i vlasništvo koje im je povjereno kao skupocjeno blago?! Trude li se današnji očevi i majke primati život iz Božjih ruku, te moliti i zahvaljivati Bogu za dar svoje djece?! Vode li ih da obiđu djedove i bake kako bi razveselili njihove staračke dane?  Idu li skupa sa svojom djecom u hram Gospodnji kako bi tamo s braćom u vjeri molili i pjevali: „U hram ćemo Gospodnji radosno ići“?!

2. Mjesec listopad, kad se slavi blagdan sv. Šime, bogat je i bremenit liturgijskim sadržajima. Jučer smo slavili blagdan Gospe od Krunice. A znamo da su naši branitelji s krunicom u ruci i oko vrata borili se protiv zla, mržnje i uništavanja. Čitamo kako je u nedjelju u čast Gospe od Ružarija hrvatska vojska i policija hodočastila u naše nacionalno Gospino svetište u Mariju Bistricu. Znamo da je Papa Pio V. ustanovio liturgijski blagdan BDM od Ružarija kao uspomenu na pobjedu kršćanske vojske nad Turcima kod Lepanta 7. listopada 1571. godine. Večerašnji pak spomen svetoga Šime podsjeća nas na dan otajstvenog susreta Staroga i Novoga zavjet, kad su se sreli prošlost i budućnost u osobi starca Šimuna i djeteta Isusa, te povezali Betlehem i Jeruzalem. Naime, dok je u Betlehemu Isus postao stanovnikom zemlje, u Jeruzalemu, gdje ga je Šimun primio u naručje, podnijet će muku, umrijeti i uskrsnuti i uzići na nebo. Zbog toga kličemo i radosno pjevamo: Pravedniče, sveti Šime, častimo ti sveto ime!

Osim ovog otajstvenog događaja, koji nas vodi u Jeruzalem, obilježavamo i dan naše narodne neovisnosti za koju smo zahvalni Božjoj Providnost. U ovom Gospinom mjesecu, a na svetkovinu osobitog Pokrovitelja našega Grada, svetoga Šime, želimo zahvaliti Gospi i svetom Šimi za sve što su učinili našem narodu, gradu i nadbiskupiji tijekom prošlih stoljeća. Posebice u danima Domovinskog rata kad smo proživljavala pravu Kalvariju. Uz njihovu pomoć i zagovor, u znaku krunice prepoznali smo pravu snagu i osvojili slobodu. Nakon demokratskih izbora 30. svibnja1990., konstituiran je višestranački Sabor koji je 25. lipnja 1991. donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti RH. Zračni napadi na Banske dvore na jučerašnji dan, s nakanom da se ubije Predsjednika Tuđmana i njegove bliže suradnike, ubrzali su donošenje odluke o raskidu svih državnopravnih veza s Jugoslavijom, a to se dogodilo 8. listopada 1991. godine, na svetkovinu sv. Šime.

3. Slaveći, dakle, blagdan svetoga Starca spominjemo se brojnih događaja iz naše prošlosti. I s vjerom kličemo, pjevamo i molimo i dalje njegov zagovor i pomoć. Jer, znamo da je on bio i ostao ponos ovoga grada. A u njegove ruke položena je naša nada. Susret s malim Isusom ispunio ga je zano­som i radošću, a Isus ga je obdario mesijanskim darom spasenja i mira. Slaveći njegovu nebesku proslavu mi usrdno molimo: Raduj se, blaženi Šimune, zaštitniče malenih, čuvaru svetoga hrama, uzore svećenika, utjeho i nado starih i bolesnih. Štiti i blagoslovi naše obitelji, očeve i majke da budu vjerni u ljubavi, postojani u molitvi i gorljivi u djelima dobrotvornosti. Neka riječju i primjerom svjedoče svoju vjeru, kako bi mogli uživati obilje Božjeg blagoslova, zdravlja, sloge i mira ovdje na zemlji, a u nebu vječno spasenje.

Preko Tebe, dragi naš Pokrovitelju, upućujemo staru preporuku i molitvu: Lomi snagu dušmaninu, brani našu Domovinu! Neka Krist, koji je otkupio svijet i čovjeku povjerio zemlju da njome upravlja, blagoslovi sve stanovnike Lijepe naše. Neka blagoslovi posebice one koji vode brigu o njezinom prosperitetu kako bi se u ostvarivalo duhovno i materijalno blagostanje u prijateljstvu, bratstvu i ljubavi. Molimo te, naš dragi zaštitniče, čuvaj nas od opasnosti rata, moralnog rasula i zagađenosti okoliša. Obdari odgovorne za opće dobro, kao i sve žitelje naše Domovine duhom istine i ljubavi kako bi ti vjerno služili i međusobno se poštivali i ljubili. Tebi pak zaštitniče malenih, čuvaru svetoga hrama, utjeho i nado svih koji se pripremaju poći s ovoga svijeta kličemo: Pravedniče, sveti Šimune, slavimo ti sveto ime! Slavimo ti svete kosti, ti nas čuvaj u milosti! I moli za nas. Amen.

✠ Želimir, nadbiskup

Crkva sv. Šime, 8. 10. 2019.