ZADAR: Održan 1. stručni skup djelatnika katoličkih škola Zadarske nadbiskupije

Prvi stručni skup djelatnika tri katoličke škole u Zadarskoj nadbiskupiji održan je od 3. do 5. rujna u dvorani Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar koja je bila i organizator toga susreta. Sudjelovali su djelatnici zadarske Klasične gimnazije, Katoličke osnovne škole Ivo Mašina i Osnovne glazbene škole sv. Benedikta djelatne u zgradi zadarskog ženskog benediktinskog samostana sv. Marije.

Na skupu su nastupili predavači sa sljedećim temama: O temi „Zahvalno sjećanje na Branimirovu godinu“ govorio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić, „Katolički identitet između pojma i svakodnevnog življenja“ i „Uzmi svoju postelju i hodi!“ (dr. Snježana Mališa, Hrvatsko katoličko sveučilište), „Između pesimizma i vedrine u odgoju mladih“ (mr. don Marin Batur), „Principi i izazovi rada u našoj školi / Kućni red“ (mr. don Ante Sorić, ravnatelj Klasične gimnazije), „Aktualni pravilnici i vođenje pedagoške dokumentacije“ (mr. s. Ana Lipovac, pedagoginja u Klasičnoj gimnaziji), „Analiza anketa“ (Marija Musić, psihologinja Centra za psihoterapiju, edukaciju i savjetovanje Zadar), „Koliko dobri možemo biti?“ – univ. spec. Margareta Mesić, Centar za psihoterapiju, edukaciju i savjetovanje, Zadar). Trećeg dana skupa, ravnatelj Klasične gimnazije Sorić i stručne službe razgovarali su s djelatnicima gimnazije unutar svojih aktiva, administrativno-tehničkim osobljem i s pomoćnim osobljem o organizaciji posla, novim idejama i svemu što donosi nova školska godina. Nakon rada po aktivima, definiranja kriterija i elemenata ocjenjivanja, predstavljeni su i primjeri dobre prakse.

Svrha skupa je dodatno produbiti kvalitetu odgojno – obrazovnog rada i posredovati bolje međusobno poznavanje djelatnika katoličkih škola jer svi rade u zajedničkom poslanju odgoja i obrazovanja mladih, temeljeći ga na kršćanskim vrijednostima. Razgovor o raznim temama kao izazovima u svakodnevnom radu, djelatnicima katoličkih škola proširio je vidike u još boljoj pripremi rada u novoj školskoj godini. Uz logistički dio, posebna pozornost posvećena je duhovnoj formaciji djelatnika te su teme obuhvaćale cjelokupnu ljudsku i odgojno – obrazovnu stvarnost katoličkih škola. U pozdravu prisutnima, mr. Sorić, ravnatelj Klasične gimnazije, zahvalio je na velikom odazivu i poželio da se takvi skupovi organiziraju i ubuduće, kako bi kroz međusobnu suradnju razgovarali o važnim pitanjima koja se nameću u svakodnevnom radu.

Nadbiskup Puljić govorio je o spomenu 1100. obljetnice znamenite izmjene pisama pape Ivana VIII. s hrvatskim vladarom Branimirom, biskupom Teodozijem 879. g., kada je Papa uputio pismo i cijelom hrvatskom narodu. Taj značajni jubilej hrvatski su hodočasnici, okupljajući se na velikim susretima u Solinu, Biskupiji kod Knina i Ninu, zaželjeli proslaviti 1979. g. u Bazilici sv. Petra u Rimu, na istom mjestu na kojem je papa Ivan VIII. 879. g. blagoslovio kneza Branimira i hrvatski narod. Papi Ivanu Pavlu II. tada se obratio kardinal Franjo Kuharić i u ime prisutnih zahvalio Svetom Ocu što je misu slavio na hrvatskom jeziku. Uslijedio je i govor pape Ivana Pavla II. na hrvatskom jeziku, kada je blagoslovio prisutne, hrvatski narod i cijelu zemlju Hrvatsku. „Razmišljajući o misi s Papom u Bazilici sv. Petra, prvoj papinskoj misi na hrvatskom jeziku, možemo reći kako se radi o događaju koji je jači od svakog mogućeg oduševljenja“ rekao je mons. Puljić.

„Na svijetu smo da Boga upoznamo, ljubimo, njemu služimo i tako u nebo dođemo“ istaknula je dr. Mališa, govoreći na vlastitom primjeru kako se pojedinac identificira u društvu i koji odnosi konstituiraju identitet. Obrazlažući što identitet nije i koje su njegove zablude, dr. Mališa je poručila da je pitanje identiteta „zapravo prihvaćanje identiteta djeteta Božjeg, jasnoće da nam je identitet upisan u ljudskoj naravi i Svetom pismu te da združenost božanske i ljudske naravi, očitovane u Isusovoj osobi, postaje smislom našeg življenja i ciljem našeg poslanja“.

U predavanju ‘Uzmi svoju postelju i hodi!’, dr. Mališa govorila je o oblikovanju naših životnih okruženja, potaknuvši na promišljanje kako samostalno hoditi u Kristovoj školi naviještanja na koju smo svi pozvani i po krštenju obavezni. „Ljudima koji griješe i koji se razočaraju u sebe otvara se put iskrene molitve i šanse za osobni odnos s Bogom. Biblija nam za uzore u vjeri ne stavlja savršene ljude nego ljude koji u određenim trenucima života, prepoznajući vlastite grijehe, radikalno odabiru Boga kao put, istinu i život“ istaknula je dr. Mališa.

Tema vedrine i pesimizma u odgoju mladih don Marina Batura osobito je zainteresirala djelatnike koji se bave odgojem mladih. „Pesimist, uvjeren u neuspjeh, najčešće neće ni pokušati nešto promijeniti ili će to napraviti s malo energije te uslijed toga neće ni uspjeti. Naučena bespomoćnost vrlo je česta u ponašanju mlađih generacija djece, razvija se najčešće odgojem, a rjeđe uslijed niza nedaća koje se dogode izvan kontrole. S druge strane, iako predstavlja temeljni stav prema životu, optimizam nije urođen, već se može naučiti i kasnije, čak i u odrasloj dobi“ rekao je don Marin.

Pedagoginja Gimnazije s. Ana Lipovac predstavila je izmjene u pravilnicima i vođenju pedagoške dokumentacije kako bi djelatnici pravovremeno proučili novitete. Psihologinja Mesić održala je radionicu u kojoj je sudionike podijelila u dvije skupine i dodijelila im uloge. Prva skupina bila je u ulozi učenika, a druga u ulozi nastavnika. Zadatak svake skupine bio je prisjetiti se svog školovanja i ispričati anegdotu, izreku, životnu školu ili trenutak koji će zauvijek pamtiti iz učeničkih dana. Taj je zadatak sudionike vratio u školske klupe i podsjetio da je naučeno i zapamćeno ono što je nošeno na krilima ljubavi, podrške, vjere, strpljenja i opraštanja. Veliki odaziv djelatnika tri katoličke škole potvrdio je potrebu da se takvi skupovi organiziraju i u budućnosti.

Ana Raspović / I.G.