ZADAR: Misa za početak nove šk. god. – Propovijed mons. Ž. Puljića

Dragi učenici, nastavnici, djelatnici i roditelji naših učenika. Budući da pohađate ili radite u gimnaziji, koja je posvećena papi Ivanu Pavlu II., čini mi se korisnim i važnim spomenuti tri događaja koja se vežu uz njegovo ime:

• Prvi događaj je spomen četrdesete obljetnice „Branimirove godine“ koja je obilježena u Rimu i u Ninu 1979. Tada smo kao hodočasnici iz Hrvatske prvi put susreli papu Ivana Pavla II. u bazilici sv. Petra u Rimu. On je tada slavio misu i propovijedao na hrvatskom, o čemu sam nedavno govorio vašim profesorima i napisao i pismo za ovu školsku godinu.

• Drugi je događaj pad Berlinskoga zida 1989. i urušavanje komunističke ideologije koja je grad Berlin i Europu dijelila na dva dijela. Pad Berlinskoga zida bio je važan povijesni događaj, a njegovu urušavanju doprinio je i Papa iz istočnoga bloka, iz Poljske.

• I treći događaj koji je vezan uz ime ovoga velikoga Pape jest njegov dolazak u Zagreb prije 25 godina. Sutra, 11. rujna pada dvadeset i peta obljetnica njegovoga dolaska u Zagreb. Navest ću samo nekoliko rečenica koje je u toj prigodi uputio da osjetite ljubav, pažnju i toplinu s kojom je došao u Hrvatsku koja je u to vrijeme bila u obrambenom ratu, a jednu trećinu zemlje bila je okupirala jugoslavenska vojska i srpski pobunjenici.

a. Na dolasku u zračnoj luci Papa je rekao: „U ovom trenutku, kad po prvi put, stupam na hrvatsko tlo i ljubim ga s uzbuđenjem, drago mije uputiti žarki pozdrav ovoj ljubljenoj zemlji i svima koji u njoj žive. Danas sam ovdje kao goloruki hodočasnik Kristova Evanđelja ljubavi, sloge i mira. Predragi sinovi, radostan sam što se nalazim među vama“.

„Događaji sloma komunističke vlasti i proglašenje hrvatske suverenosti bili su zasjenjena gorkim patnjama sukoba koji je ostavio duboke rane. Tko da se ne sjeti Vukovara, Dubrovnika, Zadra i tolikih drugih hrvatskih gradova i sela zahvaćenih ratnim vihorom koji se zatim proširio i u BiH. Toliko je nedužne krvi proliveno i toliko suza isplakano“. U toj prigodi Papa je obećao da će Sveta Stolica nastaviti „koristiti sva raspoloživa sredstva za prevladavanje napetosti i uspostavu pravednosti i mira, jer sveta je dužnost zauzimati se za mir. A ako se istinski želi mir, on je uvijek moguć“!

b. U svojoj homiliji na Hipodromu, gdje skupilo silno mnoštvo vjernika (pisalo se da je bilo oko milijun ljudi) papa je naglasio kako je „nužno promicati kulturu mira, nadahnutu osjećajima tolerancije i univerzalne solidarnosti. Jer, rane proizvedene mržnjom ne liječe se zlopamćenjem, nego terapijom strpljivosti i balzamom praštanja koje treba tražiti i pružati poniznim i plemenitim srcem“. Budući da „bez te kulture mira, rat uvijek vreba iz zasjede i tinja pod pepelom“, Papa je iskoristio taj svečani trenutak uzdići svoj vapaj i zamoliti „neka napokon zamukne govor oružja i neka se srca otvore zadatcima izgradnje mira“!

c. „Mir nije utopija, rekao je Papa na rastanku u zračnoj luci, već perspektiva povijesnog realizma! U prigodi oproštaja istakao je kako u Hrvatsku došao „kao goloruki hodočasnik mira i zajedništva“, te naglasio kako „cijenim našu kršćansku i građansku zauzetost“. Zamolio je na koncu da „osnaženi iskustvom prošlosti gradimo bolju budućnost: aktivno sudjelujući u javnom životu; dajući doprinos učvršćenju demokratskog sustava i dobrom funkcioniranju institucija; te posebice dajući doprinos usavršavanju pravne države“.

Ove su Papine riječi posebice aktualne za vas, dragi učenici, profesori i djelatnici „Klasične gimnazije Ivan Pavao II.“, u grbu koje stoji natpis „za izgradnju boljega svijeta“ (una meliorem mundum aedificemus). Neka vam naslovnik i zaštitnik škole pomaže da u ovoj novoj školskoj godini svatko od vas dadne svoj osobni doprinos u stvaranju boljih ljudskih odnosa i „boljega svijeta“ u školi, obitelji, gradu i u susjedstvu. U tom vidu i u tom duhu okupili smo se jutros u katedrali zazvati Božji blagoslov na sve vas sa žarkom i odanom molitvom koju upravljamo prema nebu: Bože, u pomoć nam priteci; Gospodine, pohiti da nam pomogneš. Amen.

✠ Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Katedrala, 9. rujna 2019.