PRIOPĆENJE ZADARSKE NADBISKUPIJE glede peticije otočana iz Velog Iža

Priopćenje Zadarske nadbiskupije

U tiskanom izdanju „Zadarskog lista“ od 25. srpnja 2019., na 2. i 3. stranici objavljen je članak o peticiji otočana iz Velog Iža kojom „traže da im se ne uzima svećenik“. Obzirom na neke pogrešne konotacije i neistine iznesene u članku novinarke Marine Vlakić, smatramo potrebnim radi čitatelja i javnosti dostaviti ovo pojašnjenje s cjelovitim odgovorom na pitanja koja je novinarka Vlakić dostavila 22. srpnja Tiskovnom uredu Zadarske Nadbiskupije. U duhu Zakona o tisku, molimo objavite na stranicama Zadarskog lista.

  1. Gruba je neistina koju Vaša novinarka donosi u svom izvješću citirajući i neke od svojih sugovornika, kako otok Iž ostaje bez svećenika zbog odlaska sadašnjeg župnika don Luke na novu pastoralnu dužnost. Nažalost, tu je neistinu prema novinskom izvješću izgovorio i službenik Križevačke eparhije, đakon Livio Marjan, pa će mu zbog toga biti uskraćeno sudjelovanje na liturgijskim i pastoralnim slavljima diljem Zadarske nadbiskupije. Naime, nitko i nikada u ime Nadbiskupije nije rekao da otok Iž nakon premještaja sadašnjeg župnika ostaje bez svećenika.
  2. U spomenutoj reportaži navode se uz Marijana Livija kao sugovornici i načelnici Iža i Preka. Gruba je podvala citat iz anonimnog „dopisa iz Preka“ kako su „otoci za zadarskog nadbiskupa kaznionica za neke svećenike“. U tom vidu odgovoreno je na upit novinarke da ne postoji u Nadbiskupiji „podijeljeni pastoral kopna i otoka“, kako novinarka i njezini sugovornici sugeriraju. Zadarska nadbiskupija je jedna cjelina. Postoji samo zajednička briga kako udovoljiti svim potrebama svakog njezinoga kraja, gdje žive njezini vjernici katolici.

Uz spomenutu „grubu neistinu“ kako otok Iž premještajem njihovog župnika ostaje bez svećenika, te uz „grubu podvalu“ o otocima kao „kaznionici za svećenike“ te shodno tomu i „podijeljenom pastoralu kopna i otoka“, kao i o uplitanju civilnih struktura u crkveni ustroj, molimo objavite cjelovito odgovore koje smo 23. srpnja 2019. g. dostavili novinarki Marini Vlakić.

 

Don Igor Ikić, Vikar za pastoral

Zadarske nadbiskupije

Zadar, 25. srpnja 2019.

***

Pitanja koja je novinarka Marina Vlakić u ime Zadarskog lista dostavila 22. srpnja 2019:

Poštovani,

s obzirom da mi se obratio velik broj otočana, osobito Iža,  ogorčenih najnovijim kadrovskim promjenama u Zadarskoj nadbiskupiji, upućujem nekoliko pitanja za gospodina nadbiskupa  vezano za izjave mještana i peticiju otočana koju će mu, kako su mi rekli, uskoro poslati. Naime, mještani Iža izjavili su mi kako  potpisuju peticiju zbog odlaska svećenika don Luke Šustića, a načelnici nekih općina na otoku Ugljanu kažu mi  kako su ogorčeni činjenicom da sve više njihovih mjesta ostaje bez svećenika te da su u izrazito neravnopravnoj situaciji u odnosu na župe na kopnu. Stoga Vas molim odgovor na sljedeća pitanja.

– Je li istina da je nadbiskup Puljić u dosadašnjem periodu svoje službe u Zadarskoj nadbiskupiji sa zadarskih otoka povukao 7 stalnih župnika?

– Koliko je župa u tom razdoblju u kopnenom djelu Nadbiskupije ostalo bez stalnog župnika?

– Zbog čega župe kopnenog dijela Nadbiskupije solidarno ne snose problem nedostatka klera, već ga snose isključivo otoci?

Zahvaljujem, uz napomenu da članak pišem sutra ujutro te molim ako odgovor mogu dobiti do tada. S poštovanjem,

Marina Vlakić,  Zadarski list

***

 

 Odgovor na pitanja koja su dostavljena 23. srpnja 2019.:

 

Poštovana, napominjemo da ste naveli nekoliko neutemeljenih informacijama u svojim pitanjima.

  1. Čudno je, kako kažete u Vašem pitanju, da se „veliki broj otočana, osobito Iža“, obraća novinarima zbog uobičajenog pastoralnog rasporeda klera koji je u isključivoj nadležnosti Oca nadbiskupa. Vjernici to znaju i upoznati su koji je redoviti put glede pastoralnih pitanja. Taj put reakcija vodi od župnika, preko dekana do vikara i nadbiskupa. Vjernici, uz to, ne traže rješavati svoja pitanja „na ulici, tržnici ili po portalima i novinama“. Još manje se to očekuje od načelnika koji drže do crkvene stege i razumiju kako funkcionira crkveni ustroj. Osim toga, oni imaju previše posla i brige oko egzistencijalnih problema društvene zajednice. I znaju da ne spada na njih, uz pomoć medija, voditi kadrovske poslove u Zadarskoj nadbiskupiji.
  2. Ne postoji u Nadbiskupiji „podijeljeni pastoral kopna i otoka“, kako to Vi i Vaši sugovornici sugerirate u svojim pitanjima. Zadarska nadbiskupija je jedna cjelina, pa postoji samo zajednička briga kako udovoljiti svim potrebama svakog njezinoga kraja, gdje žive njezini vjernici katolici.
  3. I prije dolaska nadbiskupa Puljića na čelo Zadarske nadbiskupije osjećalo se pomanjkanje klera, pa se počelo spajati susjedne župe. Tako su brojne župne zajednice koje su godinama imale „svoga župnika“, ostale bez njega, kako na kopnu, tako i na otoku. Ali, vjernici nisu ostali bez dijeljenja sakramenata i svega što pripada pastoralnoj skrbi, o čemu vode brigu zaduženi svećenici.
  4. Glede Vašeg pitanja o „povlačenju stalnih župnika sa zadarskih otoka“, ističemo – Nema, naime, „stalnih župnika“ ni na kopnu, ni na otocima. Postoji pastoralni plan i potreba prema kojoj nadbiskup raspoređuje kler u Nadbiskupiji. I u tom njegovom poslu i zadatku ne miješaju se ni svećenici, ni redovnici, ni vjernici laici, medijski izvjestitelji ni „potpisnici različitih peticija“.
  5. Vaša dva posljednja pitanja sugeriraju nešto što ne odgovara istini. Ispada, prema Vašim tvrdnjama i pitanjima, da su zbog nedostatka svećenika samo „otočke župe ostajale bez župnika“ te da „kopneni dio Nadbiskupije nije bio solidaran s tim problemom“. A to ne stoji.

U procesu pastoralnog preustroja Zadarske nadbiskupije u zadnjih tridesetak godina, na otocima su ostale 22 župe bez stalnog župnika, a na kopnu 28 župa.

Više je, dakle, župa na kopnu ostalo bez „svoga župnika“, nego na otocima. No, Zadarska nadbiskupija je jedna cjelina koju čine kopno i otoci. I zajednička je briga svećenika na čelu s nadbiskupom kako udovoljiti svim potrebama svakog njezinoga mjesta gdje žive vjernici Zadarske nadbiskupije.

Zadarska nadbiskupija

Zadar, 23. srpnja 2019.