Svetkovina Duhova u katedrali sv. Stošije – Propovijed mons. Ž. Puljića

1. Prije petnaest dana ova trobrodna romanička katedrala, koja je teško stradali za vrijeme IV. križarske vojne (1202.), pa je obnova trajala čitavo 13. stoljeće, obilježila je 27. svibnja ‘dan svoje posvete’. Na taj dan, naime, 1285. g. pomazani su njezini zidovi svetim krizmanim uljem, a oltar posvećen za prinos euharistijske žrtve Gospodnje. I kao što se svatko od nas spominje svoga rođendana, prve pričesti, mature, vjenčanja ili kojega drugog značajnoga datuma, tako i katedrala, kao i sve naše župne crkve slave svoj dan posvete i sjećaju se tog povijesnoga dana kad su postali Božjom kućom i domom njegovim. I vi ćete, dragi krizmanici, danas na Duhove biti pomazani uljem svete krizme koju smo ovdje na Veliki Četvrtak posvetili.

Današnja svetkovina Duha Svetoga vodi nas na početke Crkve kako ga opisuje Luka u Djelima, te Ivan u svom kratkom evanđeoskom izvješću. Pedeset dana nakon Uskrsnuća obilježavamo dakle važan povijesni događaj spasenja, posvećen Duhu Svetome. Evanđelist Ivan to opisuje s jednom gestom i jednom odredbom. Gesta se zbiva prvoga dana u tjednu kada Isus dolazi u dvoranu gdje pozdravlja uplašene učenike riječima: „Mir vama. Primite Duha Svetoga“. A onda im izriče nalog i odredbu poslanja: „Kao što je mene poslao Otac, tako i ja šaljem vas“ (Iv 20,21).

2. Ovaj događaj koji Ivan opisuje ponavlja se danas ovdje, u našoj prvostolnici. I vi ćete dragi krizmanici biti pomazani uljem svete krizme, te dobiti nalog koji su primili apostoli: „Kao što je mene poslao Otac, tako i ja šaljem vas“ (Iv 20,21). I normalno da se poput Petrovih slušatelja pitate: Gospodine, što nam je činiti? Što mi sada konkretno možemo uraditi u svojoj okolini, obitelji, školi? Kako se danas osjećamo u skupini ovogodišnjih krizmanika i jesmo li sretni zbog današnjeg slavlja? Gdje mi zapravo vidimo izvore i razloge naše sreće?

Pitanje se odnosi i na vaše roditelje i kumove koje ste izabrali. Bilo bi zanimljivo čuti vaše odgovore, dragi roditelji na jednostavno, ali važno pitanje: Gdje vi vidite izvore sreće svoje djece? Što oni upijaju iz vaše duše i vašega srca? Kakav im primjer ljubavi, strpljenja, pažnje, dobrote i požrtvovnosti nudite? Na što ih potičete i upozoravate? Na što ih upozoravate i od čega ih čuvate? Isto pitanje vrijedi i za vas, dragi kumovi. Vi ste danas svjedoci pred Crkvom i vjerničkom zajednicom za ove krizmanike. Vi ste njihovi „žiranti“ i njihova podrška. Oni su vas s roditeljima izabrali, te na taj način pokazali da imaju povjerenja u vas. S pravom očekuju da ih volite, pratite, ukoravate i upućujete na pravi put spasenja. Nemojte ih ostaviti same i nemojte ih sablazniti ili ne daj Bože razočarati svojim ponašanjem. Potičite ih na dobro i vodite ih „stazama pravim“. Vodite ih na vrutke života gdje će Gospodin okrijepiti duše njihove. I ne umarajte se napominjati kako „oko Gospodnje bdije nad onima koji se njega boje“ (Ps 33, 19).

3. Dragi mladi krizmanici! Uz brojne goste, rodbinu i prijatelje vas će danas pohoditi najdraži gost, prijatelj mladih i otkupitelj čovjeka Isus, koji je rekao da nas neće ostaviti same. Obećao nam je poslati Duha Svetoga koji će nas upućivati u svu istinu. Isus danas nad vama ispunjava svoje obećanje i pokazuje koliko vas voli. I kao pravi prijatelj on računa na vas i moli za vas. Odvažite se prebjeći na njegovu stranu i bit ćete sretni. A kao dokaz svoje posebne ljubavi on vam danas šalje Duha Svetoga s osobitim darovima mudrosti, razuma, savjeta, jakosti, znanja, pobožnosti i straha Božjega. Smijem li vas sada nešto upitati? Ne iz vjeronaučnog znanja, nego iz životnog opredjeljenja: Volite vi Isusa? Jeste li spremni slušati njegove riječi i njegova upozorenja? Sudeći prema raspoloženju koje vlada među vama na ovoj krizmi, čini se da je vaš odgovor pozitivan.

Kako ne voljeti Krista kad je on jedina prava sigurnost u vašem mladenačkom hodu i uzrastu. On je vaša prava budućnost. I, najljepši dar koji mu danas možete prinijeti na oltar jest vaša ljubav, vaše srce, vaša budućnost. Stoga, kad vas muče problemi i zapanjeno stojite pred tajnom života, upravite svoj pogled prema njemu. On želi progovoriti vašem razumu i srcu, vašoj slobodi i savjesti. Otvorite mu se. Osluškujte njegove nagovore. Povjerite mu se i pitajte ga. I ostanite vjerni kućnim običajima i našoj vjerničkoj praksi koja se prepoznaje u onom Ninskom geslu iz 1979.: „Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom misu slavi“. Budite ponosni na svoje katoličke i hrvatske korijene. Družite se s Isusom, jer on je jedini otkupitelj čovjeka. Nema pod nebom drugog imena dana ljudima po kojem se možemo spasiti, osim imena Isusa Krista (Dj 4,12). On ima odgovore i za vaše probleme. On vam nudi značenje i smisao postojanja. On nosi ključeve povijesti. Njegova su vremena i vjekovi. Amen.

† Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Katedrala, 9. lipnja 2019.