ZADAR: SVETKOVINA DUHOVA U KATEDRALI SV. STOŠIJE

Na svetkovinu Duhova u nedjelju, 9. lipnja, zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodio je svečano misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru za vrijeme kojeg je podijelio sakrament Sv. Potvrde krizmanicima iz katedralne župe sv. Stošije i župe sv. Šime u Zadru.

„Svetkovina Duha Svetoga vodi nas na početke Crkve. Pedeset dana nakon Uskrsnuća obilježavamo važan povijesni događaj spasenja posvećen Duhu Svetome. Evanđelist Ivan to opisuje s jednom gestom i jednom odredbom. Gesta se zbiva prvoga dana u tjednu kada Isus dolazi u dvoranu gdje pozdravlja uplašene učenike riječima: ‘Mir vama. Primite Duha Svetoga’. A onda im izriče nalog i odredbu poslanja: ‘Kao što je mene poslao Otac, tako i ja šaljem vas’“ rekao je mons. Puljić, dodavši da i krizmanici pomazani uljem svete krizme dobivaju nalog koji su primili apostoli te se poput Petrovih slušatelja i oni pitaju: ‘Gospodine, što nam je činiti?’. „Što mi konkretno možemo uraditi u svojoj okolini, obitelji, školi? Kako se osjećamo kao krizmanici i gdje vidimo razloge naše sreće? Pitanje je upućeno i roditeljima i kumovima. Kakav im primjer ljubavi, strpljenja, pažnje, dobrote i požrtvovnosti nudite? Na što ih potičete i upozoravate“ potaknuo je nadbiskup, ohrabrivši kumove da krizmanike prate, ukoravaju i upućuju na put spasenja.

Isus je prijatelj mladih koji ih je osobito pohodio na primanju sakramenta potvrde. Isus je rekao da nas neće ostaviti same, rekao je mons. Puljić. „Isus nam je obećao poslati Duha Svetoga koji će nas upućivati u svu istinu. Isus nad vama ispunjava svoje obećanje. Kao prijatelj on računa na vas i moli za vas. Kao dokaz svoje osobite ljubavi On vam šalje Duha Svetoga s darovima mudrosti, razuma, savjeta, jakosti, znanja, pobožnosti i straha Božjega. Kako ne voljeti Krista kad je on jedina prava sigurnost u mladenačkom hodu i uzrastu? Najljepši dar koji mu možete prinijeti na oltar je vaša ljubav, vaše srce, vaša budućnost. Kad vas muče problemi, upravite svoj pogled prema njemu. On želi progovoriti vašem razumu i srcu, vašoj slobodi i savjesti. Otvorite mu se. Osluškujte njegove nagovore. Povjerite mu se i pitajte ga. Družite se s Isusom, jer on je jedini otkupitelj čovjeka. On ima odgovore i za vaše probleme. On vam nudi značenje i smisao postojanja“ poručio je mons. Puljić krizmanicima.

Nadbiskup je podsjetio da je 27. svibnja zadarska romanička katedrala obilježila 734. godišnjicu svoje posvete. Stradala je teško za vrijeme IV. križarske vojne (1202. g.), pa je njena obnova trajala cijelo 13. stoljeće. Dana 27. svibnja 1285. g. njeni zidovi pomazani su svetim krizmanim uljem, a oltar je posvećen za prinos euharistijske žrtve. „Kao što se svatko od nas spominje svog rođendana, prve pričesti, mature, vjenčanja ili nekog drugog značajnog datuma, tako i katedrala i sve naše župne crkve slave svoj dan posvete i sjećaju se povijesnog dana kad su postali Božjom kućom i njegovim domom“ rekao je mons. Puljić.

I.G.