Vitezovi Svetog groba jeruzalemskog u RH pohodili Pag

Četvorica članova viteškog reda Svetog groba jeruzalemskog u Republici Hrvatskoj koje je predvodio njihov magistralni delegat Claude Grbeša, pohodili su benediktinke sv. Margarite u Pagu u subotu 4. svibnja. Razlog njihovog dolaska je sudjelovanje u obnovljenoj procesiji sa Svetim Trnom u Pagu jer su vitezovi Svetog groba preuzeli trajno pokroviteljstvo nad relikvijom Svetog Trna, što se treba i formalno regulirati između Čuvara Svetog groba i paške zajednice benediktinki.

„Jako smo radosni zbog sudjelovanja u čašćenju relikvije Svetog Trna u Pagu. Sve što je povezano s Isusovom domovinom, kao vjernici i vitezovi nastojimo njegovati i promovirati. Bilo je logično da i mi budemo pozvani i da dođemo u Pag jer su naša braća, francuski vitezovi Svetoga Groba, čuvari svete Isusove trnove krune. Zahvaljujem s. Benedikti Halilović, priorici paškog samostana što je mislila na nas i to smo rado prihvatili. Kao čuvari Svetoga Trna prisustvovat ćemo svim budućim procesijama, možda i financijski pomoći prema našim mogućnostima“ rekao je magistralni delegat Grbeša, istaknuvši: „To nam znači jer je relikvija Svetog Trna priznata od Svete Stolice. Počašćeni smo što možemo sudjelovati u promociji te relikvije ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu. Naša nazočnost je simbolična i važna za nas i koludrice koje su nas pozvale“.

Magistralna delegacija Viteškog reda u Hrvatskoj broji četrnaest članova: veliki prior je kardinal Josip Bozanić, magistralni delegat Grbeša i još dvanaest vitezova. U Hrvatskoj djeluju od početka 2017. g., a primanje prvih vitezova na hrvatskom tlu bilo je u svibnju 2017. u zagrebačkoj katedrali. U Srednjem vijeku u Hrvatskoj su postojali kanonici Svetog groba, ali u ovakvom obliku kao viteški red, pojavljuju se 2017. g.

„Zagovornik i zaštitnik naše Hrvatske magistralne delegacije je bl. Alojzije Stepinac, pa nastojimo koračati njegovim stopama. Nedavno smo organizirali i naše prvo hodočašće u Svetu Zemlju gdje smo kao vitezovi primljeni u Latinskom patrijarhatu. Otkrili smo i spomen ploču Blaženom Alojziju Stepincu u austrijskom gostinjcu u Jeruzalemu, a do 1918. g. pripadao je svim narodima dunavske monarhije. To nam je isto velika milost. Druga velika milost je da smo došli u Pag. Zahvaljujemo Gospodinu za sve što nam je pružio i što će i dalje pružati“ rekao je Grbeša.

Naime, na inicijativu Hrvatske magistralne delegacije čiji je zaštitnik bl. Stepinac, 27. travnja postavljena je spomen-ploča na ulazu u kapelu u Austrijskom gostinjcu Svete obitelji u Jeruzalemu. Austrijski gostinjac nalazi se u Via Dolorosa kojom je bl. Alojzije 23. srpnja 1937. g. nosio križ tijekom pobožnosti križnog puta. Prvo hodočašće hrvatskih vitezova Svetog groba u Svetu zemlju održano je od 23. do 30. travnja. Ploča je postavljena u spomen na Hrvatsko nacionalno hodočašće u Svetu zemlju 1937. g. i boravak u tom gostinjcu hrvatskog mučenika Stepinca, koji je bio vitez Svetoga groba jeruzalemskog.

„Red je nastao povijesno u Svetoj Zemlji zauzećem Jeruzalema 1099. g. i opstao je s prekidima. Zadnji njegovi tragovi su oko 13./14. st. Poslije je opet uspostavljen Latinski patrijarhat u Jeruzalemu 1847. g. te je nakon toga Viteški red ponovno oživio. Sada je prisutan u velikom broju država po svijetu. Veliki meštar Viteškog reda je kardinal Edwin O’Brien u Rimu, a privremeni veliki prior je apostolski upravitelj Latinskog patrijarhata u Jeruzalemu“ rekao je magistar Grbeša, dodavši da je to većinski laički red, a potrebni su im i duhovnici.

„Naše poslanje je produbljivanje vjere, nakon toga pomoć opstanku kršćana u Svetoj Zemlji koji su i dalje ugroženi. Manje od 2 % kršćana trenutno živi u Svetoj Zemlji. Financiramo razne projekte. Hrvatski vitezovi nisu toliko brojni a i financijske mogućnosti nisu tolike kao naše braće u Zapadnoj Europi. Ali trudimo se. Kao što je od nas tražio Veliki meštar prilikom prvog oviteženja u Zagrebu, najprije smo pozvani svjedočiti uzornim kršćanskim životom u hrvatskom društvu. To i nastojimo činiti. Biti vitez Svetoga groba je vrsta zavjeta, vitezovi imaju pravo i biti pokopani u plaštu. To je ozbiljna stvar koju treba jako dobro promišljati i razmišljati prije samog pristupanja u red“ rekao je Grbeša. Vitezovi Svetog groba nose bijeli plašt s jeruzalemskim križem, crnom beretkom i bijelim rukavicama koje nose u svečanim prigodama. Oviteženi članovi su doživotno vitezovi, Vijeće magistralne delegacije čini šest vitezova, a funkcija magistralnog delegata je reizborna na pet godina.

Ines Grbić