PAG: POČETAK PROSLAVE SVETOG TRNA ISUSOVA – MISA I PRIJENOS SVETOG TRNA IZ SAMOSTANA U ZBORNU CRKVU

Proslava Svetoga Trna Isusova u župi Uznesenja BDM u Pagu, nakon 74 godine obnovljena pobožnost javnog čašćenja autentičnog Trna s Isusove glave kad je bio raspet u Jeruzalemu, počela je u subotu 4. svibnja u 17,30 sati svečanim misnim slavljem u samostanskoj crkvi Navještenja Marijina kod benediktinki u Pagu koje je predvodio ninski župnik i dekan don Božo Barišić.

Za vrijeme mise Sveti Trn bio je izložen na glavnom misnom oltaru. Na kraju mise, s. Bernardica Badurina, opatica paškog ženskog benediktinskog samostana sv. Margarite, uz prigodne molitvene riječi predala je Sveti Trn don Boži koji ga je u procesiji prenio u pašku zbornu crkvu Uznesenja BDM gdje će koncelebrirano slavlje predslaviti zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

U procesiji puka za Svetim Trnom nakon mise sudjelovale su i paške koludrice, sadašnji naraštaj zajednice koja skoro šest stoljeća, (1443.-2019.) u svom samostanu čuva Sveti Trn čiju je autentičnost potvrdila rimska Kongregacija te je i odredila da se proslava Svetog Trna slavi svake godine 4. svibnja. To se u Pagu i činilo 500 godina, od 1445. do 1945. g., kada su procesiju sa Svetim Trnom kroz Pag zabranile komunističke vlasti, čime se puku nakon pet stoljeća bilo dokinulo javno čašćenje Svetog Trna.

Navještena Riječ Božja vraća nas u svete dane Vazmenog trodnevlja muke, smrti i uskrsnuća Gospodnjega, rekao je don Božo u propovijedi. „Slušali smo o Isusovom bičevanju u Pilatovu dvoru, o izrugivanju vojnika, o kruni od trnja koju su mu stavili na glavu i ismjehivali ga riječima: ‘Zdravo, kralju židovski!’. Mi danas, u svetoj euharistiji koju slavimo o liturgijskom blagdanu Svetog Trna Gospodinova, kličemo Isusu, našem raspetom i uskrsnulom Učitelju, ne podrugljivo, već zanosom srca i duše: ‘Zdravo, kralju naš!’. On je uistinu Kralj slave o kojem govori pripjevni psalam: Podignite, vrata, nadvratnike svoje, dižite se, dveri vječne, da uniđe Kralj slave!“ rekao je don Božo, istaknuvši da uskrsnuli Isus „želi ući u naše živote, u našu stvarnost, u naše srce. Želi biti dionikom naših boli i naših radosti, s nama u dobru i u zlu u sve dane. Jer Isus nas ljubi, On nam je iskazana Očeva ljubav“.

„U promislu božanske ljubavi, prije 580 godina u srce monaške bendiktinske zajednice paških koludrica, još u samostanu u starom Pagu, pristigao je dar pobožnosti i bratske ljubavi, dragocjena relikvija Svetog Trna Gospodnjeg. Franjevac fra Ivan Tutnić donio je svojoj sestri koludrici Mariji na njeno monaško posvećenje u samostan relikviju Svetog Trna iz Svete Zemlje. Tako je jedan sveti znak Isusove ljubavi za čovjeka ušao na vrata Staroga grada, ušao na vrata samostana, ušao u srca koludrica i ljudi grada Paga, da nas uvijek podsjeća da je Isus tu, da je s nama, On, naš raspeti i uskrsnuli Učitelj“ istaknuo je don Božo.

Tragom riječi u prvom čitanju iz proroka Izaije: „U Gospodnjoj ćeš ruci biti kruna divna i kraljevski vijenac na dlanu Boga svoga“, don Božo je rekao da tim riječima „Bog izjavljuje ljubav svom narodu, svojoj zaručnici Izraelu i daje mu svoje obećanje. I mi smo dionici te ljubavi i toga obećanja. Na Njegovoj ruci mi smo kruna, a u našim rukama Trn je Njegove krune. Da mi koji ga na zemlji častimo, budemo dostojnima da nas On u nebu okruni slavom i čašću“.

U zaključnom obraćanju, don Božo Barišić, rodom iz paške župe Dinjiška, poručio je paškim benediktinkama: „Drage koludrice, vi svaki dan pred svetom relikvijom Svetoga Trna molite za Crkvu i svijet. O vama, usudio bih se reći, govore riječi proroka Izaije koje smo slušali: ‘Na zidine tvoje, Jeruzaleme, stražare sam postavio: ni danju ni noću ne smiju zašutjeti. O, vi koji podsjećate Gospodina, vama nema počinka! I ne dajte mu mira dok ne obnovi Jeruzalem, dok ga opet slavom na zemlji ne učini’. I ne dajte mu mira dok ne obnovi Pag, Zadarsku nadbiskupiju, naš hrvatski narod. Vi ste čuvarice svetinja i moliteljice Svetome. Hvala vam. Zato nas taj znak Božje ljubavi potiče i poziva da budemo čuvari svetoga i ustrajni molitelji koji svjedoče neizrecivu snagu križa i ljubav Krista raspetoga i uskrsnuloga“.

Ines Grbić

 

 

Foto: I. Grbić