STEPINČEVO NA BILOM BRIGU U ZADRU

„Povijest je presudila u Stepinčevu korist, a Hrvatska je sa Stepincem postala jačom zemljom!“, poručio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić u propovijedi koncelebriranog misnog slavlja koje je na Stepinčevo u nedjelju 10. veljače predvodio u župi bl. Alojzija Stepinca na Bilom brigu u Zadru, prvoj župi u Hrvatskoj posvećenoj bl. Stepincu.    

„Bog je kardinala Stepinca odabrao za velike stvari. Izabrao ga je i odredio biti svjetlom u vremenu velikoga mraka. Jer, živio je u teškom povijesnom razdoblju tri bezbožne, nehumane i opake diktature. Kad je preuzeo upravu Zagrebačke Crkve, iz Njemačke se širio nacizam i fašizam, a iz Rusije bezbožna ideologija komunizma. On se bez ustručavanja usprotivio svim tim ideologijama, izložio se brojnim opasnostima. Branio je Božja, crkvena, ljudska i narodna prava“ istaknuo je mons. Puljić, dodavši da je u zajedništvu općinstva svetih i po svojim svetim moćima, Stepinac i danas s nama. „Sa Stepincem smo povezani molitvom, narodnim korijenima i osjećajima. A još više vjerom i pripadnošću Katoličkoj Crkvi koju je volio i za nju se žrtvovao. Ništa ga u tome nije moglo pokolebati. Želio je uvijek predstavljati i zastupati poniznu i slobodnu Crkvu. Poniznu pred malenima, patnicima i progonjenima, a slobodnu pred moćnim vladarima i silnicima ovoga svijeta.

Povijest Crkve upisat će ga u niz najhrabrijih biskupa Europe onog tužnog razdoblja“ istaknuo je nadbiskup, poručivši da je Stepinac „poruka istine i vjernosti Bogu, Crkvi i čovjeku, poruka ljubavi prema svom narodu, kako piše na njegovom grobu: ‘U ljubavi prema hrvatskom narodu, ne dam se ni od koga natkriliti’. Sa Stepinčevog groba dopiru nam uvijek aktualne i sadržajne riječi iz njegove oporuke: ‘Predragi, ljubite se međusobno! Bratski se ljubite! Budite jedno srce i jedna duša’“ rekao je mons. Puljić.

Nadbiskup je podsjetio i na znakovito početno obraćanje Stepinca koje je izrekao u prigodi svoga imenovanja nadbiskupom, a uputio ih je kao odgovor na pozdrav pomoćnog biskupa Sevisa: „Zahvaljujem vam od srca, iako se radovati ne mogu, jer moje je imenovanje za mene težak križ, koji valja nositi prema pravilima kršćanskog savršenstva ne samo strpljivo, nego dragovoljno i gorljivo. Moja je nakana čista: slijediti nauk križa te bez ikakva straha braniti katoličku istinu i pravednost. Pa kao što sam bio za dobro svoga naroda spreman dati sve, tako sam spreman na sve i za Crkvu Katoličku, koja me od najranije mladosti učila dati svakome što je njegovo i ljubiti ljude istinskom ljubavlju“.

Čim je postao koadjutorom, dao se na karitativne aktivnosti, osnivao je pučke kuhinje. Osjetio je da ima sirotinje i treba o njima voditi brigu, rekao je nadbiskup, podsjetivši da je Stepinčevo imenovanje zagrebačkim nadbiskupom 1932. g., Katolički list opisao riječima: „Mlad je i rese ga velike vrline. Duboko je odan molitvi i srca milostiva prema sirotinji koju ljubi ljubavlju sv. Vinka Paulskog. Pun je apostolskog žara, osjećajne duše pa će znati svom vjernom puku biti i otac, prosvjetitelj i prijatelj, spreman moliti i trpjeti za svoj narod“.

„Dok su ga nacisti pokušali tajno likvidirati, komunisti su od njegove presude napravili pravi spektakl. Nevinog ga su ga strpali u zatvor pred očima cijelog svijeta. Ali, veliki papa Ivan Pavao II. proglasio ga je moralnim pobjednikom, 4. listopada 1998. g. Bezbožni režimi, fašizam, nacizam i komunizam, s kojima se uspješno hrvao, otišli su u povijesnu ropotarnicu. Mi smo osobito zahvalni Bogu što smo bili naraštaj koji je doživio u slobodnoj domovini ono veličanstveno bogoslužje u Mariji Bistrici kad je povijest presudila u Stepinčevu korist, a Papa progovorio: ‘Ovo je povijesni događaj u životu Crkve i vašega naroda. Podnijevši u svojem tijelu i duhu okrutnosti komunističkog sustava, jedan od najistaknutijih likova Katoličke Crkve, kardinal Alojzije Stepinac, sada se povjerava sjećanju svojih sunarodnjaka s blistavim znamenjem mučeništva’“ rekao je mons. Puljić.

Nadbiskup je istaknuo da i događaji iz Stepinčevog života, bitni trenuci iz njegove svećeničke formacije, „pokazuju određenu simboliku“. To su bogoslovni studij u Rimu (1924.-1930.), hodočašće u Svetu Zemlju (1937.) gdje je hodao jeruzalemskim stopama svoga Učitelja te imenovanje najmlađim biskupom na svijetu 1932. g. u njegovoj 36. godini. „U Rimu je nakon studija zaređen za svećenika, u Jeruzalemu je tijekom hodočašća pripravljen za mučenika, a u Zagrebu posvećen za predvodnika tada najveće biskupije u Hrvata i jedne od većih biskupija Europe. Postao je stijenom preko koje nije mogla nijedna moć i sila ovoga svijeta.

Taj duhovni knez 20. st. hrvao se s moćnima da zaštiti nemoćne. Hrabro je i bez straha osudio svaku zabludu i svaku mržnju: rasnu, klasnu, nacionalnu, vjersku i političku. Svoj je život završio kao žrtvu ljubavi za Boga, Crkvu, čovjeka i za dobro svoga voljenog naroda. Njegovim grobom u zagrebačkoj katedrali, Hrvatska je postala jačom zemljom! Narod kojega je toliko volio dobio je dar nebeskoga zagovornika kojem se može moliti i u svim potrebama utjecati“ poručio je mons. Puljić, istaknuvši da je Stepinac divan lik koji nam je Bog darovao u najteže vrijeme i svima nama inspiracija jučer, danas i sutra.

Nadbiskup je podsjetio na riječi rektora Zavoda Germanicum kojega je Stepinac pohađao, a rekao ih je prije 85 godina kad se mladi Alojzije vraćao iz Rima. „Izvrsne naravi, u svemu solidan, istinski pobožan, a u stezi, disciplini, vjeran i savjestan“. „Time je opisao karakter dičnoga sina našeg hrvatskog roda i dao je sud o mladom Alojziju koji je u životnom hodu prošao tri različita razdoblja. Iz svakoga se može vidjeti cjelina divnoga lika kojega nam je Bog dao. Bio je najprije vojnik, ratnik i zarobljenik. Kada se vratio i prekinuo studij, bio je ratar koji je obrađivao svoju zagorsku plodnu zemlju. Onda je odlučio poći u svećenike i postao je svećenik, biskup, pastir, propovjednik i odgojitelj Božjeg puka do kraja života. Ta tri životna razdoblja pomogla su Stepincu savršeno uskladiti tri velike ljubavi: ljubav prema čovjeku, domovini i ljubav prema Bogu i Crkvi“ istaknuo je mons. Puljić.

Stepinac je „tiho i sveto završio ovozemni hod“, kao „nepokolebljivi branitelj vjere, neustrašivi čuvar pravovjerja, neumorni zaštitnik čovjeka, osobito siromašnih i progonjenih“. „U Božje ime branio je slobodu Crkve. Iskrenim domoljubljem tumačio je pravo hrvatskog naroda i svakog naroda pod suncem na dostojan život u miru, slobodi i pravednosti. Zauzimao se za prava i dostojanstvo svake ljudske osobe bez obzira na nacionalnost, vjeru i svjetonazor. Sva ta prava temeljio je na Božjoj Riječi i Božjoj volji. Sve je gledao kroz tu prizmu – Bog je gospodar povijesti. S povjerenjem u tu stvarnost ostavio je divno svjedočanstvo“ poručio je nadbiskup Puljić.

Nakon mise, svećenici i puk iskazali su štovanje moćima bl. Alojzija u Stepinčevom relikvijaru. Misa se slavila u OŠ ‘Zadarski otoci’ na Bilom brigu gdje se služi svake nedjelje, jer je u tijeku gradnja župne crkve bl. Alojzija Stepinca. Naime, od utemeljenja te župe 1998. g. mise su se služile u montažnoj crkvi. Sada je godinu dana u tijeku izgradnja župne crkve s pastoralnim centrom u tom gradskom predjelu gdje živi puno mladih obitelji. Bilobriški župnik Mario Sikirić najavio je dovršetak gradnje crkve ovoga lipnja te proslavu sljedećeg Stepinčeva u novoizgrađenom pastoralnom centru bl. Alojzija Stepinca na Bilom brigu.

Nadbiskup Puljić pohvalio je veliku brojnost djece na misi te je čestitao roditeljima da im žele predati vjeru, što su došli na misu zajedno s djecom. To je ispravan način koji treba naglašavati i što čini jednu župnu, biskupijsku i narodnu zajednicu obitelji, u kojoj se raste u vjeri i spoznanju onoga što nam Gospodin daje, rekao je mons. Puljić. Podsjetio je i da je nedavno u Zagrebu sudjelovao na promociji knjige ‘Nada koja ne postiđuje’ mostarsko-duvanjskog biskupa Ratka Perića. „Rekao sam tada da je to nova pozicija. Pozicija je dokument koji ima više od 5000 stranica i podloga je za proglašenje Stepinca blaženim. Mons. Perić u knjizi je prikupio novu poziciju, najvažnije što možemo saznati o Stepincu i nadahnuti se na tom divnom liku koji nam je Bog darovao u najteže vrijeme“ rekao je mons. Puljić. Potaknuo je župljane rekavši kako imaju razloga biti ponosni što će njihova župna crkva biti posvećena Stepincu, u zahvalnosti Bogu za dar njegovog života i mogućnost da u Zadru postoji crkva u kojoj će se puk okupljati i nadahnjivati na Stepincu.

Ines Grbić

 

 

Foto: I. Grbić