MISA POLNOĆKA – PROPOVIJED NADBISKUPA Ž. PULJIĆA

1. I ove svete božićne noći pjevamo u našim crkvama i pred jaslicama drage nam božićne pjesme. Radujemo se rođendanu Isusa Krista i razmišljamo o neobičnom povijesnom događaju i čudesnom otajstvu, o djetetu Božjem na slamici u štalici za kojeg nije bilo mjesta u svratištu. O nedukičiva li promisla i otajstva Božjega. Dijete nam se rodilo, Bog nam je darovan. “Vječni, nevidljivi Sin Božji, počelo od počela, svjetlo od svjetla, izvor života i besmrtnosti spustio se do sebi slična stvorenja; On sam postade siromašan kako bi nas obogatio svojim božanstvom i učinio nas dionikom njegove punine. U utjelovljenom djetetu ostvarilo se ono što su govorili starozavjetni pisci i proroci kad su ga najavljivali kao “kneza mira” koji “tješi svoj narod”, “slugu Božjeg koji pravdu donosi” (Izaija), kao “svjetlo i život” koji “mir osigurava”. Po tajni utjelovljene Riječi očima naše duše sinulo je novo svjetlo. I dok tako u božićnom Djetetu spoznajemo Boga, budi se u nama čežnja za nebeskim dobrima.

Na zemlju je sišla svjetlost velika. Pjevajte Gospodinu pjesmu novu, jer nam učini djela čudesna. Gospodin obznani spasenje svoje i svi krajevi svijeta vidješe spasenje Boga našega. Sva zemljo poklikni, raduje se, kliči i pjevaj! U rođenom djetetu Isusu dogodio se Božji poklon – dar zemlji, svim ljudima, svim vremenima i svim narodima. U njemu, koji leži «u štalici na slamici», Bog je osobno «radi nas ljudi i radi našeg spasenja» sišao s nebesa i postao čovjekom. Evo toliko slavljenog vremena, dana spasenja, mira i pomirenja.

2. Stoga, sv. Karlo Boromejski veli: „Evo dana što ga Crkva oduvijek svečano slavi u zahvaljivanju vječnome Ocu jer nam je poslao Onoga koji će nam istinu otkriti, poštenu nas življenju poučiti, obogatiti blagom svoje milosti i primiti nas među sinove svoje i baštinike vječnog života. Zato Božić nije običan dan. To je Božji rođendan čijom zaslugom i mi postadosmo djeca Božja, pa se smijemo i ove godine nadati njegovom milosnom pohodu. U iščekivanju susreta s njime kao i njegovog dolaska pod naš krov, u naše obitelji i naša naselja, od srca mu kličemo i molimo: “Dođi, Gospodine Isuse! Tvoja su vremena i vjekovi!” Obdareni božićnim “blaženim časom”, budimo jedni drugima dar i blagoslov: svojim obiteljima, djeci, roditeljima, svome narodu i svim ljudima dobre volje kako bismo uvijek mogli iskreno i radosno pjevati: “Radujte se narodi kad čujete glas..”

U tom radosnom ozračju svima vama, ovdje nazočnima, kao i svima vašima kod  kuće, (te svim koji nas ove svete noći prate preko valova Radio-Zadra), želim čestit Božić. Neka novorođeni Isus obdari sve svojim blagoslovom i u Novoj 2019. godini. A mir i blagoslov novorođenoga Isusa Krista neka počiva nad ovim gradom i ovom Nadbiskupijom, kao i u srcima njezinih žitelja. Njegovo pak rođenje neka ispuni naše duše istinskom čežnjom za nebeskim dobrima. Njemu slava u vijeke vjekova. Amen.

† Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Katedrala sv. Stošije, Badnjak, 25. prosinca 2018.