BOŽIĆNO ČESTITANJE KOD ZADARSKOG NADBISKUPA

Božićno čestitanje svećenika, redovništva i djelatnika ustanova Zadarske nadbiskupije i zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića održano je u subotu 22. prosinca u Salonu Nadbiskupskog doma u Zadru. Prigodnu riječ uputio je mons. Josip Lenkić, generalni vikar i kancelar Zadarske nadbiskupije.  

„U svetom božićnom vremenu razmatramo veliko otajstvo bogoljudskog dijaloga ljubavi. U vrijeme Božića postajemo još svjesniji čovjekove temeljne upućenosti na Boga i bliske životne povezanosti između Boga i čovjeka. Utjelovljenje Božjeg Sina pokazuje koliko je čovjek vrijedan u Božjim očima i koliko je Bog potreban čovjeku“ rekao je mons. Lenkić, istaknuvši da za Božić osobito postajemo svjesni Božje blizine čovjeku.

„Božićno otajstvo nas duboko dira jer se svojim Utjelovljenjem Sin Božji sjedinio sa svakim čovjekom. Božić je navještaj Božje ljubavi prema svakom čovjeku. Božanska ljubav nema kraja! Upravo je to prva i najveća njegova Božićna želja, molba i čežnja. Božja ljubav razlijeva se u našim srcima. Teče od jaslica do križa, od groba do uskrsnuća. Teče našim životima, obiteljima, poviješću našeg naroda, teče s oltara njegove Crkve stoljećima, u sve dane do kraja svijeta“ rekao je mons. Lenkić, pozivajući da se i ovog Božića radujemo otajstvu Božje ljubavi na djelu i slavimo ga odanim služenjem i tijekom nove godine.

Vikar je potaknuo na zahvalnost Gospodinu za milost izgradnje Njegove Crkve „čija je osnovna zadaća učiniti da se Bog stalno rađa u životima svih ljudi. Molimo Ga da se naša vjerna i kršćanska prošlost nastavi u još snažnijem zajedništvu i bogatoj budućnosti crkvene raznolikosti i vjernosti. Neka Emanuel – s nama Bog – po kome nam je nedostupna vječnost postala baštinom, umnoži vjeru, učvrsti nadu i usavrši ljubav“.

„U našem društvu i ovoga Božića tražimo rješenja o pitanjima siromaštva brojnih ljudi, slušamo žalosne izvještaje o napuštanju domovine i odlasku mladih obitelji, s nevjericom pratimo negativne demografske pokazatelje, zbunjeni gledamo kada se javno obezvrjeđuju naše svetinje. Izvan domovine traži se pravi odgovor na migrantsku i izbjegličku krizu, prijeteći su nagovještaji međunarodnih nemira i napetosti, političke i društvene nestabilnosti. Sve to silno odudara od božićnog mira, zajedništva i ljepote koju je Bog donio svijetu po svojem Sinu.

Božić nas poziva da otvorimo Kristu sva vrata svoga života, naših obitelji. Vrata radosti i muka svoga naroda, svoje domovine, svojih gradova i sela. Da dopustimo da se u svima nama i među nama dogodi božićni susret s Bogom koji nam dolazi. Ne tek usput, ne negdje izvan života, nego uživo, kako bismo iskusili darovanu Božju blizinu te sebi i svojoj društvenoj sredini ponovno vratili povjerenje u život, pokazali put koji vodi iz božićnog blještavila u otajstvo Božića” potaknuo je mons. Lenkić.

Generalni vikar povjerio je Isusu djecu i mlade, roditelje, očeve i majke, bake i djedove, muškarce i žene, ljude koji su Isusu blizu i daleko, koji ga traže i koji ga ne poznaju. Poželjevši da čovjek iskusi kako onaj koji Isusa priznaje i ljubi uživa puninu radosti i mira, vikar je poželio da božićno vrijeme „usred nesigurnosti i poteškoća podari sabranost i radost za doticaj s dobrotom našega Boga, a time i novu odvažnost za daljnji hod u životu“.

„Božićnom liturgijom Crkva nas uvodi u veliko otajstvo Utjelovljenja. Bog je u otajstvu svoga čudesnog rođenja sakrio svoje božanstvo i pojavio se u obličju čovjeka. Božić nije jednostavna obljetnica Isusova rođenja, nego proslava otajstva koje označava i nastavlja označavati povijest otajstva koje se tiče naše vjere i našeg života, a živimo ga u liturgijskim slavljima, osobito u slavlju euharistije“ rekao je mons. Lenkić, poželjevši svima čestit Božić i mirom blagoslovljenu Novu godinu.

Nadbiskup Puljić je rekao: „Slavimo silazak Boga među nas koji je došao biti našim bratom, a dao nam je i sredstva kako bismo mogli prakticirati i ostvarivati duh zajedništva, osobito nama kojima je povjerena sveta dužnost, dijeliti svete tajne i propovijedati Božju riječ, ali i odgajati u tom duhu – Boga koji je došao među nas da bismo mi osjetili njegovu blizinu i s njegovom pomoću ostvarivali ono što je želio na zemlji.

Upravo njegov put je i nama put. Birao je siromašni kraj, nepoznato mjesto, skromne roditelje, sve u duhu onoga ono što je želio da i mi preko Crkve koju nam je ostavio ostvarujemo na ovoj zemlji, a to je svijet jednostavnosti, poniznosti, skromnosti, duh onoga za što je Isus živio i što je želio da i mi nastavimo dalje“.

Nadbiskup je zahvalio suradnicima za njihovo svjedočanstvo i rad, poželjevši da Gospodin blagoslovi sve koji su u njegovoj službi i „pomogne nam da budemo stvaratelji i nositelji mira, stvaratelji zajedništva koje je Gospodin ostavio nama i potaknuo nas da i mi tako činimo“.

Istaknuo je značaj zajedništva u obitelji. U tom smislu rekao je da je „susret u Solinu bio lijep događaj koji pobuđuje nostalgiju za onim što je bilo na početku. Obitelj je zajedništvo osoba, Božje mjesto, mjesto Božje objave, obitelj u kojoj se dijete osjeća kod kuće jer ima oca i majku i s njima raste“.

Mons. Puljić potaknuo je da taj duh ističemo, a pomoć u tome su molitva i euharistija, „ako želimo da obitelj bude ono što je Gospodin planirao. Pomozimo obiteljima i ostanimo na visini svoga zadataka. Neka nas sve Gospodin blagoslovi. Čestit Božić i blagoslovljenu Novu godinu“ poželio je nadbiskup Puljić.

Ines Grbić

 

 

Foto: I. Grbić