SOLIN, 3. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji – Zahvala na kraju mise predsjednika HBK, mons. Ž. Puljića

S ovim našim Prasvetištem, gdje slavimo treći susret hrvatskih katoličkih obitelji, vežu nas drage i lijepe uspomene: Od onoga slavlja s Ivanom Pavlom II., u listopadu prije dvadeset godina, kad je ovdje s mladima pjevušio  „Zdravo Djevo Kraljice Hrvata“. Kako uz to zaboraviti veliku tisućitu obljetnicu naše kraljice „Jelene slavne“, koja ovdje počiva?! Njezina godišnjica bila je povodom započeti upravo ovdje naša povijesna okupljanja u vremenima nimalo sklonim za vjeru i Crkvu. Tako smo od Solina, preko Biskupije kod Knina, do Nina i Marije Bistrice obavili „veliku devetnicu“ (1976.-1984.) spomena 13 stoljeća našega kršćanstva. – Evo, nas opet u ovom Prasvetištu na susretu naših obitelji. Ovakav oblik susretanja počeli smo u Zagrebu, 5. lipnja 2011., kada nas je pohodio papa Benedikt XVI. Tada smo pod geslom „U Kristu zajedno“ slušali njegove poticajne riječi i poziv obiteljima neka „budu hrabre i neka se raduju majčinstvu i očinstvu“, jer „otvorenost životu znak je otvorenosti prema budućnosti“. I vječnosti. Tri godine kasnije, pošli smo do Rijeke, te 19. travnja 2015. g. našli se u Gospinom svetištu na Trsatu, pod geslom „Obitelj – nositeljica života, nada i budućnost Hrvatske“. U logotipu toga susreta posebice su bili istaknuti „muž i žena koji  uzdignutim rukama drže Hrvatski zavjetni križ o Ninskom zavjetu iz 1979. koji glasi: Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom misu slavi.

Završavajući ovo slavlje našeg trećeg susreta, dođe mi ponoviti Petrove riječi s Gore Preobraženja: „Lijepo nam je ovdje biti“. Lijepo je slušati žubor rijeke Jadro, koja simbolizira naš hrvatski Jordan i naše Jadransko more koje svojom plavom bojom umiva bijelo kamenje, oblivenom crvenom krvlju tolikih mučenika ove nadbiskupije i čitave Domovine. Lijepo nam je i osjećamo se kod kuće s vama, drage i poštovane obitelji iz bliza i izdaleka, iz Domovine i iz inozemstva. Jer, vi ste „pravi izvor života i razlog naše radosti“ kako piše na logotipu ovoga susreta.

A da nam je ovdje danas bilo lijepo, dugujemo zahvalnost mnogima. Najprije tebi, starodrevna i  dična nadbiskupijo splitsko-makarska, nekoć solinska, na čelu s tvojim pastirom Marinom i njegovim vrijednim klerom i suradnicima koji su uložili puno truda i ljubavi u pripremi ovoga Trećega nacionalnoga susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Solinu. Hvala vam. Zahvalu upućujem i Vijeću HBK za život i obitelj na čelu s dubrovačkim biskupom mons. Matom Uzinićem i svim članovima Vijeća. No, najveću zahvalnost dugujemo i upućujemo vama, dragi očevi majke, drage obitelji koje ste po koncilskoj definiciji „prva škola društvenim vrlina“ i „Crkva u malom“ (FC 49). Budite i ostanite „intimna zajednica života i ljubavi” (GS 48) koja je prema Stvoriteljevu naumu u službi života i od­goja novih naraštaja (vidi FC 28-35). Bog vas blagoslovio a Marija, majka obitelji, neka bdije i prati vas kako bi bili trajna i živa slika samoga otajstva Crkve gdje se uči zajedništvu, poštivanju, ljubavi i solidarnosti. A uz to se naviješta i svjedoči da je ljudski život svet i nepovrjediv: Od začetka do naravnog svršetka. I treba ga braniti na svim područjima: kako na vjerskom i duhovnom, tako i na društvenom i zakonodavnom. I to svim sredstvima što nam ih na raspolaganje stavlja zauzeta ljubav. Obitelji su, naime, Božjim darom i izborom pozvane biti “duhovno gnijezdo” i “ognjište života”.

Imam još samo jednu kratku najavu slijedećega susreta: Iz ove starodrevne nadbiskupije s juga idemo u pohod mladoj biskupiji na sjeveru Lijepe Naše, koja je prošle godine obilježila tek dva desetljeća postojanja. Idemo prema našem poznatom svetištu Predragocjene Krvi Kristove. Pogađate: u Ludbreg u Varaždinsku biskupiju. Mons. Mrzljak, koji nas je pozvao, bio je spriječen danas nazočiti ovome slavlju, ali je poslao svoga izaslanika, kanonika prečasnoga gospodina, Josipa Kopreka. Dok zahvaljujem mons. Mrzljaku na pozivu, još jednom kličem: Živjele naše obitelji, to duhovno gnijezdo i ognjište života! I doviđenja u Ludbregu 2021. godine!

† Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Solin, 15. rujna 2018.