ZADAR: DUHOVNE VJEŽBE SVEĆENIKA ZADARSKE NADBISKUPIJE PREDVODIO MONS. JURE BOGDAN

Trodnevne duhovne vježbe svećenika Zadarske nadbiskupije predvodio je mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u RH, a završene su u srijedu 5. rujna misnim slavljem sa svečanim Tebe Boga hvalimo koje je mons. Bogdan predvodio u kapeli sjemeništa ‘Zmajević’ u Zadru. U dvorani Nadbiskupskog sjemeništa svećenici i zadarski nadbiskup Želimir Puljić, također sudionik tog susreta kao prigode intenzivnog razmišljanja i molitve biskupa i svećenika, temeljem razmatranja mons. Bogdana molili su i razmišljali o životu svećenika, poteškoćama koje susreće kao pastoralac, kao vođa Božjeg naroda, pastir te duhovni profil svećenika. „To je temeljno. Ako je uspostavljena pravilna ravnoteža, ako je svećenik izgrađen po Božju a ne po ljudsku, on djeluje kao radijator koji u svojoj sredini puno puta može biti nevidljiv, nečujan ali ponizan, skroman, ižarava, zagrijava sredinu oko sebe, ne ljudskom nego Božjom ljubavlju“ rekao je mons. Bogdan, istaknuvši da je svećenik pontifex, mostograditelj: „Svećenik povezuje Boga i čovjeka. On je po svome zvanju i poslanju, ne po svojim zaslugama, komunikator između Boga i čovjeka“.

Istaknuo je ulogu molitve u životu svećenika. „To je jako važno. Svećenik je molitelj. Može obavljati obrede, to vrijedi za svakog kršćanina, za svakog svećenika, možemo izvana održavati svu formu kao farizeji, pismoznanci, da izgleda lijepo i skladno, ali ako to nije duboko u našem srcu, ako to nije molitva cijelog našeg bića, onda je to loše“ upozorio je mons. Bogdan.

 

Istaknuvši da se ne može razumjeti svećenika ni u jednom vremenu, pa ni danas, ako se ne vjeruje, mons. Bogdan je naglasio da je svećenik čovjek vjere. „Onaj koji vjeruje dobro će razumjeti smisao i poslanje svećenika: svećenički celibat, njegov način života, svećenikovu žrtvu. Sve što podnosi i prihvaća cijeli život, to čini jer vjeruje. Vjera kod svakog kršćanina, tako i kod svećenika, ima svoju logiku. Ona se hrani molitvom. Bez molitve nema istinske vjere, vjera dolazi namanje i može se izgubiti. Onaj koji je molitelj, predsjeda Božjim narodom u misi i bilo kojem obredu, to nije dovoljno ako to nije duboko stav nutrine svećenika, njegovog srca. Ako to nije molitva koja proizlazi iz njegovog bića. Naglašavam svakom kršćaninu, meni biskupu i svakom svećeniku, pitam se, koliko molim s narodom? Ali isto tako, koliko molim kad nema nikoga, kad nitko ne vidi? Zatvorim li se ja u intimu svoga srca, u svoju sobu, komuniciram li ja sa svojim Gospodinom? Ako je vjernik, svećenik na tom tragu, ako u tom pravcu nešto čini, Bog neće izostaviti svoju milost, blagoslovit će našu molitvu. Čovjek će moći jače i intenzivnije živjeti iz vjere, biti Kristov svećenik“ poručio je mons. Bogdan.

Vojni ordinarij zahvalio je nadbiskupu Puljiću na pozivu da predvodi duhovne vježbe što je rado prihvatio, jer je i sam skoro četrdeset godina svećenik, a svećenici su međusobno, rekao je biskup Bogdan, pozvani poticati i ohrabrivati jedni druge na bolje, intenzivnije i zauzetije življenje svog svećeništva.

Ines Grbić